Előfizetés

Fideszes EP-képviselő családját is fizethették a fiatal roma focistáknak szánt állami támogatásából

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.28. 08:09
Járóka Lívia
Fotó: Geneviève Engel / Európai Parlament
Négy éve nem tudni, mire költött Járóka Lívia egyesülete 35 millió forintnyi közpénzt. Hadházy Ákos feljelentést tesz, ha továbbra sincs válasz.
Járóka Lívia, az Európai Parlament fideszes alelnöke magát, férjét és testvérét is fizette a fiatal roma focisták képzési programjára 2016-ban kapott pénzből – írta meg a 24.hu, miután Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő által feltárt még júniusban feltárt ügyet a mai napig nem tisztázták. Hadházy közölte, feljelenti Járóka Líviát, ha a fideszes politikus nem tisztázza, mi lett a csaknem 35 millió forintos támogatásnak a sorsa. A 25, illetve 10 millió forintot a Járóka Lívia Tehetségmentő Egyesület (JALTE) kapta egy hátrányos helyzetű roma gyerekek focioktatását célul tűző program lebonyolítására, illetve az azzal kapcsolatos működési költségekre. Járóka Lívia a portálnak elmondta: csak pár hónapig kaptak fizetést a családtagjai, addig a megtakarított pénzüket szánták a programra, és az ügyben ő vár bocsánatkérést az ellenzéki politikustól. Hadházy Ákos június 10-én a sajtótájékoztatón számolt be az ügyről, azt hangoztatva, hogy a fideszes politikus máskor igen szerényen teljesítő egyszemélyes kft.-jébe az állami támogatással szinte forintra megegyező összeg folyt be 2017-ben. 
„A Farkas János Program finanszírozása még 2016-ban véget is ért, ám az egyesület elszámolást vagy a roma fiatalok között végzett tevékenységről szóló korrekt beszámolót sehol sem publikált”

– áll a cikkben.

Idén júniusban a 444.hu írt arról, hogy a 35 millió forint elköltésének alig van online-nyoma, ami meglepő az adományokból dolgozó jótékony szervezetek esetében. Hadházy, az általa közérdekű adatigényléssel kikért papírok alapján állítja:  
„egyértelmű, hogy a romák felemelésére adott állami pénz mintegy harmadát a politikus családjának a fizetésére fordították, és a maradék felhasználása is megkérdőjelezhető volt”.

A 24.hu megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy rendben megtörtént-e a támogatási program lezárása, de a tárca nem válaszolt.

Szijjártó Péter elment a követség elé demonstrálni, és Lukasenko elnököt szidta (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.28. 07:46

Fotó: Borsos Mátyás / KKM
Az ifjúság demokratikus hevületében könnyű elkapkodott állításokat tenni...
„A magyar fiatalok nevében felszólítjuk a fehérorosz vezetést, hogy mihamarabb vessen véget a jogsértéseknek" - nyilatkozott oda határozottan Szijjártó Péter. Igaz, a jelenlegi külügyminiszter az MTI 2006. március 27-ei tudósításában mond ilyeneket, írja a 444.hu, amikor is Fidelitas mindenkit tüntetni hívoltt a fehérorosz nagykövetség elé. rendezvényről.  Emlékeztetőül: a 2006 márciusában tartott belarusz elnökválasztást a hivatalos adatok szerint Aljakszandr Lukasenka nyerte 84 százalékkal. A választás nyugati megfigyelők szerint nem volt tiszta, az eredmény kihirdetése utáni napokban ezrek tüntettek Minszkben. A belarusz hatóságok pedig akkor is brutálisan léptek fel, szétvertek tüntetőket, sokan börtönbe kerültek, halálos áldozat is volt. Az akkor ellenzékben lévő Szijjártó a nagykövetség előtti tüntetés másnapján a közmédia Nap-kelte című műsorának vendége volt. Megdöbbentőnek nevezte, hogy tüntetőket terroristának lehet nevezni csak azért, mert összegyűlnek, hogy egy választás tisztaságát számon kérjék. Szerinte a XXI. században ez nem elfogadható.
2020-ban Orbán Viktor és Szijjártó Péter Minszkbe látogatva már azt képviselték, a két ország sokkal közelebb van egymáshoz, mint gondolni szoktuk. Az idei választás után a magyar külügy hosszú ideig látványosan nem alakított ki semmilyen álláspontot, ez végül annyiban módosult, hogy az EU-s álláspontot támogatjuk (vagyis új választások kiírását). Amikor az Európai Néppárt ifjúsági szervezete, a YEPP közleményben ítélte el a Belaruszban történteket, az ide tartozó Fidelitas és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség nem írták alá a nyilatkozatot.

Sok-sok pénzzel kedveskedett a kabinet az egyházaknak járvány idején

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.28. 07:32
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A különböző felekezeteket így vélhetően nem zavarja, hogy a kiszámítható támogatási rendszer elporladt, és kézből etetik őket.
Miközben a veszélyhelyzet miatt a templomok is bezártak, az Orbán-kormány a szokásosnál is lelkesebben szórta a közpénzt az általa kiválasztott egyházaknak, írja a hvg.hu. A Magyar Katolikus Egyház a szeptemberre tervezett budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) megrendezéséhez kapcsolódó címeken kapott pénzt, korábban mintegy 30 milliárd forintot, márciusban pedig egy nappal az után, hogy a kormány kihirdette a veszélyhelyzetet, újabb 2 milliárdot. Noha ekkor már rebesgették – egy hónappal később pedig bizonyossá is vált –, hogy Ferenc pápa elhalasztja a nemzetközi eseményt egy évvel. Március közepén a „győri római katolikus hitéleti és oktatási célú épületek felújítása és fejlesztése” (a bazilika és a főiskola) részesült 1,6 milliárdos állami menázsiban. Pár nappal később 2,7 milliárd forint folyósításáról döntött a kabinet, amit az egyházak az „épített örökség” védelmére használhatnak fel. Utóbbi jogcím afféle jolly joker: azóta újabb két kormánydöntésben is megjelent (májusban, majd júliusban), s ezek révén összességében még egyszer annyi (több mint 7 milliárd forint) támogatás ment ki az egyházi örökség védelmére, mint amit az efféle kiadásokra az idei költségvetésben a parlament korábban eltervezett.