Szijjártó Péter;Michael Roth;

2020-08-25 06:04:00

Szelektív olvasás

Kisgyerekeknél gyakori a szelektív hallás. Amikor belefeledkeznek a játékba, és szüleik kézmosásra ösztökélik őket az evés előtt, a hanghullámok fondorlatos terjedése folytán valahogy nem jut el hozzájuk az üzenet, és csak folytatják a játékot.

Bevezethetnénk azonban a szelektív olvasás fogalmát is. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ugyanis egészen sajátosan reagált a magyar kormány régi német „barátja”, Michael Roth külügyi államtitkár interjújára. A számos elhangzott állításból egyetlen egyet ragadott ki, ahol a szociáldemokrata politikus a magyarországi és lengyelországi antiszemitizmusról tett említést. A magyar tárcavezető drámai, tegező formában írott Facebook bejegyzésben kérte Roth-tól, fejezze be a „magyar emberek méltatlan támadását”. Ám a mai digitális társadalom egyik komoly vívmánya, hogy az interjú, amire a miniszter reagált, eredeti nyelven könnyen fellelhető az interneten. Márpedig ebben Roth külön hangsúlyozta: nem lehet egy nemzet kollektív felelősségéről beszélni.

Arra egyébként nem reagált a magyar tárcavezető, amit Michael Roth a médiaszabadságról mondott: miként veszélyezteti a demokratikus kultúrát, ha egy bizonyos kör ellenőrzi a sajtót. S azt is válasz nélkül hagyta, hogy a német soros uniós elnökség Roth szerint komoly jogállamisági mechanizmushoz kötné az uniós támogatások kifizetését.

Ezek az információk valahogy elkerülték miniszterünk figyelmét, de azért bekérette a német nagykövetet a „magyar emberek” vegzálásáért. Külgazdasági és külügyminiszterünk azonban – vérbeli diplomata révén – nem volt ott a külügyminisztériumban a nagykövet fogadásakor, mert Kínába kellett utaznia. Nagyon sajnálhatja, hiszen a német külképviselet-vezető személyesen tájékoztathatta volna őt is arról, valójában mit mondott Michael Roth.