Előfizetés

Békéltető tárgyalásra hívták az egyetemfoglalókat, de azonnal félresiklott a kísérlet

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2020.09.04. 17:11

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke a többi egyetemnek küldött levele alapján nem a tüntetésben, hanem a tárgyalásban látja a megoldást.
Egyeztetésre hívta a Színház- és Filmművészeti Egyetem felmondási idejét töltő vezetését, a tiltakozó hallgatókat, valamint a kormánypártok által az egyetem fenntartójaként létrehozott alapítvány kuratóriumi elnökét, Vidnyánszky Attilát a Magyar Rektori Konferencia és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája – közölték péntek délután. Mint írják, a felek között „az erősebb kijelentések inkább mélyítik a szakadékot a fenntartó és az egyetem között, a megoldáshoz pedig párbeszédre van szükség. A struktúraváltást mindkét szervezet előremutató folyamatnak tartja, azonban határozott álláspontjuk, hogy csak akkor vezethet eredményre, ha a fenntartó és az egyetem is azonos elképzelések mentén kezdi meg az együttműködést, egyébként az egyetem és a hallgatók is sérülnek a folyamatban”.

A közlemény szerint a tiltakozó hallgatók is elfogadták a meghívást, azonban ezt Csernai Mihály, az SZFE hallgatói önkormányzatának elnöke cáfolta lapunknak. Leszögezte, hogy ők semmilyen meghívást nem fogadtak el, mert Vidnyánszkyval nem szeretnének egyeztetni kuratóriumi elnöki minőségében. – Nagyon mérges vagyok most erre a közleményre, mi semmilyen részvételről nem határoztunk – hangsúlyozta.

Noha a tiltakozó hallgatók épp azért foglalták el az egyetemüket, mert senki nem volt hajlandó érdemben egyeztetni velük a fenntartóváltásról, a HÖOK továbbra is a tárgyalásban látja a megoldást – ez derül ki Murai Lászlónak, a HÖOK elnökének lapunk birtokába került leveléből. Murai aknamezőként jellemezte az SZFE körüli helyzetet, amire egyelőre nem lát megoldást. Az ország több száz hallgatói önkormányzatának arról írt, hogy egyértelműen szolidaritást kell vállalni a tiltakozókkal, de közben elfogadhatónak látja a fenntartóváltás mögötti érveket is. Bár a HÖOK elemezte, hogy valóban csorbultak a SZFE korábbi jogai, Murai arról is ír, hogy „nem a felsőoktatási autonómia vége ez, maximum máshogy kényelmetlen”.

Péntek délután tovább szélesedett az egyetemfoglalók támogatói köre. – Dona nobis pacem! Legyen békesség! – énekelték a Zeneakadémia hallgatói, akik délután énekelve fejezték ki szolidaritásukat az intézménynél.
Az egyetemfoglalók délutáni tájékoztatóján méltatták azokat a művészeti, civil és egyetemi közösségeket, akik kifejezték szolidaritásukat az ügyük mellett, hogy küzdenek a konszenzus nélkül az egyetem vezetésére létrehozott, a kormány által pártolt Vidnyánszky Attila vezette alapítványi kuratóriummal szemben. – Kicsi vagyok én, majd megnövök én! – húzták a zenésznövendékek, megágyazva a 18 órakor az egyetem Vas utcai épületénél kezdődő szolidaritási tüntetésnek.

Két salgótarjáni iskolát is bezártak, miután megfertőződött egy tanár

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.04. 16:37

Fotó: Google Street View
A koronavírusos pedagógus mindkét intézményben tanít, az iskolákban online oktatásra állnak át.
Megfertőződött koronavírussal egy tanár Salgótarjában, ezért két középiskolát is bezártak – idézi Fekete Zsolt helyi polgármester Facebook-bejegyzését a hvg.hu. Fekete szerint az érintett pedagógus a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolában tanít, így elsőként azt zárták be, jelenleg a teljes tanári kart tesztelik, a jövő héttől digitális oktatásra állnak át. Mivel több pedagógus a Táncsics Mihály Közgazdasági Szakközépiskolában is tanít, ezért elővigyázatosságból azt is bezárták, és szintén távoktatást vezetnek be.
A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy a másfél méteres távolságtartás, illetve a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön a szájmaszk viselése továbbra is kötelező. Nógrád megyében a koronavírus tájékoztató oldal térképe szerint eddig 78 fertőzöttet azonosítottak be a járvány kezdete óta - teszi hozzá a lap.

Koronavírusos két hallgató a győri Széchenyi István Egyetemen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.04. 16:25

Fotó: Béres Márton / Népszava
Az intézmény felvette a kapcsolatot a hatóságokkal.
Két hallgató is koronavírus-fertőzöttnek bizonyult a győri Széchenyi István Egyetemen szeptember 3-án. Az intézmény felvette a kapcsolatot a hatóságokkal, emellett a továbbiakban is szigorúan betartja a járványügyi védekezés kapcsán korábban hozott szabályokat – közölte az egyetem. Az egyetem arra kér mindenkit, hogy aki a betegségre utaló tüneteket észleli magán, jelezze ezt háziorvosának, illetve kövesse a koronavirus.gov.hu oldalon megtalálható protokollt.