Előfizetés

„Senkit nem rúgtak ki” – Cáfolta Simonka állításait az ügyészség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.08. 22:10
Simonka György
Fotó: Béres Márton / Népszava
Az ügy miatt senkinek sem szűnt meg az állása – közölték.
Cáfolja Simonka György állításait a Legfelsőbb Ügyészség – hangzott el az RTL Klub híradójában. A csaknem másfél milliárd forintos költségvetési csalással vádolt fideszes képviselő a Magyar Narancs birtokába jutott hangfelvétel szerint azt mondta, az ügyében készült vádiratot hasraütésszerűen írták olyan ügyészek, akiket azóta kirúgtak. A Legfőbb Ügyészség a csatorna megkeresésére közölte: a vádiratot előkészítő ügyészek közül senkit nem rúgtak ki, és az ügy miatt senkinek sem szűnt meg az állása. A vádiratot a bíróság az előkészítő ülésen törvényesnek találta és a bíróság fog dönteni róla. Simonka György az RTL Híradónak azt mondta, hogy minden egyes szavát vállalja. Arról is beszélt: többször jelezték ügyvédeivel, hogy szerintük több tanú nem mondott igazat. „Az ügyészség nem foglalkozott ezekkel, ezeknek nem jártak utána, sőt egyértelműen látszott, hogy az én levadászásom volt a cél” – fogalmazott.

Budapesten, Nyíregyházán és Debrecenben is nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.08. 19:56
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az így kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának emelkedését.
Budapest északi és központi területein, tehát a főváros nagy részén, valamint Nyíregyházán és Debrecenben is növekedő tendenciát mutattak ki az új koronavírus örökítőanyagának mennyiségében – tette közzé kedden honlapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).  Mint azt a 36. héten, azaz a múlt héten végzett szennyvízvizsgálatok megerősítették: az ország nagyobb részén megindult a közösségi terjedés. Hangsúlyozták, hogy a módszer a behurcolt eseteket és az egyedi gócokat nem méri, és a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.
Ugyanakkor a központ munkatársai által végzett szennyvízvizsgálatok eredményei és a megnőtt pozitív esetszámok alapján az NKK arra figyelmeztet: a járvány nem ért véget, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása.

Nyolcezer forintos bírság várhat a BKK járatain maszk nélkül utazókra, járványügyi szigor főváros-szerte

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.08. 19:01
Jegy, bérlet és maszk nélkül drága lesz a tömegközlekedés
Fotó: Béres Márton / Népszava
Orr és száj eltakarása nélkül nem látogathatók a budapesti piacok, mozik, múzeumok, színházak és az állatkert sem.
A fővárosi önkormányzat elrendeli, hogy mostantól a BKK járatain a maszkot nem vagy szabálytalanul viselő utasok az utazásból történő kizárás mellett 8000 forint pénzbüntetéssel sújthatók – tették közzé a keddtől érvényes döntést a városháza honlapján. A járvány megfékezése érdekében hozott szigorító intézkedések sorában elrendelték a kötelező maszkviselést a piacokon, a fővárosi fenntartású kulturális intézményekben, a múzeumokban, a könyvtárakban, a levéltárban, a mozikban, a színházakban, a Fővárosi Művelődési Központban, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykert zárt helyiségeiben is.
Maszk nélkül szinte sehova ne menjünk!
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A Fővárosi Operatív Törzs tagjai keddi ülésükön konzultáltak Kincses Gyulával, a Magyar Orvosi Kamara elnökével is, és ennek alapján arról is határoztak, hogy a főváros növeli a saját intézményeinek tesztkapacitását szociális intézményeiben, a hajléktalan ellátásban és az idősgondozásban.