Előfizetés

Hangradarok üldözik a ceteket

Varga Péter
Publikálás dátuma
2020.08.26. 11:00

Fotó: IRISH WHALE AND DOLPHIN GROUP FACEBOOK-OLDALA
Bár a csőröscet a leggyakrabban a tengerparti homokra kivetődő tengeri emlősfaj, most mégis feltűnést keltett, hogy az utóbbi napokban 29 példányt találtak a szárazföldön Észak-Európában.
A csőrőscetek körében a zavaros viselkedés két hete kezdődött, akkor két palackorrú cetet – ők is a csőröscetek családjába tartoznak – láttak az Északi-tengerben, majd hét példányt Írország nyugati részén találtak a parton. Ez eddig a legnagyobb létszámot mutató ilyen eset. Egy elpusztult, hat vissza tudott térni a vízbe. Múlt héten 11 állatot a Dániához tartozó Feröer-szigeteken találtak, ötöt közülük húsukért megöltek. További delfineket és ceteket láttak múlt pénteken és vasárnap Hollandia és Skócia partjainál, és több példány pusztult el a brit, a holland és belga partokon is. A csőröscetek az óceánok legtitokzatosabb lakói közé tartoznak, 3000 méter mélyre is lemerülhetnek, ahol tintahalakkal táplálkoznak. Csak nagyon ritkán lehet látni őket. Ezek az emlősök a mélyebb vizekben élnek és táplálkoznak, ha a sekélyebb vizekre vetődnek, az végzetes lehet számukra. Bármilyen furán hangzik, a sekély vizeken ezek a cetek kiszáradhatnak, mert folyadékbevitelüket normál esetben az óceán mélyén zsákmányolt tintahalakból és halakból fedezik.   A cetek halála rejtélyes. Számos elmélet van arra, miért tévednek el, de abban egyetértés látszik kialakulni, hogy az időjárásnak, elsősorban a nagy tengeri viharoknak is közük lehet ehhez. A viharok ugyanis megzavarhatják tájékozódási rendszerüket. Emlékezetes a 2016-os északi-tengeri eset, amikor 30 ámbráscet pusztult el. Idén már több tanulmány is azt jelezte, hogy a hadi szonár és földrengéskeltő eszközök, amikkel olaj után kutatnak, is megzavarhatja a ceteket. Egy ausztrál kutatási eredmény szerint „erős összefüggés” van a tengeralattjárók felkutatására használt középfrekvenciás hangradarok és a cetek pusztulása között. Azt feltételezik, a szonár jelek megrémíthetik az állatokat, amelyek menekülés közben túl gyorsan emelkednek, ami az elkábulásukhoz vezet. Kora nyáron a NATO tartott tengeralattjáró elhárító gyakorlatokat Izland közelében, környezetvédők feltételezik, hogy a napokban partravetődött cetek ennek utóhatásait szenvedték meg. „Nagyon valószínű, hogy a partravetődések a hadi szonáreszközök használatának következményei. Ha így van a csőrőscetek, amiket láttunk, csak a jéghegy csúcsai” – írta blogjában Jeroen Hoekendijk cetkutató.  A Portsmouthnál partra vetődött bálnát vizsgáló brit szakértők, Rob Deaville és Matt Perkins azonban első vizsgálataik alapján arra jutottak, hogy az ott elpusztult nőstényen nem látszódtak dekompresszió egyértelmű jelei, ezért további vizsgálatok szükségesek annak megállapítására, hogy mégis miért pusztult el.

A szonár – magyarul hangradarnak is nevezik – a vízalatti műveletek során a legfontosabb érzékelő, felderítő, navigáló eszköz, amely kommunikációs célra is használható. Míg a radar rádió-, addig a szonár hanghullámokat alkalmaz, amelyek a vízben nagyobb sebességgel és nagyobb távolságra terjednek, mint levegőben

