Előfizetés

Helikopterezés miatt magyarázkodik Szijjártó tárcája

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.04. 19:11
Szijjártó Péter külügyminiszter
Fotó: Borsos Mátyás / MTI/KKM
A vidéki gyárlátogatáshoz is helikopter dukál, különösen, ha a külügyminiszter nagyon elfoglalt.
Helikopterből pattant ki egy tolnai látogatás alkalmából Szijjártó Péter, hogy bejelentse: a kormány 11 megyei vállalatnak nyújt 2,6 milliárd forintot, több mint ezer munkahely megőrzéséért cserébe. A július 14-i jelenet Hadházy Ákos figyelmét is felkeltette, pedig hol volt még akkor a leleplezett adriai luxusjachtozás ügye. A független képviselő rá is kérdezett a külügyminiszternél, miért volt szükség helikopter használatára Tolnán – ha amúgy a helyszínre küldték Szijjártó szolgálati Mercedesét is – és milyen típusú járművet használt a politikus, állami vagy bérelt helikopterrel utazott, és mennyiért.
Szijjártó Péter kiszáll egy rendőrségi helikopterből Nagykereki mellett, 2020. szeptember 4-én
Fotó: Borsos Mátyás KKM / Szijjártó Péter /Facebook
Szijjártó Péter helyett Magyar Levente, a külügy államtitkára válaszolt, s mint elárulta, főnöke rendőrségi helikopterrel érkezett Tolnára. Magyar ezt a külügyminiszter aznapi rendkívüli elfoglaltságával magyarázta, mivel Szijjártó július 14-én délelőtt még négy közép-európai ország külügyi vezetőjét is fogadta Budapesten, és csak utána utazott Tolna megyébe – a miniszter pedig „csak akkor utazik helikopterrel, ha az a közfeladatok ellátásához elengedhetetlen”. Az államtitkár szerint Szijjártó a Mercedest már csak a visszafelé úton használta.
Tegyük hozzá, Tolna légvonalban 120, az M6-os autópálya használatával 140 kilométerre van Budapesttől. A rendőrség helikopterei 230-260 kilométer/órás maximális sebességre képesek,
vagyis ha Szijjártó pilótája mindent beleadott, a külügyminiszter akkor is legfeljebb egy órát nyerhetett ezen a távon.

Kérdés, hogy ezért érdemes-e lefoglalni a rendőrség alapvetően más célokra, például a határvédelemre használt légi járműveit. Szijjártónak a jelek szerint ilyen aggályai nincsenek, hiszen július 28-án egy bajai üzemlátogatásra, és ma szeptember 4-én egy román-magyar külügyminiszteri találkozóra is rendőrségi helikopterrel érkezett.

Napsütéses, meleg időt hoz a hétvége, de vasárnap néhol zivatarok is lehetnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.04. 18:00

Fotó: Shutterstock
Öt megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Szombaton napos, csapadékmentes időre számíthatunk kevés gomolyfelhővel. A délire forduló szelet a Kisalföldön élénk lökések kísérik, a Fertő közelében olykor erős lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 15 fok között valószínű, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 30 fok között várható. 
Vasárnap általában kevés felhő lesz az égen, de északon, északnyugaton erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, arrafelé elszórtan kialakulhat zápor, zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, majd délutántól a Dunántúlon megélénkül az északira forduló szél. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a zivatarok veszélye miatt.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11, 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 26, 30 fok között alakul, de északon, északnyugaton csak 23, 25 fok valószínű.

Válik Mészáros Lőrinc és a felesége

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.04. 17:56
Mészáros Lőrinc és felesége a parlamentben
Fotó: Népszava
Ezt egy, az MTI-hez eljuttatott közleményben jelentették be.
Házasságuk egyezséggel történő lezárását kezdeményezi a bíróságnál Mészáros Lőrinc és Mészárosné Kelemen Beatrix Csilla – közölte maga az üzletember és felesége az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében. A dokumentum szerint a házasság felbontásáról szóló döntésüket közösen, együttes akarattal hozták meg. Az eljáráshoz szükséges kérdésekben vita nélkül, egymást segítve, becsülve és tisztelve állapodtak meg – tették hozzá. Az érintettek a válásuk részleteiről nem kívánnak nyilatkozni, és kérik a sajtó képviselőit magánéletük tiszteletben tartására – áll a közleményben.