Előfizetés

Eddig szabadlábon volt, mostantól a börtönben várja a másodfokú ítéletet a borsodnádasi gyilkosság vádlottja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.02. 14:09
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Letartóztatásba került a borsodnádasi emberöléssel vádolt B. Roland a másodfokú ítéletig - tudatta a Debereceni Ítélőtábla.
A férfi eddig szabadlábon védekezett. A fellebbviteli főügyészhelyettes a perbeszédében azt indítványozta, hogy az
ítélőtábla aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondja ki a vádlott bűnösségét,

és jelentősen súlyosítsa a büntetését. A vádlottat az elsőfokú bíróság gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt ítélte el.   Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék 2020 márciusában B. R. vádlottat gondatlanságból elkövetett emberölés miatt 4 év fogházbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság ítéletét a vádlott és annak védője tudomásul vette, ugyanakkor az ügyész a gondatlan emberölés minősítésének megállapítása miatt és a büntetés súlyosítása érdekében fellebbezést nyújtott be. Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2017 szeptemberében egy baráti összejövetelen vett részt, a Borsodnádasd mellett található tónál, ahol alkoholt fogyasztott, illetve elszívott néhány szál „herbálos” cigarettát is. A vádlott és a sértett baráti viszonyban álltak, így napközben telefonon tartották a kapcsolatot és estére találkozót beszéltek meg a település temploma mellett található erdei ösvénynél. A lány elment a találkozóra, összevesztek a vádlottal, majd elváltak. Azonban a vádlott visszament a vita helyszínére, ahol már ájult állapotban talált a sértettre, akit halottnak hitt. A férfi az ájult sértettet levetkőztette, majd anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy él-e még a lány, a
testét elvonszolta az erdei ösvény vízelvezetőjének csatornájához, annak vasfedelét leemelte és oda bedobta. A még életben lévő sértett halálát vízbefulladás okozta.

Az ügyészség a vádlottal szemben védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett szándékos emberölés miatt emelt vádat. A törvényszék álláspontja szerint viszont nem volt bizonyítható, hogy a férfi szándékosan meg akarta volna ölni a nőt, felelőssége abban állapítható meg, hogy amikor a vízelvezető aknába bedobta a sértett ájult testét, nem győződött meg arról, hogy él-e még a lány, így hanyagságával okozta annak halálát - áll az ítélőtábla tájékoztatásában.

Féltéglával akarta megszerezni a mosogatógép árát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.02. 12:14
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Nem jött be a módszer.
Felfegyverkezve elkövetett önbíráskodás bűntettének kísérlete és könnyű testi sértés vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a férfival szemben, aki idén júliusban az egyik Pápa környéki faluban erőszakkal akarta kényszeríteni nőismerősét egy használt mosogatógép vételárának megfizetésére - közölte az ügyészség.  Mint írják, a vádiratban foglaltak szerint az 52 éves elkövető megkérte a sértettet, hogy az egyik Győr-Moson-Sopron megyei faluból segítsen neki a mosogatógép elszállításában. A nő szívességből eleget tett a kérésnek, majd a gépet egy közös ismerősük garázsában helyezték el. A vádlottnak azonban pénzre volt szüksége, ezért felajánlotta a sértettnek, hogy 20 000 forintért vegye meg tőle a háztartási gépet. A nőnek nem állt szándékában a gép megvásárlása, s emiatt ellentét alakult ki köztük. A rákövetkező hetekben az elkövető többször megkereste a sértettet, s követelte tőle a pénzt, mire a nő vállalta, hogy 10 000 forintért megveszi a gépet. 2020. július végén a sértett egyéb okból a vádlott falujában járt, s miközben gépkocsijából szállt ki, a férfi megjelent mellette. A vádlott, hogy a vételár megfizetését kikényszerítse,
két alkalommal homlokon fejelte a nőt, s közben fenyegetőleg utalt rá, hogy korábban már követett el emberölést, ezért nem fél.

A sértett ekkor a gépkocsiból ki akarta venni a mobiltelefonját, de a férfi rárúgta a jármű ajtaját, majd továbbra is a pénz megfizetését követelve megragadta a nő nyakát és az autó oldalának nyomta. A férfi mindeközben a másik kezében ütésre emelve egy féltéglát tartott, s ezzel is fenyegette a sértettet. Egy közelben tartózkodó férfi ekkor felszólította a férfit hogy hagyja abba a nő bántalmazását, a sértett pedig közölte, hogy értesíti a rendőrséget, mire a vádlott a téglát eldobta és távozott. Az ügyészség a vádiratában az erőszakos többszörös visszaesőnek minősülő elkövetővel szemben fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt. Ha ezt megteszi, hét év fegyházzal megúszhatja. 

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a pusztaberki férfit, aki azt állította, hogy a faluja lesz a koronavírus új epicentruma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.02. 11:54
Képünk illusztráció
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Azt állította, hogy egy súlyosan fertőzött férfi érkezett a faluból a kórházba, így aki a környezetében volt, az nagy eséllyel megfertőződhetett.
A Balassagyarmati Járási Ügyészség a köznyugalmat súlyosan megzavaró közveszéllyel fenyegetés bűntette miatt emelt vádat tavasszal egy Nógrád megyei férfival szemben – írja az ügyészség. Az ügyről tavasszal a Népszava is beszámolt. Egy 23 éves pusztaberki férfi azt híresztelte, hogy a faluja lesz a koronavírus új epicentruma. A Balassagyarmati Járásbíróság a napokban hozott jogerős döntést. Az ítélet szerint a fiatal férfi 2020. március 17-én este az asztali számítógépén átszerkesztette az egyik hírügynökség cikkét annak fejlécét használva.
Ebben valótlanul azt állította, hogy egy kórházi főorvos szerint a szomszédos településen van a koronavírus „epicentruma”, így aki teheti, ne menjen az utcára.

A hamisított cikk szerint egy súlyosan fertőzött férfi érkezett a faluból a kórházba, így aki a környezetében volt, az nagy eséllyel megfertőződhetett. Az elkövető az álhírt telefonjával továbbította egy ismerősének, aki az általa valósnak hitt hírt továbbította ismerőseinek, a valótlan információ pedig az interneten néhány óra alatt elterjedt. Az ijedtség és esetleges pánik megelőzése érdekében a település polgármesterének cáfoló nyilatkozatot kellett kiadnia a település közösségi, illetve hivatalos weboldalán.  Az ügyészségi közlemény szerint a férfi közveszéllyel járó eseménnyel fenyegetőzött, ami a világjárvány miatt súlyosan megzavarta a köznyugalmat. A Balassagyarmati Járásbíróság a cselekmény elkövetését elismerő, azt megbánó férfit egy év, végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Az ítélet jogerős.