Tovább javult a Tate Modern teraszáról letaszított kisfiú állapota

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2020.08.25. 18:00
Mentőhelikopter szállított a sérült gyereket kórházba
Fotó: DANIEL SORABJI / AFP
Az agyi és gerincsérüléseket szenvedett gyermek először tölthetett egy szabad hétvégét szülei társaságában.
Az egy évvel ezelőtt bekövetkezett tragédia óta ritkán érkezik hír annak a most már hetedik évében járó francia kisfiúnak a gyógyulásáról, akit a Tate Modern múzeum tizedik emeleti teraszáról lökött le az akkor 17 éves Jonty Bravery. Az agyi és gerincsérüléseket szenvedett gyerek először tölthetett egy szabad hétvégét szülei társaságában. Szülei ezúttal is a GoFundMe portálon hozták nyilvánosságra a gyógyulásával kapcsolatos fejleményeket. A kiválasztott fórum nyilván nem független attól, hogy a kisfiú ápolásának költségeihez jelentős mértékben hozzájárult az az eddig 240 ezer fontot (csaknem 940 millió forint) kitevő összeg, ami közösségi adakozásból gyűlt össze. Ahogy az odaadó, egyben nagyon visszafogottnak tűnő szülők a napokban jelezték, „kis lovagjuk” először mehetett rövid vakációra a tragédia óta. Nagyon élvezte a tengerpartra tett kirándulást és „boldogan épített homokvárat egy barátjával”. Az ifjú beteg napjai nagy részét változatlanul tolókocsiban tölti, de támogatással már képes néhány lépés megtételére, sőt újabban a lépcsőmászást is gyakorolja. A szülők hozzátették, hogy a „nagyon lassú” javulás során gyermekük lélegzése és emlékezőkészsége is fejlődött. A pozitívumok közé tartozik még, hogy próbál énekelni és tanulni is. A kisfiút egy hónapig kezelték egy angliai kórházban, rehabilitációja pedig Franciaországban folyik. Az autizmussal és súlyos személyiségzavarral küzdő Jonty Bravery ügye az év elején bíróság elé került. A nyáron 15 év börtönbüntetésre ítélt fiatalember a londoni Hammersmith és Fulham önkormányzat felügyeletére volt bízva. A nyugat-londoni kerület jóléti osztályának tevékenysége komoly vizsgálat tárgyává vált. Jonty annak ellenére járhatott-kelhetett szabadon Londonban, hogy videófelvétel rögzíti határozott szándéknyilatkozatát egy előre kitervelt emberölésről.

Bajt okozhat a fülben rekedt víz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.25. 16:00

Fotó: Eric Audras / AFP
Könnyen megelőzhető és kezelhető a vízparti nyaralást megkeserítő fülgyulladás.
Megrekedhet a víz a fülben, ha a hallójárat dobhártya előtti része, a nagyjából 2,5-3 centiméteres cső kitágul. A feláztatott, így aztán párás és sötét környezet ideális terepe a gombáknak. Ha elszaporodnak, a fül viszket, a vakarás, piszkálás pedig még többet árt, hiszen a felsértett hallójárat be is gyulladhat. A fülgyulladás első tünete a fájdalom, de váladék is jöhet a hallójáratból és hallászavar is előfordulhat – mondta Gerlinger Imre, a Duna Medical Center fül-orr-gégésze.
A bajt jobb megelőzni; próbáljuk elkerülni, hogy víz jusson a hallójáratba, fürdőzés után alaposan töröljük meg a fülünket, ne piszkáljuk fülpiszkálóval. Ha érzékeny a fül, használjunk fürdősapkát és füldugót és legyen nálunk bóralkoholos csepp, ami kiszárítja a fület – tanácsolta a szakember. Ha a panaszok nem múlnak, orvoshoz kell fordulni.
A vízparton rovar is kerülhet a fülbe, az eltávolításhoz „5-6 percig tölthetjük tiszta vízzel a hallójáratot”, amelyet aztán el is kell távolítani, de ilyen esetben is segíthet a recept nélkül is kapható bóralkoholos fülcsepp. 
Mint megírtuk, a strandon allergiás reakciók is kialakulhatnak, amelyeket rovarcsípések, de a levegőben keringő pollenek is okozhatnak. Kevesen tudják, hogy például a dinnye és a parlagfű között kialakulhat olyan keresztreakció, amely akár komoly panaszokat is kiválthat. Ezért fontos, hogy aki vízpartra, vagy a szabadba megy, és tudja magáról, hogy érzékeny valamire, vigyen magával antihisztamint és szteroidampullát. A szakorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy az orrcseppek túlzott mértékű és hosszú ideig tartó használata tovább ront az orrdugulás állapotán.