kormány;allergiás reakció;parlagfűirtás;NNK;

2020-08-29 09:56:58

Ötvenmillió forintot sem költött parlagfűirtásra a kormány a kétmillió allergiás országában

Az irtás helyett inkább a büntetésre feküdtek rá, legalább 152 millió forintnyi bírságot szedtek be tavaly.

Magyarországon kormányzati számítások szerint is mintegy kétmillió allergiás él. Közel háromnegyedük szenvedhet parlagfű-allergiától; ehhez képest az Orbán-kabinet csak néhány tízmillió forintot szánt 2019-ben a parlagfű irtására – derült ki abból a levelezésből, amit Oláh Lajos DK-s politikus folytatott a különböző minisztériumokkal.

Oláh több kérdést is intézett a témában leginkább illetékes Agrárminisztériumhoz, a 2019-ben feltárt parlagfű-szennyezettségi adatokról és a kiszabott bírságokról érdeklődve. Nagy István agrárminiszter válasza szerint tavaly a kormányhivatalok közel 5000 hektárnyi, parlagfűvel benőtt területet találtak Magyarországon – ez mintegy 50 négyzetkilométert, Budapest területének közel tizedét teszi ki.

Ez valamivel jobb adat, mint a két évvel ezelőtti, akkor ugyanis még  6548 hektárnyi parlagfüves területet derítettek fel a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) beszámolója alapján.

A hivatalok keményen büntetettek is: a külterületeken talált parlagfű miatt 152 millió forintos növényvédelmi bírságot szabtak ki. Ez 12 millió forinttal haladja meg a 2018-ban kiszabott büntetésösszeget, az Agrárminisztérium válaszában ugyanakkor nem tért ki arra, hogy tavaly belterületen hány hektáron találtak parlagfüvet, és ez mekkora bírság kiszabásával járt.

Azt már pedig a Pénzügyminisztériumtól tudhatta meg Oláh Lajos, hogy az agrártárca költségvetési fejezetéből

Ebből az összegből több száz más gyomnövényt is irthattak, mert – ahogy Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár fogalmazott – „A parlagfű nem önállóan, hanem több száz egyéb gyomnövénnyel együtt követeli meg a gyomirtási feladatokat, valamint eredményezi annak költségeit.”

A pénzügyi tárca valamiért nem tudta értelmezni Oláh eredeti kérdését - "Mekkora veszteség érte a nemzetgazdaságot parlagfű miatt 2019-ben? - pedig az nem az irtási költségekre, hanem a parlagfű által okozott mezőgazdasági károkra vonatkozott.

Ötezer hektárnyi parlagfű ugyanis a saját kiterjedésénél jóval nagyobb területen fertőz; azt pedig a NAIK-tól tudhatjuk, hogy

A DK megkereste Kásler Miklós minisztériumát is. Az Emmi részéről Rétvári Bence államtitkár reagált -  válaszlevelében előbb definiálta, mit jelent az allergia, és mi váltja ki megjelentését (az immunrendszer kóros túlműködése, amit a légköri szennyezettség hatására alakul ki), majd hozzátette, hogy mintegy kétmillió hazai allergiás 40-70 százaléka is parlagfű-érzékeny lehet.

Az Emmi ugyanakkor kiemelte, hogy 2009 és 2019 között érezhetően csökkent a regisztrált parlagfű-allergiások száma, emellett pedig óránként frissülő pollentérképet ajánlottak az érintetteknek,.