Előfizetés

Ötezren tovább sztrájkolnak

G.E.
Publikálás dátuma
2020.09.03. 17:54

Fotó: Népszava
Pénteken a munkaidő végéig folytatódik az önkormányzati dolgozók háromnapos sztrájkja, amihez több mint ötezer köztisztviselő csatlakozott országszerte.
File Beáta, a megmozdulást szervező Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete önkormányzati tagozatának vezetője a Népszavának elmondta, az alapszervezetek kérték, hogy ne egynapos, hanem hosszabb sztrájkot tartsanak, aminek követelései jobban eljutnak a közvéleményhez. Oroszlányban például, ahol jegyzőként dolgozik, szerdán és pénteken csak a halaszthatatlan lakossági ügyeket intézik, csütörtökön pedig apparátusi értekezleten már a jövő évi költségvetési lehetőségekről kezdtek gondolkodni. Legfőbb követelésük a 13 éve változatlan 38 650 forintos illetményalap 60 ezer forintra emelése és a bértábla átalakítása, mert ma a nyugdíj előtt álló tisztviselők bére hosszú évekre befagy, ha elérték a legmagasabb kategóriát. File Beáta szerint erről és sok más önkormányzati reformlépésről rég készen vannak a javaslatok a Belügyminisztériumban, csak a politikai döntés hiányzik, hogy a parlament elé vigyék őket. A köztisztviselők azért harcolnak, hogy ez megtörténjen. 

Szigorít a járványügyi intézkedéseken Miskolc

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.03. 16:21
Áprilisban hőkamerával vizsgálták a kórházba érkezőket
Fotó: Vajda János / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Miskolc önkormányzata a területileg illetékes járványügyi hatósággal egyeztetve péntektől kijárási és látogatási tilalmat léptet életbe a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény által fenntartott három idősotthonban és három gondozóházban - tájékoztatott a polgármesteri hivatal.
A közlemény szerint további szigorítások bevezetését is szükségesnek tartják, így hétfőtől az önkormányzat és a Miskolc Holding Zrt. ügyfélszolgálatain az eddigi kötelező maszkviselés és kézfertőtlenítés mellett minden esetben lázmérés is lesz. A Búza téri és a Vasgyári piacon, valamint a város által működtetett őstermelői piacokon is fokozott óvintézkedéseket vezetnek be, péntektől kötelező a maszkviselés. Úgyszintén kötelező a maszkot felvenni az autóbuszokon és a villamosokon.

Büntetőeljárás indulhatott Mészáros Lőrincék tihanyi medencés „gyümölcsöse” miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.03. 16:17

Fotó: Google Earth
Polt Péter szerint az ügyészség az elkövető személyére tekintet nélkül mindig megteszi a hatáskörébe tartozó intézkedéseket.
Mészáros Lőrincnek Tihanyban is mindent szabad? – kérdezte Vadai Ágnes Polt Pétert. A DK parlamenti képviselője a 444 cikkének apropóján fordult a legfőbb ügyészhez, miszerint a felcsúti milliárdos és felesége június 30-án vásárolt meg több mint félmilliárd forintért egy tihanyi ingatlant, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park részét képező Óvár területen. Vadai Ágnes emlékeztetett arra, hogy ezen a területen a természetvédelmi rendelkezések lakóépület fölépítését nem engedélyezik, a terület gyümölcsösként van nyilvántartva, lakófunkcióval is rendelkező mezőgazdasági épülettel és víztározóval. Drónfelvételről azonban jól látható, hogy a mezőgazdaságinak nevezett épület valójában egy nagyméretű nyaraló, víztározóként egy úszómedencét tüntettek fel, aminek létesítését az építési szabályzat szintén tiltja ezen a területen, és az egész ingatlanon két nagyobb bokor és néhány fa található. A vevők a szerződésben azt is vállalták, hogy a föld művelését másnak nem engedik át, és legalább öt évig nem is használják. Vadai Ágnes ezért arról kérdezte Poltot, hogy bűncselekménynek minősül-e hazánkban az építési szabályzat megszegésével elkövetett  természetkárosítás, illetve indult-e vizsgálat az ügyben természetkárosítások miatt. Polt Péter válaszában azt írta, hogy az építésügyi szabályok megszegése is természetkárosítás, de ezen szabályok megsértése önmagában még büntetőjogi felelősséget nem keletkeztet, a közigazgatási szankciókkal büntethető. A legfőbb ügyész közölte, hogy a tihanyi építési szabályzat megsértésével összefüggésben elkövetett természetkárosítás miatt 2020. június 22-én egy büntetőeljárás indult a Balatonfüredi Rendőrkapitányságon. Ez jelenleg felderítési szakaszban van, gyanúsítottat még nem hallgattak ki az ügyben. Felhívta a figyelmet arra, hogy az új büntetőeljárási törvény alapján az ügyészségnek a nyomozási felderítési szakaszban már csak felügyeleti jogköre van, és irányítási jogok csak a gyanúsítotti kihallgatást követően illetik meg. Válaszát azzal zárta, hogy a környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos szabályok betartása fontos társadalmi érdek. Biztosította Vadai Ágnest arról, hogy
„az ügyészség az elkövető személyére tekintet nélkül mindig megteszi a hatáskörébe tartozó intézkedéseket”.

Mészáros Lőrincnek más tihanyi érdekeltsége is van. A Tihanyi Vinarius Borárium, Gasztrobár és Rendezvényház 2017 óta az egyik Mészáros-cég, a Búzakalász 66 Kft. tulajdona. Rogán-Gaál Cecília nemrég ott tartotta második lagziját