Előfizetés

Meczner János egyetemi tanár is távozik az SZFE-ről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.06. 09:29
Meczner János
Fotó: Jani Martin / Népszava
A Jászai Mari-díjas rendező az intézmény autonómiájának elvétele miatt mond fel, a tanítást a jövőben díjazás nélkül is vállalná.
A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) és köztem létrejött szerződést az utóbbi időben kialakult helyzetre, elsősorban az egyetemi autonómia elvesztésére való tekintettel a mai napon felbontom – tette közzé az intézmény Facebook-oldalán Upor László rektorhelyettesnek írt levelét Meczner János.  A Jászai Mari-díjas rendező, színházigazgató, egyetemi tanár, érdemes művész, aki 1994–2020 között a Budapest Bábszínház igazgatójaként is dolgozott, kiemelte:
„Az osztályban folyó munka zavartalanságát Ellinger Edina osztályfőnök társam személye garantálja. Amennyiben igény van rá, a növendékek tanítását díjazás nélkül folytatom.”

A tiltakozó egyetemisták letették a „névjegyüket” a Vidnyánszky vezette Nemzeti Színháznál is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.06. 08:56

Fotó: Facebook/SZFE
Szombat este a Nemzeti Színház előtt is ott hagyták tiltakozásuk jelképét, a piros-fehér szalagot a létükért küzdő színművészetisek.
Meghekkelték a Nemzeti Színházat a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájáért, az oktatás szabadságáért tiltakozók – vette észre a hvg.hu. Az egyetem Facebook oldalára feltett képek szerint – az alapítványi kézbe „kiszervezett” egyetem kuratóriumi elnökévé megtett – Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színház előtti szoborcsoportot és a teátrum bejáratát is bevonták piros-fehér szalaggal.
A saját egyetemüket elfoglaló hallgatók ugyanígy barikádozták el magukat az SZFE Vas utcai épületében is. Amint arról a Népszava is beszámolt, az egyetemisták vasárnap délutánra ötezer ember részvételével élőláncot szerveznek az egyetem és a Országház között.

Mundruczó Kornélék #freeSzFE pólóban vettek részt a Velencei Fesztivál sajtótájékoztatóján

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.05. 16:12

Fotó: Facebook/SZFE
Az újságíróknak elmondták azt is, hogy mit jelent a felirat.
Wéber Kata forgatókönyvíró, Petrányi Viktória executive producer és Mundruczó Kornél is #freeSzFE pólóban jelentek meg a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a Pieces of a Woman című filmjük sajtótájékoztatóján.  A sajtótájékoztató szombat délután volt, a Pieces of a Woman Mundruczó Kornél első angol nyelvű, külföldi gyártású rendezése. A film forgatókönyvét Wéber Kata saját, többszörösen díjazott színdarabja alapján írta, a film vágója Jancsó Dávid. Mind a négyen a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végeztek 
A Deadline tudósítása szerint a sajtótájékoztatón szóba került a pólójukon látható felirat. Mundruczó Kornél az újságíróknak elmondta, hogy ezzel fejezik ki támogatásukat az egyetem hallgatóinak, akik éppen intézményükért küzdenek.
– Ez az ügy a mi ügyünk

– tette hozzá a rendező.

Mundruczó Kornél augusztusban a Népszavának adott interjúban arról beszélt, hogy itthon nem készíthette el új alkotását, amely most angol nyelvű filmként versenyez a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon.