Előfizetés

Mézesmadzag az oktatásban is: bruttó félmilliós juttatás 400 hátrányos helyzetű településen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.26. 19:15

Fotó: Népszava
A járvány miatt tízezernél is több pedagógus és iskolai dolgozó munkáját ismeri el pluszpénzzel kormány.
Több mint tízezer pedagógus részesül bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatásban – jelentette Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a hivatalos Facebook-oldalán a saját magával „Életközelben” címmel készíttetett videósorozat legújabb részében. 
„A kormány úgy döntött, hogy 400 hátrányos helyzetű településen dolgozó 10.500 pedagógus és oktatást segítő kolléga részesül ebben a juttatásban a hátrányos helyzetben levő diákjaik felzárkóztatásáért”

– mondta Kásler Miklós.

Júliusban az egészségügyben dolgozók egy részének fizettek egyszeri elismerést. A Népszava is beszámolt a kifizetések visszásságairól, s arról, hogy a szociális ágazatban dolgozók például kimaradtak ebből. A jövő kedden kezdődő tanévvel kapcsolatban a miniszter megjegyezte:
„A járvány jelenlegi állapota lehetővé teszi a megszokott tanévkezdést: nyolc oldalas ajánlást dolgoztunk ki, ebből minden iskola a helyi sajátosságának megfelelően kiválaszthatja, melyeket alkalmazza”

A sokat vitatott új Nemzeti Alaptantervet (NAT) a politikus „értékorientáltnak” nevezte, amely szerinte: 
„klasszikus európai és magyar értékeket, hagyományokat mutat fel, a legeslegkorszerűbb ismeretek birtokában, nagyon korszerű módszerekkel.”

Kásler „nagyon sikeres évet, nyugodt tanmenetet” kívánt mindenkinek, azonban szerinte a koronavírus-terjedése miatt koránt sem lehetünk nyugodtak. 
„Rendkívül dinamikusan emelkedik a fertőzés a világ legtöbb részén. Előzetes becslések szerint a világjárvány 60 millió embert érintett volna, de most már ennek a duplájával kell számolni”

– mutatott rá.

A miniszter szerint Magyarországra rendkívüli veszélyt jelent, hogy „az idelátogatók magukkal hozzák a vírust”. Bizakodik, hogy a kormány meg tudja akadályozni, hogy a járvány „exponenciális fázisba juthasson”. Ugyanakkor a lehetséges vakcinákról szinte naponta felröppenő hírekkel szemben óvatosságra intett, és jelezte, forgalomba hozatala a közeljövőben nem is várható: 
„Kategorikusan mondom, jelen pillanatban nincs oltóanyag, csak biztató klinikai kutatások vannak”.

Karácsony egyelőre nem látja indokoltnak a járványvédelmi intézkedések szigorítását

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.26. 18:39

Fotó: Béres Márton / Népszava
Azonban elképzelhető, hogy ez is el fog jönni néhány hét múlva, ha a számok nagyobb mértékben növekednek – jelentette ki a főpolgármester.
„Nagyon fontosnak gondolom, hogy a budapestiekkel őszinte kommunikációt folytassunk arról, hogy valóban úgy tűnik, hogy a járvány második hullámában vagy az első második felében egyre több megbetegedés van” – erről beszélt az ATV Híradójának Karácsony Gergely.  Szerda reggelre 73 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 5288 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. A főpolgármester szerint a ma megjelent adatok is azt mutatják, hogy bizony van egy nagyon szignifikáns növekedés. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a meglévő jogszabályokat mindenki betartsa. Karácsony arról is szólt, hogy érthető módon elfáradtak az emberek a maszkviselésben, viszont arra kért minden budapestit, hogy a zárt térben, közösségi közlekedésben és az üzletekben továbbra is viseljék a maszkot.  „Egyelőre nem látom azt indokoltnak, hogy akár budapesti helyi jogalkotással vagy akár központi jogalkotással szigorítsuk ezeket az intézkedéseket, elképzelhető, hogy ez is el fog jönni néhány hét múlva, ha a számok nagyobb mértékben növekednek” – jelentette ki a főpolgármester.   

Koronavírusos szervező miatt elmarad a Tranzit, amin Orbán Viktor is beszélt volna

Vas András
Publikálás dátuma
2020.08.26. 17:49
Orbán Viktor a 2012-es Tranziton
Fotó: Varga György / MTI
Pedig a Kommentár Alapítvány által 2009-ben létrehívott Tranzit az idén igen érdekes eseménynek tűnt: a Fideszhez kötődő fesztiválra meglepően sok ellenzéki – momentumos, jobbikos, szocialista – politikust hívtak meg kormánypártiak vitapartneréül.
Kétszer is megakadályozta a koronavírus Orbán Viktort abban, hogy idén nyáron utat mutasson a pártnak, a kormánynak és híveinek: szerdán derült ki, hogy a tusnádfürdői szabadegyetem után a tihanyi Tranzit is elmarad, miután megfertőződött az egyik szervező. Pedig a miniszterelnök pénteken arra készült, hogy a főleg fiatalokból álló közönségnek itt mondja el, „milyen Magyarországot szeretne látni a XXI. században”. A szervezők 24 órával a kezdés előtt mindössze annyit tudtak közölni, hogy az új időpontot később jelentik be, hiszen kollégájuk megbetegedése miatt a résztvevők és a meghívottak egészségét tartották szem előtt, amikor a halasztás mellett döntöttek az utolsó pillanatban.
Pedig a Kommentár Alapítvány által 2009-ben létrehívott Tranzit az idén igen érdekes eseménynek tűnt: a Fideszhez kötődő fesztiválra meglepően sok ellenzéki – momentumos, jobbikos, szocialista – politikust hívtak meg kormánypártiak vitapartneréül. Még a fideszes sajtóban valóságos mumusként kezelt DK-s Dobrev Klára is kapott meghívott. Ő az európai parlamenti elfoglaltsága miatt nem tudott volna eljutni a rendezvényre, igaz, Barkóczi Balázs, a DK szóvivője lapunknak azt is megjegyezte: úgy gondolták, hogy egy köztársaság- és Európa-párti szervezetnek egyébként sincs keresnivalója a fideszes Tranziton. A többi ellenzéki meghívott viszont élt volna a lehetőséggel. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke szerint ki kell használni minden lehetőséget, ahol az ellenzéki politikusok meg tudják szólítani a kormánypárti szavazókat, s bár sok tekintetben parttalan a vita a kormánypárti résztvevőkkel, számukra alapelv, hogy egy demokráciában ütköztetni kell az érveket. Hasonlóképpen gondolkodott Tóth Bertalan, az MSZP elnöke is, aki úgy vélte, egy nyilvános vita kiváló alkalom, hogy a fideszes politikusokat valódi színvallásra lehessen kényszeríteni a közvélemény szemében vállalhatatlan ügyeikről is. Persze az ellenzékiek azért hendikeppel indultak volna, hiszen a Tranzit már messze nem az a fórum, mint indulásakor: a fesztivál eredendően a klasszikus, európai értékeket felvállaló konzervatív fiataloknak szólt, mára viszont a szervezőgárda is betagozódott a fideszes fősodorba. Nem véletlen, hogy idén júniusban a Tranzit-szervető Kommentár Alapítvány ingyen kapott egy épületet a kormánytól a budapesti Puskin utcában fővárosi képzési központjának létrehozására.
Kapcsolódó
Orbán Viktor is beszédet mond az idei Tranziton