Előfizetés

Vége lehet a fideszes „bűvészkedésnek”

M. László Ferenc Kósa András
Publikálás dátuma
2020.09.10. 06:40

Fotó: Népszava
Kínos helyzetet teremthet a kormánypártban, hogy Pálffy Ilona úgy rajzolná át a választási térképet, hogy az nem rontja az ellenzék esélyeit.
Meglepő dokumentummal állt elő a a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, amikor bejelentette: ősszel nyugdíjba vonul, nem ő készíti elő majd a 2022-es országgyűlési választást. A parlamenti pártoknak augusztus 25-én bemutatott, a még Pálffy Ilona irányítása alatt kidolgozott tervezetnek ugyanis kihatása lehet a voksolás eredményére. Az NVI hozzányúlt a választási térképhez, javaslatot tett két nagy lélekszámú – a Budakeszi és a Dunakeszi központú Pest megyei – egyéni választókerület (evk) átrajzolására. A meglepetést még csak nem is az időzítés okozta. Azt mindegyik parlamenti pártban tudják, hogy idén ezt meg kell lépni. Ugyanis a választási eljárásról szóló törvény egyik legfőbb alapelve, hogy a választásra jogosultak számában ne legyen túl nagy különbség a kerületek között, hiszen nem fair, ha egy képviselő sokkal kevesebb ember ügyeit viszi a parlamentben mint egy másik kollégája. Az eltérés nem lehet 20 százaléknál nagyobb. Csakhogy a törvény 2013-as hatályba lépése óta a főváros agglomerációja felduzzadt: a Budakeszi-, illetve Dunakeszi-evk lélekszáma túl nagy lett. Ugyanakkor a törvény azt is előírja, hogy a választást megelőző évben már nem lehet korrigálni, nehogy valakinek az utolsó percben jusson eszébe a maga javára átírni a szabályokat.

Vándorló települések

Budakeszi, Pest 2-es számú evk-ból a szentendrei körzetbe (Pest 3-as) kerülne Perbál, Piliscsaba, Pilisjászfalu, Tinnye, Tök, Zsámbék. A 3-asból a 2-esbe Pilisborosjenő és Üröm. A Pest 5-ös számú evk-ból (Dunakeszi) a hatosba (gödöllői körzet) kerülne Csömör, a 4-esbe (Vác) Erdőkertes. Pest 5-ösből a Pest 3-asba kerülne Pócsmegyer, Szigetmonostor.

Pálffy térképére a Fidesz és az ellenzék egyaránt felkapta a fejét. Az utóbbi azért, mert nem sokkal korábban jelentette be a DK, a Momentum, az MSZP, az Jobbik és az LMP, hogy 2022-ben nem indítanak egymással szemben jelölteket a 106 választókerületben. Mint azt a Népszava korábban kiszámolta, ha az ellenzék 2022-ben hozza a 2018-as számait, akkor ezzel a stratégiával minimum 37-tel több egyéni győzelmet könyvelhetnek el. Ezért a Fidesz kihívói attól tartottak, az elmúlt években a főbb döntéseivel a kormánypártnak kedvező Pálffy úgy rajzol majd, hogy őket hozza hátrányba. Két évvel ezelőtt a Budakeszi – Pest 2-es számú – evk-ban Szél Bernadett csak azért veszített, mert az ellenzék megosztott volt: jelöltjeik együtt 8 százalékkal kaptak többet, mint a kormánypárt indulója. A Dunakeszi – Pest 5-ös számú – evk-ban pedig közel 12 százalékkal, de a különindulás miatt mégis Tuzson Bence, Rogán Antal bizalmasa nyert. Magyarán az új stratégiával 2022-ben lehetőségük van mindkét helyen győzni. Az új, NCVI-féle térkép nem rontja az esélyeiket, az ellenzéki félelem nem igazolódott. Ennek pedig információink szerint nem örülnek a Fideszben. Már csak azért sem, mert a párt vezetői úgy számoltak, a jelenlegi lélekszám-aránytalanságot egy új evk létrehozásával kezelik, amiért cserében elvennének egy választókerületet a fővárostól – ahol az ellenzék jól áll. A Pálffy-féle javaslat ráadásul mintha helyretenné a korábbi fideszes "bűvészkedést" (ahogy pár éve Kövér László maga minősítette egy kiszivárgott felvételen a választókerületek kialakítását). A Dunakeszi-körzet esetében például levágna a keleti oldalon két olyan tövisszerű nyúlványt, amikről ordít, hogy a Fidesz szakértői évekkel ezelőtt szándékosan csapták hozzá az 5-ös evk-hoz. A kormánypárt most lépéshátrányba került. Azaz, ha előállnak egy olyan koncepcióval, ami a Fidesz esélyeit növeli, az ellenzék joggal mondhatja majd azt: van korrektebb megoldás, inkább a NVI-féle javaslatot bocsássák szavazásra a parlamentben. A kormánypárt pedig vagy belemegy ebbe, vagy leszavazza az általuk 2013-ban az választási iroda élére delegált, nekik számos gesztus tevő Pálffy tervezetét.

