Előfizetés

Koronavírusos szervező miatt elmarad a Tranzit, amin Orbán Viktor is beszélt volna

Vas András
Publikálás dátuma
2020.08.26. 17:49
Orbán Viktor a 2012-es Tranziton
Fotó: Varga György / MTI
Pedig a Kommentár Alapítvány által 2009-ben létrehívott Tranzit az idén igen érdekes eseménynek tűnt: a Fideszhez kötődő fesztiválra meglepően sok ellenzéki – momentumos, jobbikos, szocialista – politikust hívtak meg kormánypártiak vitapartneréül.
Kétszer is megakadályozta a koronavírus Orbán Viktort abban, hogy idén nyáron utat mutasson a pártnak, a kormánynak és híveinek: szerdán derült ki, hogy a tusnádfürdői szabadegyetem után a tihanyi Tranzit is elmarad, miután megfertőződött az egyik szervező. Pedig a miniszterelnök pénteken arra készült, hogy a főleg fiatalokból álló közönségnek itt mondja el, „milyen Magyarországot szeretne látni a XXI. században”. A szervezők 24 órával a kezdés előtt mindössze annyit tudtak közölni, hogy az új időpontot később jelentik be, hiszen kollégájuk megbetegedése miatt a résztvevők és a meghívottak egészségét tartották szem előtt, amikor a halasztás mellett döntöttek az utolsó pillanatban.
Pedig a Kommentár Alapítvány által 2009-ben létrehívott Tranzit az idén igen érdekes eseménynek tűnt: a Fideszhez kötődő fesztiválra meglepően sok ellenzéki – momentumos, jobbikos, szocialista – politikust hívtak meg kormánypártiak vitapartneréül. Még a fideszes sajtóban valóságos mumusként kezelt DK-s Dobrev Klára is kapott meghívott. Ő az európai parlamenti elfoglaltsága miatt nem tudott volna eljutni a rendezvényre, igaz, Barkóczi Balázs, a DK szóvivője lapunknak azt is megjegyezte: úgy gondolták, hogy egy köztársaság- és Európa-párti szervezetnek egyébként sincs keresnivalója a fideszes Tranziton. A többi ellenzéki meghívott viszont élt volna a lehetőséggel. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke szerint ki kell használni minden lehetőséget, ahol az ellenzéki politikusok meg tudják szólítani a kormánypárti szavazókat, s bár sok tekintetben parttalan a vita a kormánypárti résztvevőkkel, számukra alapelv, hogy egy demokráciában ütköztetni kell az érveket. Hasonlóképpen gondolkodott Tóth Bertalan, az MSZP elnöke is, aki úgy vélte, egy nyilvános vita kiváló alkalom, hogy a fideszes politikusokat valódi színvallásra lehessen kényszeríteni a közvélemény szemében vállalhatatlan ügyeikről is. Persze az ellenzékiek azért hendikeppel indultak volna, hiszen a Tranzit már messze nem az a fórum, mint indulásakor: a fesztivál eredendően a klasszikus, európai értékeket felvállaló konzervatív fiataloknak szólt, mára viszont a szervezőgárda is betagozódott a fideszes fősodorba. Nem véletlen, hogy idén júniusban a Tranzit-szervető Kommentár Alapítvány ingyen kapott egy épületet a kormánytól a budapesti Puskin utcában fővárosi képzési központjának létrehozására.
Kapcsolódó
Orbán Viktor is beszédet mond az idei Tranziton

Felhők rondíthatnak bele a napsütéses csütörtökbe

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.26. 17:33
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11 és 18 fok között alakul, de a szélcsendes tájakon ennél hűvösebb is lehet.
Csütörtökön a délelőtt nagy részében többnyire napos időre számíthatunk, aztán nyugat felől vastagodó magasszintű felhőzet húzódik fölénk, amely már szűrheti a napsütést. Csapadék nem várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Az északnyugati, nyugati szelet élénk, főként az északi tájakon olykor erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11 és 18 fok között alakul, de a szélcsendes tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 29 fok között valószínű.

MKKSZ: Törvényellenes, ha Szijjártó sérti az alaptörvényben rögzített szervezkedési jogot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.26. 17:15

Fotó: Borsos Mátyás / KKM
Az érdekvédők szerint egy minisztériumi vezető ilyet nem tehet.
Azt gondolom, hogy Magyarországon demokrácia van, ezért az alaptörvény rögzíti a szervezkedés jogát – reagált Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke a Mérce kérdésére Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek a keddi nagyköveti értekezleten elhangzott szavaira. Mint arról a Népszava beszámolt: a 444.hu vette észre, hogy a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalára feltette azt a videót, amelyen a tárcánál kedden tartott nagyköveti értekezleten beszélt. Ezen  kijelentette:
„Azt szeretném mondani, hogy szakszervezetesdit eddig sem játszottunk a külügyminisztériumban, ezután sem fogunk. És ha valakinek ilyenhez van kedve, az szintén megkapja a lehetőséget arra, hogy ezt a játékot a minisztériumon kívül játssza. Nem engedjük meg ezt természetesen a jövőben sem.”

A 444.hu azt is kiemelte, hogy kiderült, a tárcánál senki nem akart felkerülni Szijjártó home office-listájára, mert azonnal kirúgták volna. A fideszes politikusról viszont nemrég derült ki, hogy a fehérorosz válságról szóló egyeztetéseket Szíjj László luxusjachtjáról bonyolította le. Végül Boros Péterné, az MKKSZ vezetője az elhangzottakkal kapcsolatban a Mércének azt is leszögezte:   
„egy első számú minisztériumi vezető csak törvényellenesen tud megfogalmazni ilyen szavakat (...) az ő dolga viszont a törvények betartása és a jogok biztosítása.”