Előfizetés

Az ellenzék közös jelöltje nem lehet a Jobbik embere a választási bizottság szerint

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.24. 18:28
Bíró László, jobbikos politikus, az ellenzéki összefogás közös jelöltje
Fotó: Beli Balázs / Bíró László/ Facebook
A Jobbik a Kúriához fordul, de ha ott sem adnak neki igazat, még mindig van egy kiskapu.
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint jogszabálysértően vette nyilvántartásba jelölőszervezetként a tiszaújvárosi választási bizottság a Jobbikot, a szervezet nyilvántartásba vételi kérelmét ugyanis olyan törvényes képviselő nyújtotta be, akinek a képviseleti joga jelenleg nem hatályos, írja a hvg.hu.  (A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. számú, a megye délkeleti részét lefedő, tiszaújvárosi székhelyű egyéni választókerületben október 11-én tartanak időközi választást, a helyi választók a júliusban motorbalesetben elhunyt fideszes Koncz Ferenc utódjáról dönthetnek majd.)  A kampány augusztus 22-én kezdődött, a jelölteket szeptember 4-én 16 óráig lehet bejelenteni. A tiszaújvárosi országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (oevb) augusztus 18-án vette nyilvántartásba jelölőszervezetként több más párt mellett a Jobbik Magyarországért Mozgalmat is. Határozatában a bizottság utalt arra, hogy a párt bejelentését intéző képviselő megbízatása ugyan május 12-én megszűnt, de a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszűnéséről szóló törvény szerint amennyiben a veszélyhelyzet alatt szűnik meg a megbízatása, akkor az a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig még fennmarad. A Fidesz jogorvoslati kérelmet nyújtott be, arra hivatkozva, hogy a szervezet nyilvántartásba vételi kérelmét nem a képviseletre jogosult személy nyújtotta be. Az NVB hétfői ülésén 6:5 arányban úgy döntött, hibázott a tiszaújvárosi választási bizottság a nyilvántartásba vételkor.  Az NVB így megváltoztatta az oevb döntését és visszautasította a Jobbik nyilvántartásba vételi kérelmét. Az NVB határozata nem jogerős, ellene három napon belül lehet a Kúriához fordulni, ezt a párt meg is teszi. Az NVB döntésétől függetlenül egyébként Bíró még elindulhat a választáson, de a Jobbik nem állhat mögötte, mint hivatalos jelölő-szervezet. Amennyiben a párt a Kúria döntése után nem kerül vissza a papírra, egy esetleg győzelem esetén sem ülhet be a frakcióba, így nem is részesül több támogatásban.

Hirtelen 50 ezer forinttal csökkent a "dudálva tüntetés" miatt kiszabott bírság, puhul a rendőrség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.24. 17:21

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A "vádak" egy részét lényegében törölték.
Egy 100 ezer forintos csekket kapott ma a rendőrségtől Kassai Dániel. Akinek azért kéne ezt a büntetést befizetnie, mert a veszélyhelyzet idején részt vett azon a tüntetésen, amelyet Hadházy Ákos és Széll Bernadett szervezett a Clark Ádám téren.  Csakhogy korábban vastagabban fogott a rendőrség ceruzája. "Korábban ez a büntetés 150 ezer volt, most kegyesen elengedtek 50 ezret, de addig harcolunk, amíg a rendőrség el nem ismeri, vagy a bíróság ki nem mondja, hogy az ott lévők nem követtek el szabálysértést", deklarálta Kassai. Aki szerint a tüntetésre, ahol a kórházi ágyak kiürítése ellen protestáltak, és az egészségügyi dolgozók melletti álltak ki, főleg autóval és kisebb számban gyalog érkeztek az emberek. Az autósok jellemzően egyedül, a gyalogosok pedig maszkban voltak jelen az eseményen a szabad levegőn bőven betartva a tisztes távolságot egymástól, ezért az ott lévők semmilyen módon nem veszélyeztették környezetüket, pláne nem okoztak tömeges megbetegedést. Most a rendőrség részben visszavonulót fújt, a kijárási korlátozással kapcsolatos eljárását megszüntette, a vészhelyzeti szabályok megszegését viszont továbbra is fenntartja.

Nem védheti meg népszavazással a szabadstrandokat az MSZP, a választási bizottság papírforma szerint döntött

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.24. 16:59
Molnár Zsolt
Fotó: Erdős László / MSZP
Molnár Zsolt szocialista politikus szerint „mondvacsinált indokokkal söpörték le” a kezdeményezésüket.
Leszavazta a Nemzeti Választási Bizottság 6:5 arányban az MSZP népszavazási kezdeményezését a Balaton és a szabadstrandok védelméről – jelentette be Molnár Zsolt hétfő délután sajtótájékoztatón. Az MSZP pártigazgatója elmondta, hogy a szavazás előtt nem sokkal Nyakó István szocialista országgyűlési képviselővel azt találgatták, hogy az NVB a magyar embereket és a jogot képviseli-e, vagy a nemzeti együttműködés rendszerét, és az NVB rövidítés inkább a „nemzeti együttműködés választási bizottságát” jelöli-e.
– Sajnos papírforma választ kaptunk. Ha nem lenne nagyon komoly ez a dolog, akkor azt is mondhatnám, hogy A tanú című film korszakát és az abban foglaltakat idézte meg, amikor az ítélet előbb volt meg, mint a vádirat

– közölte Molnár Zsolt.

Elmondása szerint láthatóan egy politikai színjáték zajlott a teremben, és „mondvacsinált indokokkal söpörték le” a kezdeményezésüket. Álláspontja szerint félnek ettől az ügytől, félnek attól, hogy a magyar nép véleményt nyilvánítson.  Az MSZP kíváncsian várja az írásos határozatot, és jogorvoslattal fog élni a párt, ha kell, a Kúriáig viszik az ügyet.  Molnár Zsolt megköszönte a több mint százezer embernek a petíció aláírását, illetve az öt választási bizottsági tagnak a támogatást. 
– Szégyenkezni valónk nem nekünk van. A csata még nem dőlt el, meg fogjuk nyerni

– tette hozzá a pártigazgató.

A Balaton, a Velencei-tó és más tavak „fideszes gyarmatosításának” megállítása érdekében kezdeményezett népszavazást az MSZP. Az aláírásgyűjtő-íveket július végén nyújtották be hitelesítésre a Nemzeti Választási Irodához (NVI). Az NVB hétfőn döntött arról, hogy lehet-e népszavazást tartani az ügyben. Azt múlt héten Kunhalmi Ágnes, a párt parlamenti képviselője jelentette be, hogy több mint százezer aláírás gyűlt össze a természetes tavak védelméről szóló népszavazási kezdeményezésükhöz.  Az MSZP július végén három kérdésben kezdeményezett népszavazást: 
  • a természetes tavak melletti, köztulajdonban álló strandok ingyenességéről,
  • az ilyen strandok területén történő építési és változtatási,
  • valamint elidegenítési tilalomról.
Kunhalmi Ágnes korábban azzal indokolta kezdeményezésüket, hogy 2010-ben indult, majd 2016-ban felgyorsult az a folyamat, hogy „az új tőkés burzsoázia, a fideszes oligarchák” elkezdték felvásárolni és „lenyúlni” az egész Balaton-partot, de több más tónál is megfigyelhető ez a folyamat.