„Mintha patikamérlegen mértek volna az NVI-ben”

Ahogy az egyik MSZP-s szakpolitikus fogalmazott a Népszavának: mintha „patikamérlegen mérték volna ki az NVI-ben”, mely települések elcsatolásával kezelnék a lélekszám-problémát. A lapunk birtokába került NVI-s koncepció a 2-es evk-tól hat, a 5-östől két település „vágna le”, ezek fele 2018-ban, illetve a 2019-es helyhatósági voksoláson a Fideszhez, fele az ellenzékhez vagy a független indulókhoz húzott. Az elcsatolt területek ráadásul olyan választókerületekhez kerülnének át, ahol 2018-ban szépen teljesített a kormánypárt, ám tavaly többek között két nagyobb településen (Szentendre és Vác) is bukott. Azaz az egyenlet oldalai egálban vannak, sőt, a matek inkább az ellenzéknek kedvez.

Üzleti titok a nagy futballkísérlet

Batka Zoltán Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2020.09.10. 06:00

Fotó: FRANCK FIFE / AFP
Míg a kormány egyre szigorúbb járványintézkedésekről dönt, az UEFA zavartalanul árulja a jegyeket a budapesti Szuperkupára, amiről üzleti titokra hivatkozva nem árul el részleteket.
A szerződésben foglalt titoktartási klauzula miatt a megrendezésről szóló megállapodás nem osztható meg – ezzel a fordulattal hárította el az érdemi válaszadást tegnap az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA), amelyet a szeptember végére tervezett, budapesti szuperkupa miatt keresett meg lapunk újra. Mint emlékezetes, az UEFA maga fogalmazta meg, hogy járványügyi szempontból „pilot” azaz kísérleti-, tesztmeccseként tekint a Bayern München és a Sevilla mérkőzésre, amelyet 20 ezer néző élőben láthat. Ehhez képest alig két héttel a tervezett kísérlet előtt sem számol be az UEFA arról: miként fogják vizsgálni, hogyan terjed a vírus a 6 ezer külföldi és 14 ezer magyar szurkoló között? Csak az általános szabályokról, a negatív teszt szükségességéről, a lázmérésről és a maszkviselésről tájékoztattak. Mint emlékezetes, a szervezet augusztus végén még azzal hárította el a nagy kísérlet részleteire vonatkozó kérdéseinket: „Nem tudunk részletekkel szolgálni.” Az UEFA-t nem csak azért kerestük meg újra, hogy kiderüljön, milyen kutatási módszerekkel tesztelik majd Budapestet. Azért is, mert a hazai járványügyi helyzet fényében meglepő módon tovább árulja a jegyeket a mérkőzésre: szerdán is hírlevélben buzdították vásárlásra a futballrajongókat. Pedig épp tegnap döntött újabb járványügyi szigorításokról a kormány. 
Mivel korábban a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely arra utalt, hogy a járványhelyzettől is függ, milyen körülmények között rendezik a meccset, megkerestük a kancelláriát, hogy megtudjuk, továbbra is úgy látják-e, nincs akadály a mérkőzésnek. A Kormányzati Tájékoztatási Központ kitérő választ adva csak annyit közölt: a meccsről az UEFA és a Magyar Labdarúgó Szövetség dönt. Ez a távolságtartás annyiban meglepő, hogy tegnap is aggasztó járványügyi adatok láttak napvilágot – 411-el nőtt a fertőzöttek száma és ketten meghaltak a vírus miatt itthon –, továbbá a kormány szerdán is egy sor olyan intézkedést hozott, ami azt jelzi: a kabinet mind kockázatosabbnak látja a járványhelyzetet. Az országos tisztifőorvos keddtől teljes körű látogatási tilalmat rendelt el az ország valamennyi kórházában. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közleménye szerint az intézkedés a közfinanszírozott és a magánintézményekre egyaránt érvényes, de néhány esetben felmentést kaphatnak a hozzátartozók. A súlyos, életveszélyes állapotban vagy végstádiumban lévő betegek egy hozzátartozója védőfelszerelésben bemehet az intézménybe, ahogy a gyerek egyik szülője is, és a szülőszobában is ott lehet a baba érkezésekor az, akit a szülő nő szeretne maga mellett tudni. Ha egy kórház nem tartja be a szigorú szabályokat, akár ötmillió forintos büntetésre is számíthat. Müller Cecília országos tisztifőorvos egy tegnapi szakmai konferencián azt is kifejtette, hogy a koronavírus-járvány miatt naponta hétezren jelentkeznek tesztelésre, ezért kellett több betegkocsit beállítani a tesztek szállítására, a laboratóriumi háttér elegendő a minták feldolgozásához. Kásler Miklós is újabb utasítást adott ki a járvány terjedésének fékezésére. Az emberi erőforrások minisztere betiltotta az egészségügyi, szociális és köznevelési ágazatban a szakmai rendezvények többségét, főként online konferenciákat lehet tartani. Ha mégis szükséges a jelenlét, a védekezés már ismert módszereit kell alkalmazni. Az országos tisztifőorvos a tegnapi konferencián egy kérdésre válaszolva azt mondta, ha lesz valamikor védőoltás a koronavírus ellen, azt első körben az egészségügyben dolgozóknak kell megkapni, majd a magas kockázatú csoportokba tartozóknak, illetve a közszolgáltatásokban alkalmazottaknak, így a pedagógusoknak. Az oltóanyag elosztására készen van a terv. Az utóbbi napok iskolai és óvodai fertőzéseit elszigetelt eseteknek tartja Müller Cecília. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa közben arról beszélt, megriasztja az oltóanyagok kifejlesztésének gyorsasága, és nem tartja kizártnak, hogy több védőoltás kombinációja lesz majd a hatásos megoldás.

