Előfizetés

A kormány lépett utoljára, korábban ellentmondó központi lépések követték egymást

Gulyás Erika Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.09.09. 06:20
Képünk illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Miután több, köztük fővárosi szociális otthonban már elrendeltek kijárási és látogatási tilalmat az intézményvezetők, Müller Cecília is hozott egy ilyen döntést.
A bentlakásos szociális otthonok, így az idősotthonok egy részében is megelőzték a fenntartók vagy az intézetvezetők az országos tisztifőorvos hétfői utasítását és néhány napja elrendelték a kijárási és látogatási tilalmat. Ez történt a Fővárosi Önkormányzat otthonaiban is. A döntés azért is indokolt volt, mert ellentmondó központi lépések követték egymást. Augusztus 28-án Kásler Miklós „figyelemfelhívó” levelet írt minden intézmény vezetőjének. Ebben rájuk hárította a felelősséget, ha bejut hozzájuk a vírus, ám szigorítás helyett mégis azt kérte, hogy csak valóban indokolt lépéseket vezessenek be, mert az ellátottak kapcsolattartáshoz és szabad mozgáshoz való joga indokolatlanul nem korlátozható. Az ilyen kettős beszéd miatt fogalmazott úgy Meleg Sándor, az egyik Bács-Kiskun megyei szociális intézmény vezetőhelyettese a közösségi oldalon, hogy „spontán, random ötletelés megy". Nem erősítette a bizalmat az sem, hogy Müller Cecília országos tisztifőorvost kínos jelenetek közepette próbálták elszeparálni a sajtótól és eseményen. A humántárca szigorúbb ajánlásokat tett az iskoláknak, ám a szakszervezet a végrehajtandó protokollt hiányolja.
A hétfőn végre elrendelt központi kijárási és látogatási tilalom értelmében csak az léphet be az intézmények területére, aki végstádiumú hozzátartozójától akar elbúcsúzni, s az ott lakó is csak dolgozni, egészségügyi ellátásra vagy az intézményvezető külön engedélyével mehet ki. Új ellátottat csak 2 negatív Covid-teszt eredménnyel vehetnek fel. A főváros ugyanakkor a Népszava kérdésére megerősítette, hogy Karácsony Gergely főpolgármester korábbi utasításának megfelelően valamennyi fővárosi fenntartású otthonba csak 2 negatív SARS-CoV-2 PCR eredménnyel veszik vissza a kórházba vitt gondozottakat, de még így is 2 hétig elkülönítik őket. Ha a lakó egyágyas szobában él, akkor a sajátjába kerül, ha ez nem lehetséges, külön izolációs szobában helyezik el. Ezeket az izolációs helyiségeket mostanra minden otthonban kialakították. A most elrendelt intézményi zárlat sokkal felkészültebben éri a szociális szakmát, mint amikor márciusban egyik napról a másikra kellett átállni az új szabályokra – fogalmazott lapunknak a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének (SZÁD) elnöke. Köves Ferenc szerint az intézmények egyszerűen visszatérnek a tavasszal bevált módszerekre, lesz, ahol autóval gyűjtik össze a műszakba induló dolgozókat, de biztosan lesz megint néhány idősotthon, ahová beköltöznek a gondozók, ápolók, hogy megvédjék a gondozottakat a fertőzéstől. Az érdekvédelmi vezető tapasztalatai azt mutatják, hogy ahol az önkormányzatok pénzzel, vagy egyszerű dicsérettel megköszönték a szociális területen dolgozók helytállását, ott nem sokan léptek ki a munkatársak közül. A főváros erejéhez mérten adott valamennyi jutalmat, ennek is köszönhető, hogy a korábbi jelentős létszámhiányt firtató kérdésünkre most azt a választ kaptuk: jelenleg valamennyi otthonban rendelkezésre áll a biztonságos ellátáshoz szükséges, jogszabályokban meghatározott létszám ápolókból, gondozókból és orvosokból is.  

A maszk kötelező lesz

A Fővárosi Operatív Törzs ülése után a Fővárosi Önkormányzat további intézkedéseket is hozott a budapestiek védelmére. Döntés született arról, hogy több teszt elvégzését teszik lehetővé saját szociális intézményeikben, a hajléktalan ellátásban és az idősgondozásban. A főváros elrendeli a kötelező maszkviselést a piacokon, a fővárosi fenntartású kulturális intézményekben, a múzeumokban, a könyvtárakban, a levéltárban, a mozikban, a színházakban, a Fővárosi Művelődési Központban, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykert zárt helyiségeiben. Arról is döntöttek, hogy mostantól a BKK járatain a maszkot nem vagy szabálytalanul viselő utasokat leszállíthatják a járművekről és 8000 forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezhetik őket az ellenőrök.   

