Előfizetés

Nem érdekelte a jogszabály a Fidesz jelöltjét - már megint a gyerekekkel van baj

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.05. 08:52

Fotó: Orosz Peter Photographer / Facebook
Ha a győzelem a tét, a kormánypárti politikusok simán biodíszletté alázzák az apróságokat.
Elmarasztalta tegnap a tiszaújvárosi választási bizottság a fideszes jelöltet, Koncz Zsófiát jogszabálysértés miatt, írja a muon.hu. A választási bizottsághoz a független jelölt, Tóth Ádám nyújtott be kifogást a közösségi oldalakon terjesztett fideszes kampányfotók miatt: ugyanis a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. sz. választókerület fideszes jelöltje gyerekekkel fotóztatta magát. A bizottság többségi álláspontja szerint egy jelölt gyermekekkel közös fotóinak közösségi oldalon történő megosztása és ezáltal bárki részére elérhetővé válása pozitív színben tünteti fel a jelöltet, és ezáltal sérti az esélyegyenlőséget azzal szemben aki ilyent nem használ. A gyermek tehát nem lehet népszerűségnövelő tényezője semmilyen politikai tevékenységnek. A bizottság a jogszabálysértés megállapításán túl felszólította a fideszes jelöltet, hogy törölje le közösségi oldaláról a képeket, de bírságot nem szabott ki. Noha az ombudsman deklarálta, hogy nem lehet gyerekekkel kampányolni, és ezt a gyakorlatot a bíróságok is következetesen elítélik, de ez nem tartja vissza a fideszes politikusokat, és magát a miniszterelnököt sem, ha a jövő nemzedékét szavazatmaximálásra használhatja.  

510 újabb fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, és meghalt 3 beteg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.05. 08:47

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
És a kormány még mindig a "behurcolásról" beszél.
Újabb 510 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 7892 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 3 krónikus beteg, az elhunytak száma így 624 főre emelkedett – írja a kormányzati tájékoztató oldal. 3952-en már meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma 3316 fő. Az aktív fertőzöttek 43 százaléka, az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti. 
Kórházban 139 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 9-en vannak lélegeztetőgépen. Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, a második hullám hazánkat is elérte, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása.  Emlékeztetettek arra, hogy ismét szigorodtak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén.  Hangsúlyozták, hogy a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön.

Orosz vadászrepülők nyomtak ki a légtérből amerikai bombázókat

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.05. 08:27

Fotó: Alexander Vilf / AFP
Egyelőre nem tudni, hogy az Egyesült Államok gépei mit kerestek ott.
 Nyolc orosz harci repülő - orosz megfogalmazás szerint - feltartóztatott pénteken három amerikai stratégiai bombázót a Fekete- és az Azovi-tenger felett - adta hírül az orosz védelmi minisztérium. A közlés szerint B-52H típusú amerikai repülők közeledtek az orosz légtér felé. Észrevételük után négy Su-27-es és további négy Su-30-as harci repülő szállt fel, hogy az amerikai bombázók útját állja. Incidens nem történt: az amerikai gépek eltávolodtak az orosz határtól, az oroszok pedig biztonságban visszatértek bázisukra. Repülésük közben végig szigorúan betartották a légtérhasználat nemzetközi előírásait.