Előfizetés

Magyar tinédzser kutatott a bécsi orvosi egyetemen

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.27. 12:49
Képünk illusztráció
Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP
A gimnazista tudóst meghívták az intézmény Orvosi Fizika és Biomérnöki Központjába, ahol hétig dolgozott.
Ecsedi Boglárka, az idei Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. helyezettje hat hétig részt vett a Bécsi Orvostudományi Egyetemen folyó tudományos projekt kutatómunkájában – közölte a Magyar Innovációs Szövetség. A Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium diákja a Bécsi Orvostudományi Egyetem Orvosi Fizika és Biomérnöki Központjának meghívását a versenyre kidolgozott Visszaáramlások detektálása tanulóalgoritmus használatával - mély neurális hálók és mesterséges intelligencia a számítástechnikai képelemzésben című projektjével érdemelte ki.
A közlemény szerint a kutatócsoport azon dolgozik, hogy olyan szoftvertechnológiai megoldásokat nyújtsanak a modern orvoslásnak, amely a jövőben kiválthatja a biopsziával járó adatgyűjtési és -elemzési eljárásokat orvosi képalkotás és gépi tanulás segítségével tumorgyanú esetén. Ecsedi Boglárka a csapat meglévő képanalizáló algoritmusának C++-ban való fejlesztésében és validálásban vett részt, amelynek célja az volt, hogy az megfeleljen a nemzetközi egységességet szorgalmazó kezdeményezés, az Imaging Biomarker Standardization Initiative (IBSI) előírásainak.
A témáról a magyar tehetség a FameLab nemzetközi tudomány-kommunikációs verseny magyarországi döntőjén fog előadást tartani szeptember 16-án. A FameLab a világ vezető tudomány-kommunikációs versenye. Célja, hogy megtalálja a tudomány új arcait, azokat az embereket, akik a 21. század közönsége számára inspirálóan és izgalmasan tudnak beszélni fontos tudományos témákról – olvasható a közleményben.

Meghalt Arnold Spielberg

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.27. 11:53
Steven Spielberg és édesapja Arnold Spielberg a 2006-os Oscar-gálán
Fotó: SUSAN GOLDMAN / AFP
A személyi számítógép fejlesztésének egyik úttörője, az Oscar-díjas filmrendező, Steven Spielberg édesapja 103 évet élt.
103 éves korában kedden Los Angelesben elhunyt Arnold Spielberg, a személyiszámítógép-fejlesztés egyik úttörője, Steven Spielberg Oscar-díjas filmrendező édesapja. Spielberg természetes okok következtében, családja körében halt meg – írta közleményében négy gyermeke.
Spielberg és Charles Propster tervezte a GE-225-ös számítógépet az 1950-es évek végén, amikor a General Electricnél dolgozott. Fejlesztésük lehetővé tette, hogy a Darthmouth College számítógéptudósai létrehozzák a BASIC programnyelvet, amely alapvetően járult hozzá az 1970-80-as években a személyi számítógépek elterjedéséhez.
"Apa elmagyarázta, hogyan működik a számítógép, de akkoriban a számítógépes tudomány nyelvezete olyan idegen volt számomra, mint a görög. Az egész nagyon izgalmasnak tűnt, de nagyon távol állt tőlem" – idézte fel Steven Spielberg a General Electric folyóiratában, a GE Reportsban. Mint hozzátette: később megértette a fejlesztés jelentőségét. "Mikor egy PlayStationt látok, ránézek egy mobiltelefonra, a legkisebb számológéptől az iPadig apámat látom, és arra gondolok, hogy apám és egy zsenicsapat kezdte el ezt" – fogalmazott.
Arnold Spielberg 2016-ban egy interjúban szintén elmesélte, hogy megpróbálta fiában felkelteni az érdeklődést a mérnöki tudományok iránt, de őt a mozi ragadta magával. Mint mondta, először csalódott volt, de aztán látta, hogy milyen kitűnő filmes lett belőle. Spielberg első, Tűzfény (Firelight) című 20 perces filmjét 1963-ban, 16 évesen forgatta apja segítségével. Ez a film lett későbbi, Harmadik típusú találkozások című sci-fijének előzménye. A különleges effektusokat Arnold Spielberg készítette el a korai produkcióhoz.
Arnold Spielberg ukrán zsidó bevándorlók gyermekeként 1917-ben született Cincinnatiban. Mindig nagyon érdekelték a technikai újdonságok, kilencévesen épített meg első rádióját. A második világháborúban egy bombázóosztag rádiósa volt. Részben az ő háborús emlékei inspirálták később fia Ryan közlegény megmentése című filmjét. Arnold Spielberg a Cincinnati Egyetemen tanult, majd az RCA-nál foglalkozott számítógép-fejlesztéssel, s ezt követően került a General Electric vállalathoz. Élete alkonyán a Steven Spielberg által létrehozott Soa Alapítvány archívumának technológiai fejlesztésén dolgozott.
A 73 éves filmrendező Arnold Spielberg legidősebb gyermeke, három lánya közül Anne forgatókönyvíró, Nancy producer, Sue pedig marketinges vezető. Mind a négy gyermekének a 2017-ben elhunyt Leah Spielberg volt az édesanyja, akitől 1965-ben vált el. Szülei válását a filmrendező 1982-es E.T. - A földönkívüli című filmjében dolgozta fel. Arnold Spielberg még kétszer nősült, harmadik felesége, Bernice Colner Spielberg 2016-ban halt meg.

