Előfizetés

Koronavírusos menekültek érkezésével riogat Bakondi György

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.09. 11:38
A görög Leszbosz szigetén található Moria 13 ezer, főként afgán menekült ideiglenes otthona volt
Fotó: MANOLIS LAGOUTARIS / AFP
Lehet, hogy felbukkannak a magyar határnál, de az is, hogy nem.
Úgy tűnik, nincs az a távoli esemény, amely ne adna alapos okot a kormánynak, hogy a menekülthelyzetet összekösse a koronavírussal.

Most éppen amiatt ment be az állami tévé műsorába a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, hogy közölje, több migráns kitört a koronavírus-járvány miatt karantén alá helyezett, Leszbosz szigetén található Moria menekülttáborból, ahol tűz ütött ki. Bakondi György szerint 
többen közülük a magyar határ felé vehetik útjukat.

Menekültek nézik a lángoló tábort
Fotó: MANOLIS LAGOUTARIS / AFP
Hangsúlyozta, hogy az események befolyásolják a migrációt a magyar határokon is, mivel a szigetről útnak indulók a balkáni útvonalon keresztül Szerbiába mehetnek, majd a magyar határon próbálhatnak bejutni az Európai Unió területére.   A koronavírus és a migrációs helyzet egybekapcsolásán már egy ideje dolgozik a kabinet: pár hete még Müller Cecília is lement a határkerítéshez, hogy ennek a fontosságáról beszéljen.
Bakondi György
Fotó: Népszava

Százezres bírságot is kaphat a Volán-sofőr, ha maszk nélküli enged fel utast a járatára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.09. 11:34
KÉpünk illusztráció
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Nem éri meg lazán venni a szabályokat.
Akár 100 ezer forintos bírságot is kaphat az az autóbusz-vezető szeptember 15-től, aki maszk nélküli utast enged fel a járműre – tudta meg az ATV Híradó. A csatorna ezt olyan szolgálati utasításból tudta meg, amelyet a Volánbusz küldött a sofőrök szolgálati helyére. A dokumentum tanúsága szerint szeptember közepétől a vállalat munkatársai kötelesek kizárni azokat az utazásból, akik nem viselnek maszkot.  Az utasítás tartalmát a Közúti Közlekedési Szakszervezet is megerősítette a csatornának. 

Cáfol a Volán

A Volánbusz Zrt. állásfoglalása szerint teljes mértékben téves az az információ, amely egy belső utasításra hivatkozva azt állítja, hogy a társaság bírsággal sújtaná azokat az autóbusz-vezetőket, akik védőmaszk nélküli utast engednek fel a fedélzetre. A Volánbusz nem adott ki ilyen tartalmú utasítást, és sem az autóbusz-vezetőket, sem az utasokat nem bírságolja meg, utóbbiakat viszont kizárja az utazásból a szabályok be nem tartása esetén - teszik hozzá.

Rétvári Bence szerint nem minden kontakt kontakt, és a tesztek sem védenek meg a vírustól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.09. 10:53

Fotó: Guillaume Horcajuelo / MTI
Rosszul tudjuk a járványügyi protokollt az államtitkár, pedig a kontakkutatás volt a korábbi operatív törzsi tájékoztatók egyik kulcsszava.
A kontaktok kontaktjainak felkutatása járványtani és virológiai szempontból sem szükséges – válaszolta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára Bencsik János független parlamenti képviselőnek. A 444.hu vette észre, hogy az államtikár szerdán válaszolt a több mint két héttel azelőtt Pintér Sándor belügyminiszternek feltett írásos kérdésére. A jogász végzettségű államtitkár egyébként azt is kifejtette:
„Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nem az elvégzett tesztek védenek meg bennünket, hanem a higiénés szabályok és a járványügyi intézkedések betartása, illetve, ha vigyázunk embertársainkra.”

Bencsik János írásos kérdésében felidézte az azonnali.hu újságírójának esetét: a portál munkatársa közeli ismerősénél az augusztus 20-i hosszú hétvégét megelőzően kimutatták a Covid-19 fertőzést. Az érintett a pozitív tesztet megelőzően hosszú időn keresztül egy légtérben tartózkodott az újságíróval, aki ezt követően több esetben tartózkodott zárt és viszonylag rosszul szellőző helyeken, ahol több száz emberrel találkozott. Az újságíró a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásainak megfelelően hívta az állami zöld számot, hogy tájékoztatást kérjen a további teendőkről, ám onnan csak a háziorvoshoz küldözgették. A területileg illetékes ügyeletnél pedig egybek mellett az volt a válasz:
„nem igazán végeznek már kontaktkutatást”.