választás;Fidesz;ellenzék;Nemzeti Választási Iroda;Pálffy Ilona;

2020-09-10 06:40:00

Vége lehet a fideszes „bűvészkedésnek”

Kínos helyzetet teremthet a kormánypártban, hogy Pálffy Ilona úgy rajzolná át a választási térképet, hogy az nem rontja az ellenzék esélyeit.

Meglepő dokumentummal állt elő a a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, amikor bejelentette: ősszel nyugdíjba vonul, nem ő készíti elő majd a 2022-es országgyűlési választást. A parlamenti pártoknak augusztus 25-én bemutatott, a még Pálffy Ilona irányítása alatt kidolgozott tervezetnek ugyanis kihatása lehet a voksolás eredményére. Az NVI hozzányúlt a választási térképhez, javaslatot tett két nagy lélekszámú – a Budakeszi és a Dunakeszi központú Pest megyei – egyéni választókerület (evk) átrajzolására.

A meglepetést még csak nem is az időzítés okozta. Azt mindegyik parlamenti pártban tudják, hogy idén ezt meg kell lépni. Ugyanis a választási eljárásról szóló törvény egyik legfőbb alapelve, hogy a választásra jogosultak számában ne legyen túl nagy különbség a kerületek között, hiszen nem fair, ha egy képviselő sokkal kevesebb ember ügyeit viszi a parlamentben mint egy másik kollégája. Az eltérés nem lehet 20 százaléknál nagyobb. Csakhogy a törvény 2013-as hatályba lépése óta a főváros agglomerációja felduzzadt: a Budakeszi-, illetve Dunakeszi-evk lélekszáma túl nagy lett. Ugyanakkor a törvény azt is előírja, hogy a választást megelőző évben már nem lehet korrigálni, nehogy valakinek az utolsó percben jusson eszébe a maga javára átírni a szabályokat.

Pálffy térképére a Fidesz és az ellenzék egyaránt felkapta a fejét. Az utóbbi azért, mert nem sokkal korábban jelentette be a DK, a Momentum, az MSZP, az Jobbik és az LMP, hogy 2022-ben nem indítanak egymással szemben jelölteket a 106 választókerületben. Mint azt a Népszava korábban kiszámolta, ha az ellenzék 2022-ben hozza a 2018-as számait, akkor ezzel a stratégiával minimum 37-tel több egyéni győzelmet könyvelhetnek el. Ezért a Fidesz kihívói attól tartottak, az elmúlt években a főbb döntéseivel a kormánypártnak kedvező Pálffy úgy rajzol majd, hogy őket hozza hátrányba. Két évvel ezelőtt a Budakeszi – Pest 2-es számú – evk-ban Szél Bernadett csak azért veszített, mert az ellenzék megosztott volt: jelöltjeik együtt 8 százalékkal kaptak többet, mint a kormánypárt indulója. A Dunakeszi – Pest 5-ös számú – evk-ban pedig közel 12 százalékkal, de a különindulás miatt mégis Tuzson Bence, Rogán Antal bizalmasa nyert. Magyarán az új stratégiával 2022-ben lehetőségük van mindkét helyen győzni. Az új, NCVI-féle térkép nem rontja az esélyeiket, az ellenzéki félelem nem igazolódott.

Ennek pedig információink szerint nem örülnek a Fideszben. Már csak azért sem, mert a párt vezetői úgy számoltak, a jelenlegi lélekszám-aránytalanságot egy új evk létrehozásával kezelik, amiért cserében elvennének egy választókerületet a fővárostól – ahol az ellenzék jól áll. A Pálffy-féle javaslat ráadásul mintha helyretenné a korábbi fideszes "bűvészkedést" (ahogy pár éve Kövér László maga minősítette egy kiszivárgott felvételen a választókerületek kialakítását). A Dunakeszi-körzet esetében például levágna a keleti oldalon két olyan tövisszerű nyúlványt, amikről ordít, hogy a Fidesz szakértői évekkel ezelőtt szándékosan csapták hozzá az 5-ös evk-hoz.

A kormánypárt most lépéshátrányba került. Azaz, ha előállnak egy olyan koncepcióval, ami a Fidesz esélyeit növeli, az ellenzék joggal mondhatja majd azt: van korrektebb megoldás, inkább a NVI-féle javaslatot bocsássák szavazásra a parlamentben. A kormánypárt pedig vagy belemegy ebbe, vagy leszavazza az általuk 2013-ban az választási iroda élére delegált, nekik számos gesztus tevő Pálffy tervezetét.