járvány;idősotthonok;tesztelés;koronavírus;fertőzöttek;

Koronavírus Kamaraerdőn: a fővárosi idősotthon két lakóját szállították kórházba

Előbb az egyik dolgozó lett igazolt fertőzött, azonnali kontaktkutatással szűrték ki a lakókat. A részlegben most mindenkit tesztelnek.

A Kamaraerdei Úti Idősek Otthona egyik munkavállalójának pozitív PCR-tesztje után a kontaktkutatás két ellátott esetében mutatott ki koronavírus-fertőzést – közölte a Népszavával a Főpolgármesteri Hivatal. Hozzátették: mindkét tünetmentes lakót kórházba szállították, a kontaktokat a teszteredmények megérkezéséig az előírások szerint izolálták.   

Az előzményeket ismertetve ezt írták: az intézmény egyik munkavállalója augusztus végén dolgozott utoljára az idősotthonban, utolsó munkanapját követően telefonon jelentette be, hogy nem érzi jól magát, ezért a vezetőápoló otthonmaradásra és otthonában végzett tesztelésre utasította.

– Az ezt követő azonnali kontaktkutatásban 30 lakó és 3 dolgozó vett részt, és így szűrték ki az egy szobában lakókat. Az intézményvezető a járványügyi hatósággal egyeztetve a kontaktszemélyeken túl az érintett részleg összes lakójának és dolgozójának szűrését elrendelte. A Kamaraerdei úti intézményben, miként az összes fővárosi fenntartású idősotthonban, a főpolgármester júniusi utasításának megfelelően biztosított az izoláció, a fertőtlenítés, a védekezéshez szükséges eszközök rendelkezésre állnak – hangsúlyozta a városháza.

 

A közlemény emlékeztetett arra is, hogy  a fővárosi fenntartású idősotthonokban érvényben van a látogatási tilalom. Továbbá a fővárosi önkormányzat a saját intézményeiben a járvány második hullámára készülve tartalékolt: eddig 24 ezer tesztet elvégeztek, a közeljövőben pedig újabb 12 ezret végeznek majd.