Előfizetés

A Honvédkórházban, valamint a gyulai és a békéscsabai kórházban is tilos a látogatás

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.02. 19:14
Illusztráció
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Az Orosházi Kórházban már szerdától érvényes a tiltás.
A koronavírus okozta járványügyi helyzet miatt szerdától látogatási tilalmat vezettek be a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban (Honvédkórház); a korlátozás az intézmény valamennyi fekvőbetegosztályára és bentlakásos szolgáltatást nyújtó telephelyeire érvényes – közölte az intézmény az MTI-vel. A közlés szerint a látogatási tilalom érinti az intézmény Róbert Károly körúti székhelyét, a Podmaniczky és Szanatórium utcai telephelyét, valamint a hévízi mozgásszervi rehabilitációs intézetének két telephelyét és a balatonfüredi kardiológiai és rehabilitációs intézetet is. Csütörtöktől szintén teljes látogatási tilalmat rendeltek el koronavírus-fertőzések országosan növekvő száma miatt a Békés Megyei Központi Kórház gyulai és békéscsabai tagintézményében. Az Orosházi Kórházban már szerdától tilos a látogatás.

Mind több egyetem szolidáris a színművészetisekkel (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.02. 18:30

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
A hallgatók másutt zászlóval, nyílt levéllel, jelképes akciókkal támogatják a társaikat.
Más egyetemek hallgatói is kiállnak a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiája és az oktatás szabadsága mellett – írta szerdán a 24.hu. A színművészetit blokád alá vonó hallgatókkal szolidaritást vállalók közül kiemelték: a Szegedi Egyetem hallgatói például egy zászlóval álltak ki a nehéz helyzetbe került társaik mellett. Az ELTE BTK médiaintézetének tanárai nyilatkozatban fejezték ki szolidaritásukat az SZFE hallgatóival és oktatóival:
„Mi az egyetemi autonómiában és az oktatás szabadságában hiszünk, és úgy látjuk, hogy az SZFE alapítványi intézménnyé való átszervezése során ezek az alapvetések súlyosan sérülnek. Az alapítványi fenntartás jelenthet egy új működési modellt, de ez az átalakítás nem járhat az egyetemi autonómia megszüntetésével, mert az az egyetem fogalmának kiüresítését jelentené”

– hangsúlyozták.

Korábban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatói önkormányzata így üzent az SZFE hallgatónak: 
„Ösztönzünk titeket, hogy informálódjatok, menjetek el tüntetni, ti is hallassátok hangotokat, ahogy mi is tesszük!”

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata elsők között csatlakozott az SZFE júniusban indult petíciójához. Nyílt levélben nyilvánították ki: 
„Alulírottak, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájának jelenlegi és volt hallgatói és oktatói szolidaritásunkat fejezzük ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival és tanáraival. A leghatározottabban elítéljük az SZFE egyetemi autonómiájának megszüntetését. A szabad oktatás és kulturális élet mindannyiunk közös ügye, ezért sürgetjük az egyetemi és kulturális élet szereplőinek szerveződését és közös fellépését.”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem melletti szolidaritásukat egy szimbolikus akcióval is kifejezték, az egyetem doktorandusz hallgatói piros-fehér szalagokat feszítettek ki az egyetemi épületek bejárata elé.     A petíciókat és kampányokat segítő „aHang” szervezet összesítése szerint eddig nyilvánosan is kiállt az SZFE mellett:
  • a Moholy-Nagy Művészeti Egyetlem Hallgatói Önkormányzat,
  • a Magyar Képzőművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzat,
  • a Hallgatói Szakszervezet,
  • az Ernst Busch Hallgatói Önkormányzata, Berlin, Németország

Ideológiai, nem oktatási változtatást lát a Színművészeti a fenntartóváltás mögött

