Előfizetés

Szállodai dolgozók tízezrei válhatnak nagyon gyorsan munkanélkülivé

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.05. 12:34
A Sofitel szálloda
Fotó: Shutterstock
És ha a kormány nem nyúl a zsebébe, újraindulni sem tudnak a fővárosi szállodák.
Szeptember és az október a két legerősebb hónap a budapesti szállodaiparban, a határzár miatt viszont úgy tűnik, a hotelek elveszítették azt a 20 százalék körüli foglalást is, ami arra azért elegendő lett volna, hogy szállodák, ha csökkentett fizetéssel is, de meg tudják tartani dolgozóikat, panaszolta az ATV Start című műsorában Flesch Tamás.
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint a legtöbb hotel bezárni kényszerül (ennek ellenére még kell egy minimális személyzet). Például az általa üzemeltetett budapesti szállodák közül a nyár folyamán egy volt nyitva, a terv az volt, hogy szeptember 1-től startol a többi, de ez nem fog megtörténni. Flesch egy megoldás lát: ha a kormány segít -- ez többek között azért fontos, mert ha a kabinet nem lép, hónapok múlva nem lesz munkaerő, így nem tudnak újraindulni a szállodák.  Az elnök úgy számol, megint több tízezer ember kerülhet utcára, és nem csak Budapesten, hanem vidéken is. A szállodaipar dolgozói bíznak a kormányzati segítségben, ugyanakkor a közösségi médiában többen, azok közül, akik elvesztették a munkájukat, elgondolkoztak azon, hogy egy békés demonstráció keretein belül akarják megmutatni a kormánynak, hogy muszáj, hogy tegyenek valamit.

Apaként és nagypapaként szólt Kásler Miklós a fiatalokhoz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.05. 11:25

Fotó: Jani Martin / Népszava
A jóságos miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a fiatalok vállán most olyan felelősség van, amivel barátaik, szüleik és nagyszüleik életét határozhatják meg.
Nagy feladat vár rátok, fiatalok. A koronavírus-járvány itt van közöttünk, a fertőzöttek száma pedig kedvezőtlenül alakul. A baráti együttlétek, a közösségben töltött idő és az összeverődések legtöbb formája mind-mind potenciális veszélyt hordozhat magában – hívta fel a figyelmet Kásler Miklós Facebook-oldalán. Az emberi erőforrások minisztere hozzátette, hogy a fiatalok vállán most olyan felelősség van, amivel barátaik, szüleik és nagyszüleik életét határozhatják meg. Ezért arra kérte őket, hogy tartsák be a járványügyi ajánlásokat, a döntéseitekkel ugyanis életeket menthetnek. 
„Mutassatok példát és ezzel csatlakozzatok a mindennapi hősök soraihoz”

– fűzte hozzá a tárcavezető.

Megjegyezte, hogy apaként és nagyapaként tudja, hogy a fiataloknak kellett talán eddig is a legtöbb lemondással szembesülniük a járvánnyal szemben folytatott küzdelem során.
„Tudnotok kell azonban, hogy a magyar emberek ezreinek, talán tízezreinek megfertőződését kerülhette el hazánk éppen ennek a felelősségteljes időszaknak köszönhetően. Hosszú hónapok eredményes munkáját pedig nem áldozhatjuk fel, hiszen annak emberéletekben mérhető következményei lennének”

– állapította meg.

Úgy fogalmazott, hogy a magyar fiatalok számtalan alkalommal vívták ki maguknak a tiszteletet és elismerést a történelem folyamán. 
„Azt kívánom, hogy amikor a járványhelyzet elmúltával visszatekintünk majd erre az időszakra, a ti generációtok helytállását is hasonló elismerés övezze. Addig is vigyázzatok magatokra és vigyázzunk egymásra”

– zárta posztját a politikus.

Püspökké emelkedhet Orbán egykori minisztere

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.05. 11:05

Fotó: Népszava
Balog Zoltán kiradíroztak egy szót a zsinati szabályokból is.
Hivatalosan is református püspök-jelölt lett Balog Zoltán, volt emberi erőforrások miniszter, írja a hvg.hu. Ennek érdekében korábban még a zsinati szabályokat is módosították. A korábbi rendelkezés úgy szólt, hogy püspök csak abból lehet, aki „legalább 10 évi folyamatos, önálló lelkészi szolgálattal rendelkezik”. Ám „folyamatos” szó törlésével az egyház legfőbb döntéshozói módot adtak a politikai karrierje idején lelkészi szolgálatot nem végző Balognak a méltó visszatérésre. A minisztersége után a parlamenti mandátumáról, majd később az Orbán Viktor évértékelőit is szervező Magyar Polgári Együttműködés Egyesület éléről is leköszönt Baloggal kapcsolatban református egyházi körökben már kész tényként kezelték, hogy a soron következő püspökválasztás után ő lehet a posztjáról távozó Bogárdi Szabó István utóda. Balog miniszterként is úgy érezte, hogy elsősorban lelkipásztor maradt. Kívülről azonban nem sok látszott például abból, amit miniszteri belépőjekor vallott, hogy a kormány lelkiismerete kíván lenni. Például a Biblia szavaival takarózva hárított például akkor, amikor az Index 2016-ban a minisztertársai, illetve a NER-oligarchák gyors és látványos meggazdagodásáról, urizáló életmódjáról faggatta. (Mondván: „Miért keresed felebarátod szemében a szálkát, miközben a magadéban nem veszed észre a gerendát?”) Annyit azonban fontosnak tartott megjegyezni, hogy „erre a kormányra kimondottan jellemző a puritánság”. Ha valakinek, Balognak, egy Borsod megyei bányászfalucska lelkészcsaládjának sarjaként, aki maga is fiatalon az Úr szolgálatába szegődött, meglett volna az „aranyfedezete”, hogy morális kérdésekben megnyilvánuljon. Mégsem tette. Szótlan maradt az idegengyűlöletre építő menekültellenes kampányok idején is. Szakmai teljesítményét tekintve, saját miniszteri portfólióját illetően is kudarcot kudarcra halmozott. Miközben a kormányzás humanizálódását kívánta hangsúlyozni – kifejezetten az ő kérésére nevezték át az erőforrások minisztériumát, amely így „nemzetiből lett emberi” –, készségesen asszisztált a fogyatékkal élők munkaképessé nyilvánításához, az egészségügy emberéletekben mérhető elhanyagolásához, az oktatás centralizálásához. Utóbbit, meglehetősen cinikusan, azzal igyekezett bagatellizálni, hogy „túltoltuk a biciklit”. Arról pedig nem tudta meggyőzni Orbánt, hogy a különböző ágazatok összevonásával létrejött humán mamuttárcát fel kellene darabolni (erre hivatkozva távozott a bársonyszékből a tavalyi kormányváltáskor). Nevét adta ahhoz, hogy a kultúra állami finanszírozásában a kormányzati lojalitás váljon a források elosztásának legfőbb szempontjává. Miniszteri elismerésben részesítette a szélsőjobb kultikus zenekarának, a Kárpátia együttesnek a frontemberét, és az újságíróknak adható legmagasabb állami kitüntetéssel, a Táncsics-díjjal ismerte el az idegengyűlölő nézeteit hangoztató Szaniszló Ferencet.