Előfizetés

Ékszerrel megpakolt szlovák betörőket fogtak a rendőrök Parassapusztán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.07. 16:48

Fotó: police.hu
Több tízezer eurós kárt okozott a szlovák banda, Magyarországon próbáltak eltűnni üldözőik elől.
Autóval hajtottak be egy poprádi ékszerbolt kirakatába, így rámoltak ki betörők egy üzletet szeptember 3-án hajnalban. A tettesek nem csak drága ékszereket zsákmányoltak, de tönkretették a boltot is, legalább 21 ezer eurós okoztak kárt a tulajdonosoknak – írja a police.hu.
A szlovák hatóságok értesítették a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy az elkövetők egy német rendszámú Audival menekültek el a helyszínről. A Készenléti Rendőrség járőrei a kapott adatok alapján 7 óra 50 perckor felismerték az autót a parassapusztai határátkelőhelynél, amint éppen be akart lépni Magyarország területére. Az Audi vezetőjével és utasaival szemben azonnal intézkedtek a rendőrök, majd őrizetbe vették őket. Az ügyben az eljárást az Eperjesi Rendőrség Regionális Igazgatósága folytatja le.   

Beismert egy újabb gyilkosságot a Baranya megyei rém

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.07. 14:00

Fotó: Police.hu
Súlyosabb büntetés várhat rá.
Egy másik gyilkosság miatt elrendelt perújítás keretében indult büntetőeljárás hétfőn a Pécsi Törvényszéken annak a férfinak az ügyében, aki 2016-ban fejszével megölte idős szomszédját a Baranya megyei Túronyban. A tárgyaláson a vádlott videorendszeren keresztül tett nyilatkozatában
beismerte a második gyilkosság elkövetését is

- tájékoztatta Dezső Lili, a bíróság szóvivője az MTI-t. Emlékeztetett rá: a Pécsi Ítélőtábla idén januárban jogerősen életfogytig tartó fegyházra ítélte a férfit, mert 2016 májusában fejszével megölte 81 éves német állampolgárságú szomszédját, és pénzt, ingóságokat, okiratot vitt magával a házából. Az akkori ítélet szerint a vádlott leghamarabb 25 év múlva bocsátható feltételes szabadságra. Tavaly nyáron a Készenléti Rendőrség azt közölte, hogy újabb emberöléssel gyanúsítják az elkövetőt. Nyilvánvalóvá vált ugyanis, hogy - egy már lezárt közigazgatási eljárás megállapításaival szemben - nem baleset okozta egy 2017 februárjában leégett túronyi ház romjai között megtalált 88 éves asszony halálát. A rendőrség megállapította, hogy az akkor 27 éves férfi 2017 februárjában betört az idős nő házába, késsel megszúrta, majd rágyújtotta az épületet. A földre került áldozat szén-monoxid-mérgezés miatt halt meg. Az eset alig két hónappal azelőtt történt, hogy a vádlottat az első gyilkosság miatt elfogták. A perújításra azért volt szükség, mert a több emberen elkövetett szándékos emberölési cselekmények törvényi egységet alkotnak, ezért külön eljárásban nem bírálhatók el - ismertette a szóvivő. Az idős sértett nővel szemben elkövetett bűncselekmény miatt így a többszöri eljárás tilalma miatt nem vádemelésnek, hanem perújításnak van helye. A tettét beismerő K. Zsolt ügyében
a tárgyalás október 12-én folytatódik, amikor akár ítélet is hirdethet a törvényszék

- közölte a szóvivő.

Részben beismerte bűnösségét a tanárát megkéselő győri diák

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.07. 13:10

Fotó: police.hu
A fiú azt mondta, hogy nem tervezte el előre tettét.
Megkezdődött hétfőn a Győri Törvényszéken annak a fiúnak a büntetőpere, aki tavaly decemberben megkéselte osztályfőnökét a helyi Jedlik Ányos gépipari és informatikai középiskolában. A diákot előre kitervelten, közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével vádolják. Mivel a fiú az előkészítő ülésen azt nem ismerte be, hogy előre kitervelten támadt rá a neki matematikát és fizikát tanító pedagógusra, az ügyben november 9-ére tárgyalást tűztek ki. Az előkészítő ülésen ismertetett vádirat szerint az akkor 17 éves fiú tavaly december 5-én a második órán megtudta, hogy hármast kapott korábbi matematikadolgozatára. Ez annyira felzaklatta, hogy azt mondta osztálytársainak, le fogja szúrni a tanárnőt. Társai nem vették komolyan a kijelentését, mert már korábban is mondott hasonlókat, és a tízcentis pengéjű kését máskor is a táskájában tartotta.
– A következő dupla angolóra végén, miközben osztálytársai a tanár engedélyével az ötödik órában írandó fizikadolgozatra készültek, a fiú zenét hallgatott és azt mondta, nem tanul, mert „nem lesz óra és dolgozat sem”. Az óra végén pedig elajándékozta a fülhallgatóját, mondván, neki arra már nem lesz szüksége

– ismertette az ügyész.

A vádirat szerint a fizikaóra elején a fiú azt mondta padtársának, „megvan a terv”, majd azt színlelve, hogy szeretne mutatni valamit, kiment a tanárnőhöz és odaadta a füzetét. Ezután a pedagógus mögé lépett és lapockatájékon hátba szúrta. A tanárnő a földre rogyott, a fiú pedig mellé guggolt, és a feje fölé emelt késsel még kétszer lesújtott a nyaka és a mellkasa felé. Az osztályból ekkor többen is a folyosóra szaladtak. Az egyik diák azonban közéjük lépett, és felszólította a fiút, hogy adja oda a kését. Miután elvette a kést tőle, megkérdezte, hogy ezt miért csinálta. A fiú azt felelte: 
„majd ebből tanul, elegem van a tanárnőből”.

Újabb kérdésre pedig azt mondta, „nem akartam megölni és nem akarok senki mást bántani”. Az 51 éves tanárnő életveszélyes állapotba került, légmell és vérmell alakult ki nála, bal tüdeje összeesett, több végtagja is megsérült. A vádirat szerint a fiú értelmi képessége az átlagot meghaladja, személyiségében, elmeállapotában nem volt tapasztalható olyan torzulás, amely indokolhatta volna cselekményét és tette következményeinek felismerését. Ugyanakkor erőteljesen szorongó, a késztetéseit elfojtja, ami agresszív cselekedetekben jelenhet meg. Az ügyész hozzátette, hogy a történteket az iskola folyosóján lévő kamera rögzítette, mert nyitva volt az osztályterem ajtaja. Az előkészítő ülésen a fiú csak részben ismerte be a vádban szereplő bűncselekmény elkövetését. 
Azt mondta, hogy nem tervezte el előre tettét, a fülhallgatót pedig nem odaajándékozta az osztálytársának, hanem csak kölcsönadta.

A 17 éves fiú áprilisban hagyhatta el a börtönt, azóta otthoni felügyeletben várja az ítéletet.