Előfizetés

Tényleg minden nap és minden percben katonásdit játszanak az Orbán-kormány tagjai és beosztottai

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.09. 09:59

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Menczer Tamás külügyi államtitkár a CÖF rendezvényén védte a sereget, harcolt az ellenzéki „hálózattal”, és követelt tiszteletet - ami szerinte „jár”.
„Harcban állunk, és valahogy ez a harc nem akar véget érni. (..) Azt szeretném kérni, hogy mindennap tartsanak ki ezekben a harcokban, amiket vívunk, mert 2022-ig mindennap szükség lesz az önök munkájára, támogatására és szeretetére” – idézte szerdán a 444.hu Menczer Tamást.  A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára még szeptember 3-án buzdította így a Civil Összefogás Fórum tagjait. A kormánypártokat támogató, és a nagy állami vállalatoktól százmilliós nagyságrendű támogatásokat kapó szervezet múlt csütörtöki beszélgetős estjéről utólag részletesen beszámoló portál írásából kiderült, hogy eredetileg Szijjártó Péter lett volna a vendég. A főnökét helyettesítő Menczer egyébként világos, magyarázatot adott arra, hogy a kormány tagjai miért viselkednek és beszélnek folyamatosan úgy, mintha katonák lennének:
„Egy bölcs ember, Orbán Viktornak hívják, azt mondta egyszer, hogy 2022-ig mindennap van egy harc, amit meg kell nyerni, és a nap végén számot kell vetni, hogy a mai napon győztünk vagy vesztettünk. És ha több napon győztünk, mint ahányat elveszítünk, akkor 2022-ben is tudunk majd győzni, ami a mi célunk.”

A koronavírus elleni harccal kapcsolatos lélegeztetőgép-beszerzések, a megvett 16 ezer berendezés ügyében ugyanakkor az államtitkár a mundér védelmére kényszerült:
„Tudom, hogy hallják itt-ott, hogy túl sokat vettünk, miért vettünk annyit, túl drága, hogy nem is kellett volna ennyi. Utólag mindenki olyan okos, tudják? Elképesztő megvilágosodás van, akkor senki nem szólt, akkor mindenki lapított.”

A portál azonban megjegyezte, hogy a beszerzéseket a nyilvánosság kizárásával bonyolították. A fórumon egyébként az is kiderült, hogy az Adrián eredetileg titkosan luxusjachton nyaraló Szijjártó Péter is védelmére szorul. Így:
„És egyébként pedig gumicsónakos bevetési egységek állnak készen, meg nem tudom én, hogy kicsodák, akik profi fényképezőgéppel, technikával, emberrel, minden fajta közlekedési eszközzel el vannak látva. (..) Nyilvánvalóan ezeket finanszírozzák, ezeket megszervezik, ezek hálózatban vannak.”

A 444.hu beszámolójából kiderült, hogy mi is a Szijjártó-féle diplomácia fő csapásiránya, amit az egykori sportriporter, Menczer Tamás közvetített: 
„Mindenkinek megadjuk a tiszteletet, nekünk az alapállásunk, a testtartásunk az, hogy mindenki felé tisztelettel vagyunk. Mi mindenkinek a tiszteletet megadva, de mi a történelmünk, az eredményeink és egyáltalán a múltunkból és a jelenünkből fakadó tiszteletet, azt a tiszteletet, amit a magyar embereknek jár és országnak jár, azt mindenkitől megköveteljük.

Koronavírus: 411 új beteg, és két ember vesztette életét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.09. 08:51

Fotó: NIELS CHRISTIAN VILMANN / AFP/Scanpix
A cél a közösségi terjedés megfékezése.
Elhunyt két idős, krónikus beteg, és újabb 411 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, közölte a koronavirus.gov.hu szerdán. Így 9715-re nőtt a Magyarországon eddig azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 628-ra emelkedett. 3984-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 5103. (Az aktív fertőzöttek 44 százaléka, az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti.) Kórházban 221 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 23 461-en vannak, a mintavételek száma 495 481. Immár nem kérdés, hogy a második hullám hazánkat is elérte, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása. A közösségi terjedés megfékezése érdekében mindenkitől azt kérik, továbbra is kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet, a maszkot viseljék az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.     

Vírustérkép

Eddig Budapesten (4260) és Pest megyében (1404) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (575), Komárom-Esztergom (389), Hajdú-Bihar (347) és Zala megye (345). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Békés (53).

Müller Cecília a hátsó ajtónál: abszurd jelenetek a jótékonysági futást propagáló eseményen

Danó Anna
Publikálás dátuma
2020.09.09. 08:00

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A tiszti főorvos kitartóan szólongatta a szervezőt, aki jött és határozottan jelezte: senki nem kap választ, csak ha a jótékonysági futásról kérdez.
Nem volt abszurd jelenetektől mentes az a jótékonysági futást propagáló esemény, amit a vérellátó központban tartottak tegnap. A rendezvényen – amelyen a véradókat toborozó és a vajdasági Muzslyán működő Emmausz fiúkollégiumnak gyűjtő „Egy vérből vagyunk” futóprogramot hirdették – részt vett Müller Cecília tiszti főorvos is. Mivel ritkán szerepel olyan eseményen, ahol a kormánytól független sajtó is részt vehet, jókora érdeklődés övezte az eseményt.
A Népszava is szerette volna megtudni például azt:
  • Ha a határzár nem bizonyul hatékony járványkezelési eszköznek, akkor mi a B terv a járvány terjedésének lassítására?
  • Mikor biztosít az állam végre több és ingyenes tesztet a lakosságnak?
  • Tesztelik-e a pedagógusokat, hogy ne váljanak szuper terjesztővé?
A rendezvény kezdetén a vérellátó központ előtt az ATV stábja vágta át magát a leggyorsabban a vendégseregen Müller Cecíliáig. Ám a riporter hiába sorolta a járvánnyal kapcsolatos kérdéseit, egyre sem kapott választ. A tiszti főorvos szinte rá sem nézett, kitartóan szólongatta a szervezőt, aki jött és határozottan jelezte: senki nem kap választ, csak ha a jótékonysági futásról kérdez. Müller Cecília pedig megkönnyebbülten tűrte, hogy a szervezők egy hátsó ajtón menekítsék a kérdések elől az épületbe, ahol később vért adott. Eközben az újságírókat a létesítmény főbejárathoz terelték, és az egyik legfontosabb egészségügyi szervezet bemutatta, milyen náluk a járványkockázat minimalizálása: testhőmérsékletet mértek és a portás mindenkit felszólított kézfertőtlenítő használatára – majd egy alig másfél méter széles, öt-hat méternyi hosszú levegőtlen folyosó felé irányítottak mindenkit. Ott aztán hosszan váratták a több mint egy tucatnyi, heringek módjára egymáshoz préselődő sajtómunkást, hogy végre előkerüljön a főszereplő, vagy legalább meg lehessen örökíteni, amint vért ad. Felvételek készülhettek, interjúk nem – de a várakozás alatt legalább volt idő felidézni Müller Cecília köszöntőjét, amelyben arról is beszélt: a véradás semmilyen többlet kockázattal nem jár, ha kerülik a zsúfoltságot.