Előfizetés

459 fővel emelkedett a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, meghalt egy beteg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.04. 09:29

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
120 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 8-an vannak lélegeztetőgépen.
459 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 7382 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy 82 éves krónikus beteg, az elhunytak száma így 621 főre emelkedett, 3944-en pedig már meggyógyultak - közölte péntek délelőtt a kormányzati tájékoztatási honlapon. Az aktív fertőzöttek száma 2817 fő. Az aktív fertőzöttek 44%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 120 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 8-an vannak lélegeztetőgépen.  Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (3262) és Pest megyében (1054) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (463), Komárom-Esztergom (352), Zala (302), Hajdú-Bihar (254.). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Békés (33). 
Felhívják a figyelmet arra, hogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása. A kormány mai ülésén ismét értékeli a járványügyi helyzetet - írják.  A vírus behurcolása jelenti a legnagyobb veszély a magyar emberek egészségére és munkájára, ezért ismét szigorodtak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén - teszik hozzá.  Azt kérik, hogy a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Karácsony beelőzte Orbánt, és nemcsak ő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.04. 09:23

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az összellenzéki eredmény pár százalékkal marad el a Fidesz támogatottságától.
Ha komótosan is, de erősödnek az ellenzéki térfél meghatározó szereplői, ráadásul a jelek szerint pártfüggetlenül – ezt mutatja a Publicus Intézet készítette személyes népszerűségi lista. Aminek az élén Karácsony Gergely foglal helyet, akit a választók 49 százaléka látna szívesen valamilyen fontos közéleti poszton. Egy már van neki, budapesti főpolgármesterként dolgozik, így esetében teljesítmény alapján értékelhetnek az emberek – és a verdikt szerint Karácsonyt többen tartják alkalmasnak egy meghatározó pozícióra, mint a miniszterelnökként bizonyító Orbán Viktort. (A kormányfő esetében a „posztindex” 45 százalék). Hogy az ellenzéki szavazóknak a pártpolitikától elemelkedő figurák kedvesek igazán, azt jól mutatja, hogy Márki-Zay Péter rázárt a budapesti főpolgármesterre.
A pártpolitikusok – szintén erősödő eredménnyel – lényegében bolyban követik Karácsony Gergelyt: Dobrev Klára, Fekete-Győr András és Kunhalmi Ágnes 7-9 százalékos távolságra van a főpolgármestertől (lásd: ábránkat), és Jakab Péter is ezt a támogatottságot súrolja alulról. (A sorrendet nyilván az alakítja, hogy a különböző formációk tábora mennyire hajlandó elfogadni a másik párt címeralakját. Úgy tűnik, az MSZP, a DK és a Momentum szimpatizánsainak nincsenek különösebb fenntartásaik egymás embereivel. A két baloldali párt támogatói a Jobbik politikusát nehezebben fogadják el, és ez fordítva is igaz. A Jobbik és Momentum tábora megértőbb egymással.) A személyes erősorrendet egyébként viszonylag híven tükrözik vissza a pártpreferenciák is – egy sorcserével. Miközben Dobrev Klára a harmadik legnépszerűbb politikus az ellenzéki térfélen, pártja, a Demokratikus Koalíció a legerősebb formáció ezen a placcon – a biztos választók körében 4 százalékpontot ver rá a második helyezettre. Amelyikből egyből kettő is akad: az MSZP és a Momentum fej-fej mellett áll, és tőlük hajszányira marad le a Jobbik. (A kis pártok, az MSZP-vel szöveséges Párbeszéd, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, illetve a Mi hazánk Mozgalom holtversenyben vannak.) Azaz lényegében továbbra is négyosztatú maradt az ellenzéki oldal – és összesített eredményét nézve 4 százalékpont választja el a Fidesztől.

Bojkottal kívülről fagyasztják az ORÖ-t

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2020.09.04. 07:40

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Nem cigány jelölt is bejutott az Országos Roma Önkormányzatba, aki Farkas Flóriánnal együtt bénítja a testület működését – hangzott el a vád a csonka közgyűlésen.
Már ötödik alkalommal bizonyult határozatképtelennek az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) közgyűlése: a 47 képviselőből csak 22 jelent meg a szervezet Dohány utcai székházában. A távol maradók túlnyomó része a Farkas Flórián-féle Lungo Dromhoz tartozik. Bár érvényes közgyűlést nem tudtak tartani, Agócs János, az ORÖ elnöke a „jegyzőkönyv kedvéért” név szerint felsorolta azt a 25 képviselőt, aki rendszeresen és „igazolatlanul” hiányzik. Közlése szerint többüknek nincs is szavazati joga: ketten még nem adták le a vagyonnyilatkozatukat, hárman pedig nem jelentkeztek be a köztartozásmentes adózók adatbázisába. (Nélkülük viszont a Lungo Dromnak nem lenne többsége a testületben. A Fidesszel szövetséges roma szervezet vélhetően ezért választja a bojkottot ahelyett, hogy megpróbálná megbuktatni a jelenlegi elnökséget.) Agócs János bejelentette, hogy többekkel szemben büntetőfeljelentést készülnek tenni, az ORÖ munkáját akadályozó 25 képviselő ügyében pedig bírósághoz fordulnak. Fetter Gábor ügyvéd elmondta, ha valaki egy évig nem vesz részt a közgyűléseken, megszűnik a mandátuma: addig is lehetőség van csökkenteni vagy megvonni a tiszteletdíját. „Bohózat, ami itt történik” – háborgott az egyik hozzászóló. Javasolta, hogy jelentsék fel Farkas Flóriánt, a Lungo Drom elnökét is: a háttérből ugyanis ő akadályozza az ORÖ működését. (Farkas Flórián a Fidesz parlamenti képviselője, így az összeférhetetlenségi szabályok miatt nem lehet a roma testület tagja.) Az elnökhelyettesek közül Dancs Mihály és ifjabb Farkas László is osztotta véleményét. Farkas Flórián érdeke, hogy az ORÖ „béna kacsa üzemmódot” mutasson – jelentette ki ifjabb Farkas László, aki kitért arra is, hogy az előző ciklusból hosszan lehet sorolni a százmilliókat felemésztő, bedőlt projekteket. Hasonló álláspontot képviselt Dancs Mihály, aki szerint „kirabolták az országos önkormányzatot”. Az ORÖ egyik képviselőjét is kemény bírálatok érték. Az illetőről többen azt állították, hogy nem cigány létére került be a roma testületbe, és most – Farkas Flóriánnal együtt – igyekszik ellehetetleníteni az önkormányzatot. Kilátásba helyezték, hogy vele szemben is eljárást indítanak. Július végén írtuk: az ORÖ képviselőinek egy része arra gyanakszik, hogy a Dohány utcai székházban illegálisan elhelyezett lehallgatóberendezések („poloskák”) és kamerák működnek. Lakatos Oszkár elnökhelyettes akkor azt mondta, hogy egy biztonságtechnikai cég centiméterről centiméterre át fogja vizsgálni az épületet. Azóta több mint egy hónap eltelt, de a poloskák utáni kutatás még mindig nem kezdődött el. Ennek két oka van – tájékoztatta lapunkat Lakatos Oszkár. Kiderült, hogy a vizsgálat milliós nagyságrendű költséggel jár, ehhez közgyűlési jóváhagyásra lenne szükség. Továbbá: a munkát a hivatalvezető rendelhetné meg, csak éppen most hivatalvezető sincs. Az előzőtől már megvonták a bizalmat, újat viszont – szintén a határozatképtelen közgyűlések miatt – még nem tudtak kinevezni.