Szigorítás a távolsági közlekedésben

 A Volánbusz járatain és a MÁV vonalain kötelező a maszk viselése, szeptember 15-től a jegyellenőrök leszállíthatják a szabályszegőket és rendőri segítséget is kérhetnek, ha valaki nem veszi fel az álarcot, az illető 10-50 ezer forintos szabálysértési bírságra is számíthat.Tegnap napközben elterjedt, hogy akár százezer forintos bírságra számíthatnak azok a buszvezetők és vasúti kalauzok, akik fedetlen arccal engednek fel utasokat a járatokra és szerelvényekre, de este a közlekedési társaságok közleménye cáfolta ezt.

Orbán Viktor maszkot húzott egy videókonferencián

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.09. 22:23
Orbán Viktor védőmaszkot visel egy videókonferencián, 2020. szeptember 9-én
Fotó: Facebook / Orbán Viktor
A miniszterelnök Facebook-oldalán osztotta meg a nehezen magyarázható képet, teljesen kiborítva a kommentelőket.
Angela Merkel német kancellárral is tárgyalt egy szerdai online konferencián Orbán Viktor, mintegy hangolva a szeptember végi uniós csúcsra – írta meg a Népszava is, a cikkhez pedig a Miniszterelnöki Sajtóiroda teljesen adekvát fotóját használtuk fel: Orbán Viktor egy padra támaszkodva, monitorok előtt uniós vezetőkkel egyeztet.

A libernyákoknak már ez sem elég jó?

Csakhogy a miniszterelnök Facebook-oldalán egészen váratlan, és értelmezhetetlen fotót osztott meg ugyanarról a sajtóeseményről: 
ezen a képen ugyanis kedvenc, nonfiguratív mintás szövetmaszkját viselte. Egy videókonferencián.

Ahol az ismert képek tanúsága szerint rajta kívül csak a fotós volt jelen, ráadásul annak társaságában sem viselte végig a maszkot. 
A helyzetet, ha lehet csak bonyolította, hogy eggyel korábbi, szintén a tárgyalásról kitett posztjában Orbán (vagy sajtósa) egy barackos-szőlős gyümölcsöstálat méltatott, a „A magyar őszibarack a legjobb őszibarack” - felkiáltással – a következő fotón viszont az látszott, hogy a tálon inkább csak a legjobbnak nevezett őszibarack maradt meg, a szőlő nagy része elfogyasztásra került.
A fotók alatt kirobbant a kommentháború: többen azon ironizáltak, hogy egy online tárgyaláshoz miért húzott maszkot, a miniszterelnök elszánt védelmezői viszont azzal vágtak vissza, hogy „a libernyákoknak” már az sem jó, ha Orbán felveszi a védőfelszerelést. Természetesen szóba került a meg nem evett barack is. 

Hordja, ha épp kedve van hozzá

Bár a helyzet vicces is lehetne, valójában komolyabb tétje van: Orbán Viktor ugyanis a legtöbb, általa vagy a hivatala által bemutatott képen a szükséges esetben sem hord maszkot, nem tartja a másfél méteres védőtávot sem. Az operatív törzs ülésén például könyöktávolságban, maszk nélkül, zárt légtérben ült együtt az ország járványidőszakban legfontosabbnak számító vezetőivel – és személyes védekezést mindig hangsúlyozó Müller Cecília országos tisztifőorvossal.
A közösségi oldalán közzétett, szeptember 1-jei fényképen ugyanígy, 50 centis távolságról, maszk nélkül nyilatkozik a közmédia munkatársainak Bledben,
 azután, hogy szintén maszk nélkül csevegett Janez Jansa szlovén miniszterelnökkel és a térség vezetőivel.
Ha Orbán Viktor egy látványosabb kép kedvéért egy online tárgyaláson viszont felveszi az ott és akkor teljesen szükségtelen védőmaszkot, akkor követőinek azt üzeni, hogy
a védőfelszerelés valójában divatkiegészítő: egy szövetdarab, amit kedvünk és nem szükség szerint hordunk,

és persze akkor, ha felelős ember benyomását szeretnénk éppen kelteni.