Előfizetés

Müller Cecília látogatási tilalmat rendelt el az összes szociális intézményben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.08. 11:53

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A hajléktalanszállók kivételt jelentenek.
Szeptember 7-től Magyarország összes szakosított ellátást nyújtó szociális intézményében intézmény elhagyási és látogatási tilalmat rendelt el az Országos Tisztifőorvos határozatával

- közölte az EMMI. Mint írják, az intézményeket csak indokolt esetben, például munkavégzés, vagy egészségügyi ellátás miatt, vagy az intézményvezető engedélyével különösen indokolt esetben lehet elhagyni, illetve a fogyatékos személyek, a pszichiátria és szenvedélybetegek ellátását biztosító intézmények szervezett szabadidős céllal hagyhatóak el.  
Felmentés csak akkor adható, ha valaki végstádiumú hozzátartozójától szeretne elbúcsúzni.

Arra is felhívták a figyelmet, nem jelenti az intézmény elhagyását, ha valaki a kertben tartózkodik.  Új ellátottat csak a felvétel előtt készült, 2 negatív Covid-teszt birtokában lehet felvenni. Ez az előírás nem vonatkozik a hajléktalonok éjjeli menedékhelyére. Covid-19 tüneteket mutató hajléktalan személyt pedig minden esetben egészségügyi intézménybe kell szállítani.  A látogatási tilalom nem vonatkozik az éjjeli menedékhelyekre és a hajléktalanszállókra.

Német sajtódíjat kapott az Index volt főszerkesztője

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.08. 11:44

Fotó: Huszti István / index.hu
Az Európa Tanács emberi jogi biztosa adja majd át az elismerést.
Az M100 médiadíjat a sajtószabadság és a független újságírás támogatásáért ítélték oda Dull Szabolcsnak. A díjat Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa szeptember közepén adja át az elismerést Potsdamban - számol be róla közösségi oldalán a távozó indexesek portálja, a Telex.

Elindult a Szabad Európa Rádió, nyilvános a stáblista

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.08. 11:25
A Szabd Európa prágai irodája
Fotó: Alexey Vitvitsky / AFP
Olyan országokban érhetők el, ahol gond van a médiahelyzettel.
Kedden reggel elindult a Szabad Európa Rádió magyarországi oldala

számol be róla a Média 1. Mint írják, a nyilvános lett a stáblista is, a pesti hírlap korábbi főszerkesztője és egy távozó indexes is az oldalt erősíti. A teljes névsor: Báthory Róbert, Csák Gyula, Hegyi Tímea, Keller-Alánt Ákos Kerényi György, Németh Dóra, Szalai Bálint, Rippel Veronika és Vovesz Tibor.
Az igazgató Csáki Gyula a portálnak korábban azt mondta, olyan tartalom-szolgáltató fórum szeretnének lenni, ahol teljesen normális dolog, hogy eltérő véleményű emberek leülnek egymással beszélgetni, vitázni. Megpróbálnak egyfajta híd szerepet betölteni, ez egy fontos feladata lesz a Szabad Európának. A Szabad Európa nem akar beszállni a hírversenybe, miközben hírek mégis lesznek náluk az oldalon. A kezdeti időkben napi 15-20 hírt terveznek feldolgozni. Ennek a kis stábon túl az is oka, hogy a szerkesztőség egyfajta szűrőként is funkcionál, tehát csak a legfontosabb híreket írják majd meg, azokat viszont úgy dolgozzák fel, hogy teljes képet kapjanak az emberek az adott témában.
A legfontosabb kiválasztási szempont az lesz, mennyire érinti az adott ügy az emberek hétköznapjait.

A Szabad Európa Magyarország igazgatója elmondta: a Szabad Európa azokban az országokban jelenik meg, ahol az amerikai kongresszus szerint gond van a média- és sajtóhelyzettel. Hogy hol milyen formában működnek, azt az adott országban lévő viszonyok döntik el, hiszen mindenhol más a helyzet. Hogy Magyarországon munkájukra mennyi ideig lesz szükség, azt nem tudta megmondani.