Próbálják tehermentesíteni a mentőket

Tekintettel az elmúlt 24 órában tapasztalható megnövekedett koronavírus tesztek iránti igényre az országos tisztifőorvos szeptember 8. napján kelt határozatával betegszállítónak jelölte ki valamennyi közfinanszírozott, működési engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató tartalék gépjárművét, továbbá bevonta őket a PCR-tesztekhez levett minták szállításába is – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A feladat koordinálást az Országos Mentőszolgálat végzi. Mindez az egészségügyi szolgáltatás, a mintavételezés biztonsága és folyamatossága érdekében történt.  

Akár el is áraszthatják hazánkat a gímbikákra hajtó, „gazdasági célú” külföldi bérvadászok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.08. 22:16
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Magyar Országos Vadászkamara állítja: ha szándékaikat igazolják, a magyar határ korlátlanul nyitva áll a zöld kalapos fegyveresek előtt.
Tevékenységük jogszerűségét igazoló hatályos dokumentummal, aláírt bérvadászati szerződéssel már korlátozás nélkül jöhetnek Magyarországra a külföldi vadászok – írt a megdöbbentő helyzetről a 444.hu az elmúlt napokban folyamatosan romló koronavírus-járványhelyzettel összefüggésben. A portál az Országos Magyar Vadászkamara oldalán még múlt szombaton közzétett írás alapján emlékeztetett: a kamara még augusztus végén kezdett el lobbizni az Agrárminisztériumnál, hogy a járványhelyzet ellenére engedjék be a külföldi bérvadászokat.
„A külföldi bérvadászokat is érintő beutazási korlátozások miatt az előttünk álló gímbika szezon egycsapásra kilátástalanná és pénzügyileg tervezhetetlenné vált”

– indokolták.

Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A szervezet értelmezése a bérvadászat gazdasági célú tevékenységnek minősül. A magyar kormány ugyanis a múlt héten bevezette: 
„ha a Magyarországra történő beutazás üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a nem magyar állampolgár Magyarország területére történő belépéskor igazolja, Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet”.

A vadászkamara szerint a külföldi bérvadásznak a határon csak fel kell mutatnia az aláírt bérvadászati szerződést, és jöhet. Kása Róbert, a Magyar Vadgazdálkodási Szakértők Országos Egyesületének titkára nemrég pedig az InfoRádiónak arról beszélt, hogy a külföldi bérvadászok nélkül csőd van, és nem jut pénz sem a vadgazdálkodásra, sem a turisztikai szolgáltatásokra. Elmondása szerint egy német bérvadász egy hét alatt 10 ezer eurót költ el Magyarországon.

„Senkit nem rúgtak ki” – Cáfolta Simonka állításait az ügyészség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.08. 22:10
Simonka György
Fotó: Béres Márton / Népszava
Az ügy miatt senkinek sem szűnt meg az állása – közölték.
Cáfolja Simonka György állításait a Legfelsőbb Ügyészség – hangzott el az RTL Klub híradójában. A csaknem másfél milliárd forintos költségvetési csalással vádolt fideszes képviselő a Magyar Narancs birtokába jutott hangfelvétel szerint azt mondta, az ügyében készült vádiratot hasraütésszerűen írták olyan ügyészek, akiket azóta kirúgtak. A Legfőbb Ügyészség a csatorna megkeresésére közölte: a vádiratot előkészítő ügyészek közül senkit nem rúgtak ki, és az ügy miatt senkinek sem szűnt meg az állása. A vádiratot a bíróság az előkészítő ülésen törvényesnek találta és a bíróság fog dönteni róla. Simonka György az RTL Híradónak azt mondta, hogy minden egyes szavát vállalja. Arról is beszélt: többször jelezték ügyvédeivel, hogy szerintük több tanú nem mondott igazat. „Az ügyészség nem foglalkozott ezekkel, ezeknek nem jártak utána, sőt egyértelműen látszott, hogy az én levadászásom volt a cél” – fogalmazott.