Előfizetés

A főút szélén segítettek világra egy kislányt a mentők

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.25. 18:27

Fotó: Népszava
A kismama fájásai egyre gyakoribbá váltak, így Kóny és Enese között meg kellett állni a mentőautóval.
Második terhességének végén járt az a Győr-Moson-Sopron megyei kismama, aki sűrűsödő fájásai miatt kérte a mentők gyors segítségét – írta keddi Facebook-bejegyzésében az Országos Mentőszolgálat. A téti mentősök perceken belül helyszínre értek és a vizsgálatok után kórházba indultak a vajúdó anyukával. A fájások azonban egyre gyakoribbá váltak, így a szakemberek Kóny és Enese közt megállni kényszerültek. Az út szélén árválkodó mentőautóhoz hamarosan a Csornai Mentőállomás esetkocsija is csatlakozott és a két egység pillanatok alatt egészséges kislányt segíthetett világra. Ellátás után végül stabil állapotban szállíthatták kórházba az édesanyát és gyermekét.

Napsütéses időt hoz a szerda, de néhol erős szél lehet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.25. 17:51
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 32 fok között valószínű.
Szerdán a változóan felhős ég mellett több órára kisüt a nap, napközben csak elvétve eshet, de este az északkeleti határszélen valamint az Alpokalján kis eséllyel kialakulhat egy-egy helyen zápor, zivatar – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. A délnyugati szél napközben többfelé megélénkül, időnként meg is erősödik, majd este a Dunántúlon újra északnyugatira fordul a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 32 fok között valószínű, késő estére 8, 17 fok közé hűl le a levegő.

Megszűnik egy gödöllői gimnázium, 200 diák és tanár került bizonytalan helyzetbe

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.08.25. 17:39

Fotó: Gogle Street View
A szülők és a diákok tüntetnének, a főigazgató szerint viszont már nincs mit tenni.
A gödöllői Angol-Magyar Érdekeltségű Gimnázium és Szakgimnázium a mai nappal megszűnt – jelentette be kedd délután az intézmény Facebook-oldalán Galgóczi Ferenc főigazgató. Mint írta, nem így készültek a tanévre, de a mai napon tudta meg, hogy csökkentett állami támogatást kapnának szeptembertől, amivel lehetetlenné vált volna az iskola további működése. A bejelentés azért is érdekes, mert augusztus 9-én még arról lehetett olvasni, hogy az iskola technikummá válik.
– Mi egy magániskola vagyunk, ami állami feladatot lát el, erről szerződésünk van az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM). Az Államkincstár azonban nem fogadta el ezt a szerződést a következő tanévre, pedig a minisztérium még módosított is rajta – nyilatkozta lapunknak Galgóczi Ferenc. Elmondása szerint az iskola éves szinten mintegy 80 millió forintból működik, a támogatáscsökkenés pedig legalább 30 milliós mínuszt jelentett volna. Tandíj nincs, így a kieső összeget sehogy sem tudták volna kigazdálkodni. – Jobbnak láttam, ha most szűnik meg az intézmény, mint tanév közben. Így legalább még van esély átíratni a gyerekeket másik iskolába – fogalmazott a főigazgató. Ám még így is mintegy 180 diák és 20 pedagógus helyzete vált bizonytalanná. Galgóczi Ferenc megígérte, minden gyermeknek segítenek új iskolát találni. Az érintett szülőket és diákokat – egy héttel a tanévkezdés előtt – hidegzuhanyként érte az iskola bezárásának híre, többen demonstrációt is szerveznének az épület elé. A kialakult helyzetről érdeklődtünk az ITM-nél is, ám egyelőre nem kaptunk tájékoztatást.