zaklatás;Plácido Domingó;

2020-08-26 10:20:00

Férfiak árnyékkal – Sokan tiltakoznak Plácido Domingo hétvégi fellépései ellen

Plácido Domingo pénteken és szombaton a Veronai Arénában koncertezik. A zaklatással vádolt operaénekes fellépése ellen olasz nőjogi egyesület tiltakozik.

Sokan aláírták az olasz Non una di meno (Egy sem kevesebb) nőjogi egyesület nyílt levelét, amelyben a Veronai Aréna igazgatójánál, Cecilia Gasdiánál tiltakoztak amiatt, hogy az osztrák karmester, Gustav Kuhn és a spanyol operacsillag, Plácido Domingo néhány nap múlva két koncertet is adhat az arénában. Mindkettejüket szexuális zaklatással, hatalmi visszaéléssel vádolták meg korábban. Gustav Kuhn 2018 őszén mondott le a tiroli Erl fesztivál vezetéséről, mindvégig tagadta az ellene felhozott vádakat, a vizsgálat lezárult ellene. Domingo ellen mintegy fél évig folytatott vizsgálatot a Los Angeles-i Operaház, végül hitelesnek találta annak a tíz művésznek a panaszát, akik állították: Domingo több évtizeden keresztül zaklatta őket. A spanyol operaénekes múlt év októberében távozott a Los Angeles-i Operaház éléről, februárban pedig közleményt adott ki: „Az elmúlt hosszú hónapok alatt töprengtem a vádakon, melyeket több kolléganőm felhozott ellenem. Tiszteletben tartom, hogy ezek a nők végül elég biztonságban érezték magukat ahhoz, hogy megszólaljanak. Szeretném, ha tudnák, valóban sajnálom, hogy fájdalmat okoztam, és teljes felelősséget vállalok cselekedeteimért.” Domingo azóta az amerikai és a spanyol operaszínpadokon nem léphet fel, utóbb pedig úgy nyilatkozott: a bocsánatkérését félreértelmezték.

Domingo múlt hét végén a Nápoly melletti Casertában tért vissza a színpadra a Simon Boccanegra címszerepében. Az El Mundo spanyol lapnak ennek apropóján már azt állította: ő soha senkit nem zaklatott. Elmondása szerint márciusban – mikor koronavírus-fertőzéssel ápolták a kórházban – határozta el, hogy küzdeni fog a neve tisztázásáért. A Veronai Opera igazgatója, Cecilia Gasdia az APA osztrák hírügynökség beszámolója szerint Domingo védelmére kelt: „Negyven éve ismerem Domingót, és gyakran együtt énekeltem vele szopránként. Vele szemben nincs büntetőeljárás, nem ítélték el. Nagyon sajnálom, hogy ezek a vádak érték. Nem értem, miért ne léphetne fel Veronában” – mondta. Domingo szeptemberben a Bécsi Állami Operaházban lép fel, a Magyar Állami Operaház zenekarával pedig közös lemezt rögzítenek.