Előfizetés

Tartják a távolságot Izraeltől

Rostoványi András
Publikálás dátuma
2020.08.27. 17:00
Mike Pompeo Szudánban
Fotó: SUDAN'S PRESIDENCY PRESS OFFICE / AFP/Anadolu Agency
Hiába az amerikai külügyminiszter látogatása, Szudán és Bahrein is udvariasan elutasította a megbékélésről szóló javaslatokat.
Kikosarazták az Izrael nevében udvarló Mike Pompeót e heti közel-keleti körútjának két állomásán. Abdalla Hamdok szudáni miniszterelnök arra hivatkozott, hogy az Omar el-Basír diktátor tavalyi megbuktatása után megalakult átmeneti kormánynak nincs felhatalmazása kiegyezni a zsidó állammal. Hamad bahreini király azt mondta, hogy országa továbbra is elkötelezett a 2002-es arab béketerv iránt, vagyis addig nem rendezik a viszonyt, ameddig nem alakult meg egy önálló palesztin állam, amelynek Kelet-Jeruzsálem a fővárosa. A nyilatkozatokkal mindkét vezető rácáfolt az elemzői találgatásokra, amelyek elképzelhetőnek tartották, hogy országaik az Egyesült Arab Emírségek példáján felbuzdulva hamarosan békét köthetnek Izraellel. A szintén potenciális partnerként emlegetett Hajszam ománi szultán azonban nyitva hagyta az esélyt a viszony rendezésére azzal, hogy az amerikai külügyminiszterrel való találkozója után megjelent szűkszavú közleményekben egyáltalán nem tett említést Izraelről. Pompeo körútja mindenesetre – kézzel fogható eredmény híján – kudarcnak tűnik, kiváltképp, hogy előzőleg az amerikai és izraeli tisztségviselők is azt állították: rövidesen újabb arab államok követhetik az Emírségek példáját. Úgy látszik azonban, hogy ez legfeljebb Omán esetében reális lehetőség.

Vigyorgott is a tárgyaláson az életfogytiglanra ítélt ausztrál terrorista

Rostoványi András
Publikálás dátuma
2020.08.27. 16:46

Fotó: JOHN KIRK-ANDERSON / AFP
A lehető legsúlyosabb büntetést szabta ki a bíróság az 51 embert rasszista indíttatásból meggyilkoló Brenton Tarrantra. A szélsőjobboldali terroristát tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték – ilyen súlyos büntetést Új-Zéland történetében még senki sem kapott.
Az ausztrál állampolgárságú férfi tavaly márciusban két christchurchi mecsetet támadott meg, miközben Facebookon élőben közvetítette a vérontást. Az ügyészség szerint éveken át készült a merényletre, hogy félelmet keltsen az általa „betolakodóknak” tekintett muszlimok, illetve a nem-európai bevándorlók körében. Cameron Mander bíró az ítélet kihirdetésekor Tarrant fejére olvasta, hogy még az életükért könyörgő sebesülteket sem kímélte meg. A bíró hangsúlyozta, hogy a férfi által vallott gyűlöletteljes ideológia – a fehér felsőbbrendűség eszméje – ellentétes az új-zélandi társadalom értékeivel, annak sem a szigetországban, sem azon kívül nincs helye. A szigorú ítélet ellenére Mander úgy vélte, hogy a terrorista alávaló tetteiért akkor sem bűnhődik meg eléggé, ha élete végéig a rácsok mögött marad. Tarrant rezzenéstelen arccal hallgatta a bíró szavait, ahogyan az előző napokban az áldozatok családtagjainak és a túlélők érzelmekkel teli vallomásaira is alig reagált, sőt, egy-egy megjegyzésen még vigyorgott is. A BBC beszámolója szerint például rövid nevetésben tört ki, amikor egy túlélő megjegyezte: annak köszönhetik az életüket, hogy a tömeggyilkos csak közvetlen közelről volt képes használni fegyverét. Az új-zélandi Stuff hírportál tudósítása szerint az is derültséget okozott számára, hogy a támadásban férjét és egyik fiát elvesztő asszony vallomásában a „legnagyobb lúzernek” nevezte őt. Tarrantot látszólag csak Janna Ezat vallomása érintette meg. A gyászoló édesanya könnyeivel küszködve mesélte el, hogy a merénylet után hat nappal látta először egyetlen fia, a 35 éves Hussein golyók által szörnyen szétroncsolt holttestét. Aznap volt az asszony születésnapja és a család akkor ünnepelte volna az anyák napját is. „Virágokat szokott adni ilyenkor, de ehelyett a tetemét kaptam meg” – fogalmazott a nő. Ezat mégis azt mondta: megbocsát fia gyilkosának, mert nincs benne gyűlölet vagy bosszúvágy, muszlimként képes megbocsátani. A NZHerald napilap beszámolója szerint a terrorista mindezt bólintással vette tudomásul, majd megtörölte az egyik szemét. A legtöbb érintett, köztük a 33 éves fiát sirató Maysoon Salama azonban arról beszélt, hogy képtelen megbocsátani az 51 ember életét kioltó tömeggyilkosnak. „Az volt az egyetlen bűnünk a szemedben, hogy muszlimok vagyunk” – fogalmazott az asszony. A legfiatalabb áldozat, a 3 éves Mucaad édesapja, Aden Ibrahim Diriye pedig vallomásában azt üzente a Tarrantnak, hogy „következő életében” vár rá a valódi, jóval szigorúbb büntetés.

Putyin még nem látja idejét a beavatkozásnak

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.08.27. 16:30

Fotó: Sergey Guneev / AFP
Az orosz elnök azt mondta: megállapodtak, hogy egységet küld Fehérorországba, ha a helyzet kikerül a minszki rezsim ellenőrzése alól. Putyin szerint ez a pillanat még nem jött el.
Oroszország tartalékot alakított ki rendvédelmi erőiből, hogy „szükség esetén” segítséget nyújtson Fehéroroszországnak – jelentette ki Vlagyimir Putyin csütörtökön a Rosszija24 állami hírtelevíziónak adott interjúban. Az orosz elnök mindezt a választási csalások és rendőri brutalitások miatt tömegtüntetésekkel szembenéző Alekszandr Lukasenko belarusz diktátor késére tette. Mint mondta: megállapodtak, hogy egységet küld Fehérorországba, ha a helyzet kikerül a minszki rezsim ellenőrzése alól, de Putyin szerint ez a pillanat még nem jött el. Az orosz elnök egyértelművé tette, az egységek csak abban az esetben fognak beavatkozni, ha „szélsőséges elemek politikai szlogenek leple alatt átlépnek egy határt, fegyveres rablásokat hajtanak végre, autókat, házakat, bankokat gyújtanak fel, vagy megpróbálják elfoglalni a kormányzati épületeket.” Putyin azt is aláhúzta: a két ország szoros szövetség miatt Oroszországnak kötelessége segítséget nyújtani Belarusznak biztonsági kérdésekben. (MTI, BBC