Előfizetés

A tiltakozó egyetemisták letették a „névjegyüket” a Vidnyánszky vezette Nemzeti Színháznál is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.06. 08:56

Fotó: Facebook/SZFE
Szombat este a Nemzeti Színház előtt is ott hagyták tiltakozásuk jelképét, a piros-fehér szalagot a létükért küzdő színművészetisek.
Meghekkelték a Nemzeti Színházat a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájáért, az oktatás szabadságáért tiltakozók – vette észre a hvg.hu. Az egyetem Facebook oldalára feltett képek szerint – az alapítványi kézbe „kiszervezett” egyetem kuratóriumi elnökévé megtett – Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színház előtti szoborcsoportot és a teátrum bejáratát is bevonták piros-fehér szalaggal.
A saját egyetemüket elfoglaló hallgatók ugyanígy barikádozták el magukat az SZFE Vas utcai épületében is. Amint arról a Népszava is beszámolt, az egyetemisták vasárnap délutánra ötezer ember részvételével élőláncot szerveznek az egyetem és a Országház között.

Mundruczó Kornélék #freeSzFE pólóban vettek részt a Velencei Fesztivál sajtótájékoztatóján

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.05. 16:12

Fotó: Facebook/SZFE
Az újságíróknak elmondták azt is, hogy mit jelent a felirat.
Wéber Kata forgatókönyvíró, Petrányi Viktória executive producer és Mundruczó Kornél is #freeSzFE pólóban jelentek meg a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a Pieces of a Woman című filmjük sajtótájékoztatóján.  A sajtótájékoztató szombat délután volt, a Pieces of a Woman Mundruczó Kornél első angol nyelvű, külföldi gyártású rendezése. A film forgatókönyvét Wéber Kata saját, többszörösen díjazott színdarabja alapján írta, a film vágója Jancsó Dávid. Mind a négyen a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végeztek 
A Deadline tudósítása szerint a sajtótájékoztatón szóba került a pólójukon látható felirat. Mundruczó Kornél az újságíróknak elmondta, hogy ezzel fejezik ki támogatásukat az egyetem hallgatóinak, akik éppen intézményükért küzdenek.
– Ez az ügy a mi ügyünk

– tette hozzá a rendező.

Mundruczó Kornél augusztusban a Népszavának adott interjúban arról beszélt, hogy itthon nem készíthette el új alkotását, amely most angol nyelvű filmként versenyez a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon.

Távol marad Vidnyánszky fesztiváljától az egyik legnevesebb német társulat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.05. 15:39
2020. január 20. MITEM sajtótájékoztató a Nemzeti Színházban, Vidnyányszki Attila, Fekete Péter, Bessenyei Gedő István, Kulcsár
Fotó: Jani Martin / Népszava
Döntésükkel szolidaritásukat fejezik ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival és oktatóival.
Lemondta a tervezett Medea vendégjátékát a Berliner Ensemble a Vidnyánszky Attila által vezetett budapesti MITEM fesztiválon. A Bertold Brecht és felesége által alapított színház társulata döntését azzal indokolta, hogy támogatja a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak és tanári karának tiltakozását. Közleményüket az SZFE HÖK Facebook-oldalán tette közzé. 
„Nagy megdöbbenéssel figyeljük a budapesti színházi szcéna legutóbbi fejleményeit. A hírneves Színház- és Filmművészeti Egyetem vezető pozícióinak átruházása az újonnan alapított kormányközeli Színház- és Filmművészetért Alapítványra gyakorlatilag az egyetem autonómiájának elvesztését jelenti. Ezzel az Orbán-kormány még egy további lépést tesz a kultúra erőltetett uniformizálásának irányába – ez nyilvánul meg a Nemzeti Színház igazgatójának, Vidnyánszky Attilának kuratóriumi elnökké történő kinevezésében is, akinek a magyar színházi szakmára gyakorolt befolyása így ismét tovább nő. Az átalakítás folyamata, amely az egyetem korábbi vezetésének bevonása nélkül zajlott le, minden tekintetben antidemokratikus. A szolidaritás jeleként a Berliner Ensemble társulata a mai napon lemondta a jövő évre tervezett Medea vendégjátékot a Vidnyánszky Attila által vezetett MITEM fesztiválon”

– olvasható az Oliver Reese intendáns által aláírt közleményben.

Egyre szélesebb az a kör, amely a szolidaritását fejezi ki az egyetemet elfoglaló diákok iránt. Az írók után a zenészek is aláírtak több mint kétezren egy petíciót az SZFE „agresszív átalakítása, alapítványi, azaz magánkézbe adása és autonómiájának drasztikus felszámolása ellen” tiltakozva. „Elég volt!” címmel 58 tudós nyilatkozatot adott ki az egyetem védelmében.  Pénteken a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak egy része színművészetis tiltakozó maszkban vette át a diplomáját. Korábban a MOME, a Kaposvári Egyetem és több erdélyi egyetem hallgatói is kiálltak az SZFE diákjai mellett, legújabban pedig a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói fejezték ki szolidaritásukat. Egyre több intézmény bejáratához kerül szalag, mások zászlókat raknak ki. Több színház, például a szabadkai, a szombathelyi, a miskolci, a debreceni vagy a bukaresti teátrum is kifejezte együttérzését a színművészetis hallgatók mellett.