egészségügy;koronavírus;betegágyak;Kásler Miklós;COVID-19;

Kásler megágyaztat az újabb covidos betegeknek

A humánminiszter utasította a fekvőbeteg ellátókat: tartalékoljanak újabb üres ágyakat, hogy szükség esetén azokon koronavírus fertőzötteket tudjanak ellátni.

Kásler Miklós megtiltotta a betegek hazaküldését abban a levélben, amelyben előírta, hogy az intézmények a COVID-19 fertőzött betegek ellátására a korábbi tíz százalék helyett az ágyaik 20 százalékát tartsák készenlétben.

A humánminiszter szerdán utasította a fekvőbeteg ellátókat: tartalékoljanak újabb üres ágyakat, hogy szükség esetén azokon koronavírus fertőzötteket tudjanak ellátni. A kórházi vezetőknek péntekig kell visszajelezniük a tárcának, hogy megoldották a feladatot, és maguk ellenőrizték, valóban üres az intézmény ágyainak húsz százaléka.

A miniszter óvatossága összecseng azzal, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai szerint az ország több nagyvárosában ismét emelkedik a szennyvízben a vírus örökítőanyagának koncentrációja. Ezt tapasztalták Békéscsabán, Budapesten, Debrecenben, Egerben, Miskolcon, Pécsen és Székesfehérváron is. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését. A járványügyi hatóság szerint ezek az eredmények arra utalnak, hogy az ország nagyobb részén megindult a vírus közösségi terjedése. Tegnap 301 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, és egy idő beteg elhunyt.

Kásler Miklós levele, miszerint a kórházi ágyak húsz százalékán nem lehet beteget fogadni, eltérően érinti az intézményeket. Van olyan kórházi vezető, akinek az ágyak ürítése nem okoz gondot, mert férőhelyeinek még mindig csak a 60-65 százaléka foglalt. Másutt viszont – miután szeptembertől már nem átlag-, hanem már teljesítmény-finanszírozást kapnak az intézmények -, feltöltötték az ágyakat, beindították a műtőket.

Ezeken a helyeken Falus Ferenc egykori tisztifőorvos szerint a miniszter levele gyakorlatilag betegfelvételi zárlatot jelent. Azt pedig, hogy nem is küldhetnek haza senkit, megint megoldhatatlan helyzet elé állítja az intézményvezetőket. A volt tiszti főorvos szerint egyébként nem várható, hogy a mostani 100 helyett hirtelen több ezer covidos intézményi ápolására lenne szükség, ami indokolná az ágyak kiürítését.

Az ismét lefékezett kórházi ellátás egyértelműen növeli majd az eladósodást is. Hiszen ha kevesebb beteget kezelhetnek, kisebb összegű lesz az érte járó közfinanszírozás is, miközben a költségeik nőnek.

Az ágyakon ellátható betegek számát nem csak a miniszteri levél, de Orbán Viktor miniszterelnök kórházfestési programja is szűkíti. A miniszterelnök január kilencedikén jelentette be, hogy a három évnél régebben fölújított kórházakban minden kórtermet, várótermet és az ahhoz kapcsolódó minden szociális teret fel kell újítani, és amíg ez nem történik meg, addig másfajta fejlesztéseket nem tud támogatni.

A fővárosi kórházakban ez a felújítássorozat is most kezdődik. A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) már megkezdte az egyeztetéseket, hogy hol, melyik intézményben mit fessenek újra. A munkát a jövő év végéig be is kell fejezni. Csakhogy ha jönnek a festők, időről időre szabaddá kell tenni kórtermeket, ez pedig tovább apasztja a gyógyításra használható ágyak számát.

Betegutakat jelölt ki a miniszterKülön betegutakat jelölt ki a szolgáltatók számára a második hullám idejére Kásler Miklós miniszter. Eszerint akinek légúti panasza, illetve láza van, annak minden esetben a háziorvosát kell felhívnia. Az orvos telefonos kikérdezés után dönt arról, hogy fennáll-e a új koronavírus-fertőzés gyanúja, szüksége van-e a páciensnek kórházi ellátásra. A gyanús esetekben az Országos Mentőszolgálat mintát vesz. Ha a PCR-teszt igazolja az új koronavírus fertőzést, de a beteg tünetmentes, vagy csak enyhe tünetei vannak, otthonában maradhat, de naponta konzultálni kell a háziorvossal telefonon az állapotáról. Annak, akinek rosszabbodik az általános közérzete, a légzése – kórházba kell mennie. A fővárosi és Pest megyei betegeket a Dél-Pesti centrum (egykori László) kórházba, illetve a Országos Korányi és Pulmonológia Intézetbe szállítják. Ha ezek megtelnének, akkor további nyolc intézménybe szállíthatnak ilyen betegeket a mentők. Így a Szent János, a Bajcsy, a Péterfy, a Pest megyei Flór Ferenc kórházba, a törökbálinti tüdőgyógyintézetbe, valamint a Semmelweis Egyetemre. A vidékieknek a megyei kórházakat és az orvosképzéssel foglalkozó egyetemeket is kijelölték a fertőzéssel érintett lakosság kivizsgálására, illetve az igazolt esetek ellátására.