Előfizetés

Botrány az alapkutatási pályázatok körül: az MTA elnöke megdöbbent Palkovicsék kézi vezérlésén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.06. 10:57
Freund Tamás, az MTA elnöke
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Freund Tamás felülvizsgálatot kér az innovációs és technológiai minisztertől.
Megdöbbenve értesültem arról, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az egyes alapkutatási pályázati esetében a szakértői testületek által felállított rangsort megváltoztatta és ennek legkirívóbb eseteként miniszteri döntéssel egy, a testület által utolsónak rangsorolt pályázat is támogatást kapott – idézte még szombaton Klubrádió Freund Tamásnak, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökének Palkovics László innovációs és technológiai miniszterhez írt szerdai levelét. A korábban OTKA (Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok) néven ismert pályázati rendszerbe való súlyos kormányzati beavatkozásról augusztus végén „Még a Kádár-rendszerben sem történt ilyen: Palkovicsék belenyúltak az OTKA pénzosztásába” címmel írt a 24.hu. Azt megelőzően a történtek miatt jelentette be lemondását a korábbi OTKA egyik kollégiumának elnöke, Acsády László akadémikus.
Az MTA elnöki pozícióját idén júliustól betöltő Freund szerint mindez korábban nemcsak a gyakorlatban, de az érvényes jogszabályok keretei miatt sem lett volna lehetséges, hiszen az OTKA tudományterületi kollégiumai érdemi döntéseket hoztak, javaslataikat nem változtathatta meg felsőbb szerv. Mint írja, elviekben sem ért egyet azzal, hogy a szakmai tudományos konszenzust képviselő kollégiumok rangsora felülírható legyen, de példátlan az, hogy döntésével a miniszter vagy az NKFIH elnöke a szakmai kollégium minősítésével szemben ítélt meg pályázati támogatást. Az MTA elnöke kéri, hogy a bizalom helyreállítása érdekében vizsgálja felül az eredeti kollégiumi döntéslisták megváltoztatását. Freund Tamás levelében végül ebédre hívta meg az MTA székházába Palkovics Lászlót a „részletek megbeszélésére”.

495 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.06. 09:48

Fotó: Béres Márton / Népszava
151 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.
495 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 8387 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - közölte vasárnap reggel a kormányzati tájékoztatási oldal. Az elhunytak száma változatlanul 624 fő, 3958-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 3805 fő. Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 151 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 18 480-an vannak, a mintavételek száma elérte a 470 000-et. Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (3669) és Pest megyében (1202) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (534), Komárom-Esztergom (372), Zala (322), Hajdú-Bihar (287). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Békés (36). 
Felhívják a figyelmet arra, hogy a második hullám hazánkat is elérte, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása. A vírus behurcolása jelenti a legnagyobb veszély a magyar emberek egészségére és munkájára, ezért ismét szigorodtak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén - teszik hozzá.  Azt kérik, hogy a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. 

Szél Bernadett: A pózvai szociális otthonban a járvány első hulláma alatt szinte mindenki megfertőződött

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.05. 20:19
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A politikus arról számolt be, hogy a fogyatékossággal élőket ellátó intézményben elképesztő állapotok uralkodnak.
Szél Bernadett független parlamenti képviselő pénteken ellátogatott a zalaegerszeg-pózvai Napraforgó Otthonba, miután több megkeresést kapott szülőktől, dolgozóktól az intézményben uralkodó állapotokról. Az otthonban súlyos fogyatékossággal élő gondozottakat látnak el. A képviselő Facebook-oldalán számolt be a látottakról.
„A nyilvánosság nem szerzett róla tudomást, de a fogyatékossággal élőket ellátó otthonban a járvány első hulláma alatt szinte mindenki megfertőződött, ideértve a gondozók jelentős részét is. A 100 ellátottból április és augusztus között 6-an elhunytak – az igazgatónő állítása szerint közülük egy gondozott halálát okozta közvetlenül a vírus”

– közölte Szél Bernadett.

Azok a dolgozók, akikkel beszélt, az intézményben uralkodó állapotokat és a vezetést is felelőssé tették. Szél Bernadett hozzátette, hogy a hozzá eljutott anyagok alapján joggal merül fel mind az állam, mind az intézmény vezetésének súlyos felelőssége.
„Az intézményt február 24-én lezárták. Az első fertőzöttet április 22-én regisztrálták, majd nem sokkal később jött a tömeges megbetegedés. A Zala Megyei Kormányhivatal Zalaegerszegi Járási Hivatala Népegészségügyi Osztálya rendszeresen ellenőrizte a járványügyi helyzetet: az általam is olvasott dokumentum szerint vissza-visszatérő probléma volt a súlyos létszámhiány, a védekezéssel kapcsolatos ismeretek hiánya a dolgozók és takarítók körében, az alacsony takarítólétszám, a nem megfelelő higiénés állapotok, elhasználódott takarítóeszközök, az épület katasztrofális műszaki állapota. A létszámhiány brutális volt: egy május 14-i ellenőrzés például megállapította, hogy a szükséges 22 fő helyett csak 9 fő végzi az ellátást”

– sorolta.

A fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság augusztus 4-én és 5-én helyszíni ellenőrzést végzett, előzetes bejelentkezés nélkül. A 18 oldalas vizsgálati jelentés döbbenetes állapotokról számolt be, ezt a dokumentumot Szél Bernadett közzétette. Eszerint az ellenőrzés minősíthetetlen higiénés állapotokat, kiskorú testi-lelki egészséget veszélyeztető állapotot tárt fel: koszos, etetéshez használt szonda, hiányzó tisztálkodási eszközök, üres fertőtlenítő-adagoló, szabályokat nem ismerő dolgozók, sebészi maszkban fertőzött gyermeket fürdető gondozó, ajtó nélküli koedukált vécék. A 94 fős intézményre 3 takarító volt – megfelelő védőfelszerelés és tisztítóeszközök nélkül. Az ellenőrök bereteszelt ajtók mögött elzárva találtak egy kisgyermeket, akit állítólag az étkezések alkalmával zárnak be, hogy ne tegyen kárt magában. A vizsgálatot követően született egy intézkedési terv és annak végrehajtásáról szóló beszámoló is. Szél Bernadett bejegyzése szerint az igazgató ebben azt írja, hogy hiába a rendszeres képzés, oktatás, „a védőeszköz-viselési, infekciókontroll-tudatosság javítása csak a dolgozók együttműködési szándékától és az intellektusától függ”. A felújítási munkákra nincs pénz, a rossz állapotú fürdő 20 éve nem volt felújítva, a védőeszközök biztosítása gyakran komoly nehézségekbe ütközött, a COVID elleni védekezésre pedig saját forrásból közel 30 millió forintot biztosítottak. Az igazgató levelét azzal zárta, hogy az SZGYF vizsgálati jelentése alapján „felmerül az itt dolgozókban, hogy volt-e értelme a 04.25. óta tartó embert próbáló munkának, amely (…) nem járt sem anyagi, sem erkölcsi megbecsüléssel.”  Szél Bernadett közölte, hogy meg kell vizsgálni, melyik fél mulasztott: az állam biztosította-e a feltételeket, az intézményvezetés pedig megtett-e mindent az ellátottak védelméért. A politikus ezért az ombudsmanhoz fordul.