koronavírus;Merkely Béla;COVID-19;

2020-09-07 07:57:03

Merkely Béla szerint százezer koronavírusos fertőzött lehet Magyarországon

A Semmelweis Egyetem rektora úgy véli, nagyjából hússzorosa az igazolt fertőzéseknek a valódi szám.

Nagyjából hússzor több lehet a valódi betegszám, mint az igazolt fertőzöttek száma – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az ATV Heti Napló című műsorában.

Merkely Béla úgy fogalmazott, hogy egyetlen intézkedéssel lehetetlen legyőzni ezt a vírust, de ő például kötelezővé tenné a maszk használatát. Minél többen használják, annál nagyobb az esélye, hogy visszaszorítjuk a reprodukciós rátát. 

A rektor hangsúlyozta, hogy az első hullám alatt nem volt cirkuláló a vírus, a behurcolást követően azonban a fertőzés cirkulációja legalább tízszerese a tavaszi helyzetnek

Úgy vélekedett, hogy a koronavírus önmagában a határok bezárásával nem állítható meg, ő viszont már korábban becsukta volna a kaput. A magyarok azonban ezt láthatóan nem akarták. Horvátországtól tartottak, ez a félelem pedig be is igazolódott

Kitért arra is, hogy nem elég csak a tünettel rendelkezőket tesztelni, ráadásul a megfertőződés utáni napokban, a tünetek előtt adhatjuk tovább leginkább a COVID-19-et.

Szerinte elsődleges feladat, hogy stabilan tartsuk az iskolákat, és védjük a szociális, illetve az egészségügyi intézményeket.