Bizonyították: nem hat a koronavírus ellen Trump "kedvenc" gyógyszere

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.27. 09:52

Fotó: Fernando Moreno / AFP/AGIF
A malária ellen kifejlesztett hidroxiklorokin, amelyhez eleinte nagy reményeket fűztek, nem csökkenti, de legalább nem is növeli a kórházba került betegek halálozási kockázatát.
A hidroxiklorokin nem hat a koronavírus ellen – derült ki a témában végzett eddigi legnagyobb metaelemzésből a Neuenburgi Egyetem közlése szerint. A koronavírus-járvány kitörése után nem sokkal számos pácienst kezeltek a malária ellen kifejlesztett szerrel, amelynek hatékonyságával kapcsolatban azonban hamar kétségek támadtak, az elemzések ugyanis ellentmondásos eredményekhez vezettek.
Egy nemzetközi kutatócsoport a németországi Neuenburgi Egyetem és a svájci Lausanne-i Egyetem kutatói részvételével 29 különböző, összesen 33 ezer páciens adatait összegző tanulmányt értékelt ki. Arra az eredményre jutottak, hogy a hidroxiklorokin önmagában nem befolyásolja a kórházba került betegek halálozási arányát, 
a szer nem csökkenti, de nem is nem növeli, a halálozás kockázatát.

Ezért a betegek kizárólagosan hidroxiklorokinnal történő kezelése haszontalan – írják a szakértők a Clinical Microbiology and Infection című tudományos lapban.
"A hidroxiklorokint kezdeteben nagy mennyiségben alkalmazták az azitromicin nevű antibiotikummal vagy anélkül" – mondta Matthieu Mulot neuenburgi kutató, a tanulmány vezető szerzője. A kutatás azonban bizonyította, hogy az azitromicin és a hidroxiklorokin kombinációja 27 százalékkal növeli a halálozás kockázatát.
Több, hidroxiklorokinnal végzett kutatást leállítottak május végén, miután svájci és amerikai kutatók egy negatív konklúziójú tanulmányt hoztak nyilvánosságra, bár ezt később csalás gyanúja miatt visszavonták. Egy brit és egy svájci kutatás azonban később ismételten bizonyította a hidroxiklorokin koronavírussal szembeni hatástalanságát.
Mint megírtuk, Donald Trump amerikai elnök nemcsak népszerűsítette a hidroxiklorokint, májusban közölte: "jó dolgokat hallott" a gyógyszerről, ezért cinktablettával együtt szedi, hogy ha meg is fertőződne, enyhébbek legyenek a tünetei. 
A hónap végén aztán Donald Trump arról tájékoztatott, bár nem lett baja a gyógyszertől, abbahagyta a szedését. A malária és egyes súlyos autoimmun betegségek – mint például a reumatoid artritisz vagy a lupusz – kezelésére használt gyógyszert az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) az esetleges súlyos mellékhatásai miatt nem tanácsolja az új típusú koronavírus okozta Covid-19 nevű betegség kezelésére, több amerikai kórházban mégis használják. Időközben az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) is felfüggesztette a hidroxiklorokin klinikai vizsgálatait.