Előfizetés

Legalább 550 emlősfaj halhat ki az évszázad végére

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.07. 10:25
A kihalófélben lévő Antigoné-darvak végleg eltűnhetnek
Fotó: Shwe Paw Mya Tin / AFP/NurPhoto
Több százat meg lehetne menteni a természetvédelmi erőfeszítések fokozásával.
Egy tudóscsoport előrejelzése szerint legalább 550 emlősfaj kihalhat ebben az évszázadban, ugyanakkor több száz fajt meg lehetne menteni a természetvédelmi erőfeszítések fokozásával – ismertette a kutatás eredményeit a BBC News.
A kutatók a földtörténet korábbi kihalási hullámaiból fennmaradt fosszilis maradványok alapján számolták ki, hogy hány emlősfaj tűnhet el az évszázad végére a Földről. Mint a Science Advances folyóiratban publikált tanulmányban felhívták rá a figyelmet: 
„minden eltűnt fajjal a Föld természettudományának egy darabját veszítjük el”.

A kutatók szerint az elmúlt évtizedekben kihalt emlősökért szinte teljes mértékben az emberi tevékenység volt a felelős. Hozzátették: amennyiben nem sikerül fellépni ez ellen a tendencia ellen, a kihalási arány növekedni fog. Tobias Andermann, a Göteborgi Egyetem tudósa, a Göteborgi Globális Biodiverzitási Központ kutatója elmondta, hogy a riasztó „forgatókönyv” ellenére, több száz, akár ezer fajt is meg lehet menteni a kihalástól célzott és hatékony megőrzési stratégiákkal.
A tanulmányhoz a kutatók létrehoztak egy nagy adatbázist, amelyben a földtörténet legutóbbi kihalási hullámaiból a fosszilis maradványok adatait gyűjtötték össze. A jelenleg veszélyeztetett státuszú fajokat figyelembe véve, számítógépes szimulációval jósolták meg, hogy 2100-ra milyen arányokat ölthet a kihalás. Modelljük szerint az elmúlt évszázadokban bekövetkezett kihalások csak a jéghegy csúcsát jelentik, a következő évtizedekben fenyegető kihalási hullámhoz képest.
Tavaly egy tudósokból álló kormányközi testület arra figyelmeztetett, hogy egymillió állat- és növényfajt fenyeget a kihalás. A szakemberek hangsúlyozták, hogy beléptünk a hatodik tömeges kihalás korszakába, és amit most teszünk, valószínűleg meghatározza majd az emberiség jövőjét.

Elpusztult Ty, Észak-Amerika legöregebb elefántja

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.07. 09:22
Illusztráció
Fotó: MICHAEL REICHEL/dpa Picture-Alliance / AFP
A népszerű és barátságos Tyranza 56 évet élt.
Elpusztult Észak-Amerika legöregebb afrikai elefántja. A Tyranza nevű nőstény elefánt 56 évet ért meg – közölte a hétvégén a tennessee-i Memphis Állatkert. Az idős állatot pénteken kellett elaltatni, miután erősen leromlott az egészségi állapota. Tyranza az állatkert szerint a legidősebb példány volt az Észak-Amerikában élő afrikai elefántok közül.
A Tynak becézett elefánt 1964-ben született, és először a Ringling Brothers cirkuszban dolgozott, majd 1977-ben, 12 évesen került a Memphis Állatkertbe. Gondozói szerint a közönség nagyon szerette. Jó természete volt, gyakran vakargatta az agyarával a szomszédos karámban élő orrszarvúak hátát. Szerette a görögdinnyét, a banánt és a zselés cukrot. 
„Ty többet tanított a tisztességről és a bizalomról, mint bárki, akivel valaha találkoztam”

– emlékezett rá Houston Winbigler, az állatkert volt munkatársa, aki majdnem négy évtizedig gondozta Tyranzát.

Pár kattintással villamosról biciklire vagy közösségi autóra lehet váltani Bécsben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.05. 11:11

Fotó: Andrew Michael/robertharding / AFP
Egy alkalmazásba tették a tömegközlekedést és a megosztható járműveket, hogy a fenntartható módszerekkel növelt mobilitás olcsóbb és környezetkímélőbb legyen.
Összekapcsolja egy applikációban a különböző városi közlekedési formákat a Bécsi Közlekedési Vállalat; pár kattintással lehet villamosról biciklire, onnan pedig akár közösségi autóba váltani – olvasható Bécs Város Külképviseleti Irodájának közleményében. 
A Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien régóta dolgozik azon, hogy a lakók még mobilabbak legyenek, gyorsabban odaérjenek A pontból B-be, és mindezt lehetőleg fenntartható módon tegye. Ezt segíti a WienMobil telefonos alkalmazás is, amely különböző városi közlekedési formákat tesz elérhetővé egy applikációban. A kínálatában igénybe vehető többfajta közösségi bicikli- és autómegosztó, e-roller, e-robogó, bérautó-szolgáltatások, taxi és a tömegközlekedési menetrendről is naprakész információkat kap a felhasználó. Az elővárosi vonatok és a reptérre közlekedő járművek is elérhetők, illetve a mélygarázsok elhelyezkedése is látható. Az alkalmazással lehet jegyet venni, járművet foglalni és minden látható az interaktív várostérképen.
Az, ha a mobilitást fenntartható módszerekkel növelik, nemcsak olcsóbb, mint az autós közlekedés, de sokkal környezetkímélőbb is. A közösségi közlekedési eszközök gyakori igénybevételével és a különböző járművek kombinálásával évente akár 1,5 tonna szén-dioxiddal kevesebb termelődhet.
A Wiener Linien egy kísérleti projekt keretében eddig öt megállóban közösségi járműmegosztót is létesített, amelyekben elérhető a közösségi kerékpár, az e-roller és a közösségi autó, valamint a töltési lehetőségeik is. A közlekedési vállalat kiemelt célja, hogy minden megállóba közösségi kerékpármegosztó-állomást telepítsen, ennek érdekében a vállalat hamarosan egy pályázatot is benyújt a közbringa-rendszer 2022-től kezdődő modernizálására – írták.