Előfizetés

A CÖF idén 100 millió forint támogatást kapott az egyik legnagyobb állami cégtől

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.07. 15:29

Fotó: Népszava
A tavalyi 70 millió után idén bőkezűbbnek bizonyult a Szerencsejáték Zrt.
Megjelent a Szerencsejáték Zrt. legújabb támogatási listája. A Szerencsejáték támogatásának nyertesei között bőven találhatók a NER népes táborából érkező szereplők – írja a 24.hu. A legnagyobb összeget ezúttal a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány szakította, több mint 551 millió forintot. Szerepel a listán az Edda együttes mögött álló P. Management Kft. is, ez 78,7 millió forinthoz jutott így. Nem maradt ki a sorból a Truck Race Promotion Rendezvényszervező Kft. sem, amely 20 millió forintot nyert. Ennél a Kft.-nél 2015 óta dolgozik a külügyminiszter testvére, Szijjártó Sarolta. 2017-től ő a vállalkozás operatív igazgatója. Örülhet a békemenetek szervezője, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány is, amelyet 100 millió forinttal támogatott az állami szerencsejátékos cég. Nem ez az első támogatásuk a Zrt.-től, tavaly például 70 millió forintos szponzori szerződést nyert el tőlük a CÖF. Amint ezt Csizmadia László alapítványi elnöke a Népszavának elmondta, 2019-ben szponzorálási szerződést kötöttek a Szerencsejáték Zrt.-vel, amelynek következtében a rendezvényeiken reklámozták az állami céget. A nagy állami vállalatok egyébként sem fukarok, ha a CÖF-CÖKA-ról van szó, 2016-ban például az Átlátszó.hu adatigénylése következtében derült ki: az Magyar Villamos Művek félmilliárd forintot adott a szervezet tevékenységére.

A gyenge forint miatt is drágul a gyümölcs, ismerte el a kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.07. 15:16

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Az időjárás és a gyenge kínálat mellett a forintárfolyam változásai is kihatnak az árakra az agrárminiszter szerint.
Kérdést kapott egy ellenzéki képviselőtől Nagy István agrárminiszter: Vadai Ágnes, a DK parlamenti képviselője az elmúlt időszak áremelkedésének okait firtatta az élelmiszerek körében – írja az mfor.hu. Válaszában az agrárminiszter elismerte a drágulás tényét. Mint írta, az élelmiszerek árának változása termékkörönként eltérő. A szezonális termékek esetében a kedvezőtlen időjárással, valamint az alacsony kínálattal magyarázta ezt a folyamatot (példaként az alma gyenge terméseredményét hozva fel), míg az exportált gyümölcsök esetében a forintárfolyam hatása is közrejátszik az árak alakulásában a miniszter szerint.  
A pénzügyi portál azt már saját véleményként teszi hozzá, hogy a kormány egyik tagja ezzel elismerte, az euró drágulása begyűrűzik a hazai árakba. A magyar monetáris politikával szemben megfogalmazott egyik kritika szerint a jegybank szándékosan hagyja gyengülni a forintot (miközben az MNB folyamatosan azt kommunikálja, hogy nincs árfolyamcélja), hogy a kedvezőtlen gazdasági környezetben így is segítse az exportáló vállalatokat. Ugyanakkor ez a politika árfelhajtó hatású, mert drágítja az importot. 

Bejött a hitelmoratórium: az adósok harmada hosszabbítás után sem fizetne

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.07. 14:34

Fotó: Népszava
Hamarosan dönt a kormány.
Hamarosan dönthet a kormány a hitelek törlesztési moratóriumának esetleges meghosszabbításáról. Ha lesz hosszabbítás, a hitellel rendelkezők nagyjából harmada döntene úgy, hogy jövőre sem törleszti a kölcsönt - derül ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásból. A koronavírus-járvány második hulláma is eljött azonban Magyarországra, a kormány pedig azon gondolkozik a bankokkal közösen, hogy folytatni kellene december 31. után is a moratóriumot, ha nem áll helyre a gazdaság. A konkrétumokról még nincs hír, elképzelhető, hogy a bankok saját hatáskörben dönthetik majd el, mely ügyfeleiknél függesztik fel januártól a törlesztést. Lehetséges, hogy emiatt a hosszabbítás nem is automatikus lesz, hanem kérvényezni kell majd.
Jelenleg is beléphet bárki a moratóriumba újból, akinek március 18. előtt hitele volt, de a moratóriumból azóta kilépett. Nekik nem kell mást tenniük, mint egyszerűen nem törlesztik tovább a hitelüket. Akkor kell csak szólniuk a bankjuknak, ha a számlájukról automatikusan vonták a részleteket, hogy ezt a következő hónaptól már ne tegyék meg. Azok viszont, akik egyszer már kiléptek, ritkán akarnak visszalépni a moratóriumba. A teljes cikk és a kutatás ide kattintva olvasható el.