Unyatyinszki György Balogh Gyula
Publikálás dátuma
2020.09.02. 18:05

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Érdemi eredmény nélkül zárult a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetőinek találkozója Vidnyánszky Attilával.
– Az álláspontok olyan messze vannak egymástól, hogy annak közelítésére nem volt esély – mondta szerda délutáni sajtótájékoztatón Upor László, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) felmondási idejét töltő rektorhelyettese, miután tárgyalást folytattak az intézmény jövőjéről Vidnyánszky Attilával, az egyetemet szeptember 1-től fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökével. Az SZFE vezetősége a hónap végéig vállalta, hogy az oktatás biztosítása érdekében még irányítják a napi működést, erről biztosították a kuratóriumot. Vidnyánszky meghívása hivatalosan arra irányult, hogy a koronavírus miatti járványveszélyről, illetve az egyetemfoglalást is érintő kérdéseiről egyeztessenek. Bagossy László, az SZFE szenátusi tagja is hangsúlyozta, szerintük is megvannak a járványügyi veszélyei a hallgatók akciójának, ugyanakkor kiemelte, hogy ennek szükséges megvitatása után a kuratóriummal az egyetem struktúraváltásáról, annak módszeréről folyt a vita. – A demokráciafelfogásunk nagyon más – jellemezte a beszélgetést Bagossy.
Upor László, Bagossy László és Németh Gábor tárgyalásra érkezik a Nemzeti Színházba
Fotó: Béres Márton / Népszava
Upor László enyhe iróniával osztotta meg, hogy az egyetemi struktúraváltás után tudtak csak először annak az oktatásra, a képzés tartalmára gyakorolt hatásairól beszélni, és hogy „mindenki sajnálja, hogy nem egyeztettek az elmúlt tizenöt évben”. A tárgyaláson rektori tanácsadóként résztvevő Németh Gábor erről azt mondta, hogy a kormány által favorizált Vidnyánszky Attila és a kuratórium nem tartja a kor követelményeinek megfelelő változásnak, minőségi oktatásnak, ami az egyetemen az elmúlt évtizedekben megvalósult. Hozzátette, hogy a Vidnyánszkyék által vázolt tartalmi változtatási javaslatok inkább „ideológia változást próbálnak előkészíteni”. Bagossy felidézte, hogy „heveny számháború” tört ki ismét arról, hogy Vidnyánszky szerint a „színházi szakma egy részétől elszakadt az egyetem”. Az SZFE-t azzal kritizálták, hogy nincsenek a kereszténységről és a hazáról szóló oktatási szempontok, ám Bagossy szerint mikor kérték Vidnyánszkyékat, hogy akkor milyen képzést szorgalmaznának, válaszul nem tudott programot felvázolni a kuratórium.
– Ebben éreztünk egy kis nehézséget, hogy elmentünk – válaszolta Bagossy László kérdésünkre, hogy miért találkoztak azzal a kuratóriummal, akiket a hallgatók illegitimnek tartanak. Upor László ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „egyszeri alkalomnak tekintik” a mostani találkozót, nem tudta megmondani, a jövőben leülnek-e egyeztetni Vidnyánszkyval. Hozzátette, hogy a szerdaira is azért került sor, mert törvényi felhatalmazása a kuratóriumnak van az egyetem működtetésére, ezért, illetve az oktatás biztosítása érdekében kötelességüknek érezték, hogy elmenjenek, ezt pedig nem a hallgatók háta mögött tették. Elhangzott, hogy azok az oktatók is sorra jelentik be távozásukat, akik óraadói, nem pedig alkalmazottai voltak az egyetemnek, ami nagy nehézséget okoz az oktatás megszervezésére. „Nem akárkik távoztak” – jegyezte meg Bagossy.
Alapítványi forrásból egyébként úgy értesültünk: a megbeszélés elfogadható hangnemben zajlott, és hangfelvétel készült róla, de egyelőre egyik fél sem szeretné publikálni. Úgy tudjuk, hogy arról megegyeztek a résztvevők, hogy a lemondási idejüket töltő egyetemi vezetők garantálják a tanév elindítását, az órák megtartását. Arról is szó esett, hogy az augusztus 31-ével formálisan visszahívott Vonderviszt Lajos kancellár folytatja a munkát és szerdán aláírta az új szerződését. Abba, hogy az egyetemet elfoglalták a diákok, értesülésünk szerint az alapítvány kuratóriuma nem kíván beleszólni, szerintük a felelősség az egyetem vezetőié, illetve a hallgatóké. – Amikor szükséges, a kuratórium meghozza majd a személyi döntéseket – mondta forrásunk. A hallgatók követeléseiről is szó volt, de úgy tudjuk, Vidnyánszky Attila kuratórium elnök továbbra sem kíván módosítani az új alapdokumentumokon.

A Hír TV-nek nyilatkozva Vidnyánszky Attila annak a reményének adott hangot, hogy lesz még ilyen találkozó, és a diákok képviselőivel is tárgyalhat. „Nagyon-nagyon sok kérdésben messze állunk egymástól, mást gondolunk, de úgy gondolom, hogy csak akkor van lehetőség közelíteni álláspontjainkat, kicsikét megérteni a másik gondolkodásmódját, illetve megpróbálni elfogadni az érveit, ha leülünk és találkozunk” – mondta.