jazzfesztivál;

2020-09-08 09:40:00

Főszerepben Bögöthy Ádám

A járvány miatt rövidített, de izgalmas programot kínál a fővárosi agglomeráció kiemelten fontos zenei rendezvénye, a 6. Érdi Jazz Fesztivál. Zenész és menedzser beszélt a programról.

„2015 szeptemberében volt az első fesztivál, Kéri Mihály festőművész ötlete alapján. 2016-ban csatlakoztam önkéntesként, hogy segítségemmel a program nagyobb nyilvánossághoz jusson” – meséli Irk Réka, a 6. Érdi Jazz Fesztivál menedzsere. Az elmúlt években a magyar jazzélet meghatározó személyiségei mellett zeneakadémistáknak is lehetőséget adtak a bemutatkozásra. Stiláris változatosságra törekszenek, és a társművészetek (színház, irodalom) felé is nyitnak.

Az eddigi legnagyobb sikert a tavalyi program aratta, amikor Szakcsi Lakatos Béla (zongora), László Attila (gitár), Tony Lakatos (szaxofon), Orbán György (bőgő) és Kőszegi Imre (dob) kifejezetten a fesztivál kedvéért hozott létre egy kvintettet. Idén a járványhelyzet miatt Érd Megyei Jogú Város önkormányzata minden fesztivált lemondott, de lehetőséget adott arra, hogy a jazzfesztivált a Nemzeti Kulturális Alap, a Köszönjük Magyarország-program, az érdi televízió és két helyi vállalkozás segítségével mégis megrendezzék. Igaz, a program most csak kétnapos, így az eredetileg tervezett fellépőknek csak egy része jöhet el Érdre.  

Az első nap (szeptember 11. péntek) főszereplője Bögöthy Ádám nagybőgős-zeneszerző, aki előbb saját triójával – Szaniszló Richárd (vibrafon), Mester Dániel (szaxofon) –, majd a Fekete-Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestrával lép színpadra. A fiatal művész – az érdi zenei könyvtár jazzkoncertjeinek szervezőjeként – kezdettől részt vesz a fesztivál életében, többször fel is lépett különböző zenekaraival. „Új triómnak ez lesz az első koncertje, amelyen túlnyomórészt saját szerzeményeim szólalnak meg, de hagyományosabb jazz-stílusok (bebop, cool) is hallhatók lesznek. A Modern Art Orchestrával Bartók Béla 15 magyar parasztdal című ciklusának big band-feldolgozását játsszuk. Ezért a produkcióért a zenekar 2019-ben Fonogram- és Artisjus díjat is kapott” – mondja Bögöthy Ádám.

A második napon (szeptember 13. vasárnap) először tehetséges egyetemistákból alakult kvintett ad koncertet, amelyben Varga Dávid énekel, Farkas Zsolt zongorázik, Oláh Kálmán Jr. szaxofonozik, Siklai István bőgőzik és Márkosi András dobol. Közülük többen is versenyeket nyertek, neves zenészekkel játszanak már együtt, de ebben a formációban most először lépnek színpadra. Utánuk a negyvenéves Budapest Ragtime Band következik, amelynek repertoárján amerikai és magyar örökzöldek, zenei paródiák szerepelnek.