Előfizetés

Turistára támadó bölényt keresnek Lengyelországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.08. 09:41
Illusztráció
Fotó: WOJTEK RADWANSKI / AFP
Szerencsétlen véletlen lehetett a párzási időszak miatt izgatott és agresszív állat és a 61 éves férfi találkozása.
Egy hím bölény keresésére indultak hétfőn a kelet-lengyelországi Bialowieza természetvédelmi terület munkatársai, miután az állat megtámadott egy turistát. Tomasz Krupa helyi rendőrfőnök szerint a 61 éves férfi épp egy kora reggeli sétát tett a Bialowieza-erdőben, amikor az állat megtámadta. A férfit kórházba kellett szállítani.
A Bialowieza Nemzeti Park vezetője, Michal Krzysiak elmondta, hogy az esetet követően egyetlen nagy méretű bölény, feltehetőleg egy hím példány nyomait azonosította a helyszínen. Krzysiak szerint a turista és az állat találkozása az alacsony bozótosban szerencsétlen baleset lehetett és "mivel kettejük közül ő volt a nagyobb, a bölény rátámadt a férfira". 
A park vezetője szerint a bölényeknek, amelyek Európa legnagyobb testű emlősei és szigorú védelmet élveznek, épp most van a párzási időszakuk, ami kifejezetten izgatottá és agresszívvé teszi az állatokat.  Krzysiak szerint az eset ritkaságnak számít, a bölények általában kerülik az embereket. A park munkatársai azért keresik az állatot, hogy megnézzék, milyen állapotban van és megakadályozzák a hasonló esetek bekövetkezését.
A Bialowieza természetvédelmi terület és környéke mintegy 770 bölénynek ad otthont. Lengyelország területén csaknem 1800, világszerte 7 ezer példányuk él.

Lezárják a nemzeti parkokat Kalifornia déli részén

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.08. 08:51

Fotó: ROBYN BECK / AFP
Az eddig már mintegy kétmillió hektárnyi területet elpusztító tüzek miatt hozott rendelkezést naponta felülvizsgálják.
Lezárják mind a nyolc nemzeti parkot az egyesült államokbeli Kalifornia déli részén az ott pusztító tűzvészek miatt – jelentette be helyi idő szerint hétfőn az állam erdőgazdálkodásának munkatársa. Randy Moore azt mondta, a rendelkezést naponta felülvizsgálják, ám hozzátette, hogy további tüzekre kell számítani. Leszögezte: nincs elég eszközük ahhoz, hogy minden tüzet eloltsanak.
Az elmúlt hetekben rekordmennyiségű, mintegy kétmillió hektárnyi területet pusztítottak el a tüzek. Az állam erdészeti és tűzvédelmi igazgatóságának szóvivője, Lynne Tolmachoff aggasztónak nevezte a helyzetet, hangsúlyozva, hogy a térségben elsősorban a szeptember-október időszak számít a legszárazabbnak, ilyenkor minden évben nő a tűzvészek száma.
A melegrekordok miatt emelkedett a lakosság energiafogyasztása is, noha a bozóttüzek sok helyen áramkimaradásokat okoznak. A szolgáltatók arra kérték az embereket, csökkentsék az áramhasználatot, valamint jelezték, tűzveszély esetén biztonsági okokból ők maguk függeszthetik fel a szolgáltatást. A legnagyobb kaliforniai áramszolgáltató bejelentette, ez akár 21 megye 158 ezer háztartását is érintheti az állam északi részében. Az elöregedett elektromos eszközök meghibásodása szintén sok, tűzzel járó balesetet okozott.
Augusztus 15-e óta Kaliforniából 900 tüzet jelentettek, többségüket az ebben az időszakban szokásos, viharok miatti villámlások okozták. A lángokban eddig nyolc ember vesztette életét, és több mint 3300 épület semmisült meg. Az államban és környékén több mint 14 ezer tűzoltó vesz részt az oltási munkálatokban. Gavin Newsom, az állam kormányzója vasárnap vészhelyzetet hirdetett több kaliforniai megyében. Donald Trump amerikai elnök augusztus végén természeti katasztrófának nyilvánította a kaliforniai bozóttüzeket, és ezzel szövetségi anyagi forrásokat biztosított a tűzvészek elleni küzdelemhez.

Legalább 550 emlősfaj halhat ki az évszázad végére

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.07. 10:25
A kihalófélben lévő Antigoné-darvak végleg eltűnhetnek
Fotó: Shwe Paw Mya Tin / AFP/NurPhoto
Több százat meg lehetne menteni a természetvédelmi erőfeszítések fokozásával.
Egy tudóscsoport előrejelzése szerint legalább 550 emlősfaj kihalhat ebben az évszázadban, ugyanakkor több száz fajt meg lehetne menteni a természetvédelmi erőfeszítések fokozásával – ismertette a kutatás eredményeit a BBC News.
A kutatók a földtörténet korábbi kihalási hullámaiból fennmaradt fosszilis maradványok alapján számolták ki, hogy hány emlősfaj tűnhet el az évszázad végére a Földről. Mint a Science Advances folyóiratban publikált tanulmányban felhívták rá a figyelmet: 
„minden eltűnt fajjal a Föld természettudományának egy darabját veszítjük el”.

A kutatók szerint az elmúlt évtizedekben kihalt emlősökért szinte teljes mértékben az emberi tevékenység volt a felelős. Hozzátették: amennyiben nem sikerül fellépni ez ellen a tendencia ellen, a kihalási arány növekedni fog. Tobias Andermann, a Göteborgi Egyetem tudósa, a Göteborgi Globális Biodiverzitási Központ kutatója elmondta, hogy a riasztó „forgatókönyv” ellenére, több száz, akár ezer fajt is meg lehet menteni a kihalástól célzott és hatékony megőrzési stratégiákkal.
A tanulmányhoz a kutatók létrehoztak egy nagy adatbázist, amelyben a földtörténet legutóbbi kihalási hullámaiból a fosszilis maradványok adatait gyűjtötték össze. A jelenleg veszélyeztetett státuszú fajokat figyelembe véve, számítógépes szimulációval jósolták meg, hogy 2100-ra milyen arányokat ölthet a kihalás. Modelljük szerint az elmúlt évszázadokban bekövetkezett kihalások csak a jéghegy csúcsát jelentik, a következő évtizedekben fenyegető kihalási hullámhoz képest.
Tavaly egy tudósokból álló kormányközi testület arra figyelmeztetett, hogy egymillió állat- és növényfajt fenyeget a kihalás. A szakemberek hangsúlyozták, hogy beléptünk a hatodik tömeges kihalás korszakába, és amit most teszünk, valószínűleg meghatározza majd az emberiség jövőjét.