Előfizetés

„Vérdíjat” tűzött ki a Vasutasok Szakszervezete az egyik kalauz tapétavágós támadójára

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.09. 13:30

Fotó: Shutterstock
A lajosmizsei vonalon egy hónapja történt a jegykezelő elleni atrocitás, félmillió forintot kaphat, aki segít megtalálni az elkövetőt.
Ötszázezer forintot ad a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) annak, akinek segítségével megtalálják a lajosmizsei vonalon a múlt hónapban történt kalauz elleni támadás elkövetőjét. Az érdekvédők közleményben emlékeztettek: egy utast ellenőrzött volna a jegykezelőnő, de a bliccelő jegy felmutatása helyett egy tapétavágókéssel több sebet is ejtett rajta. A nő a bűncselekmény során könnyű sérülést szenvedett. A Népszava is beszámolt arról, hogy a férfit, akiről fantomkép is készült, a rendőrség keresi. A VSZ szerint egyre gyakoribb a jegyvizsgálók bántalmazása, legtöbbször szavakban, de – mint az elmúlt időszak esetei mutatják – újabban már a tettlegesség sem ritka. Az érdekvédők szerint ezen kívül sok utas a járványügyi előírások ellenére sem visel maszkot, s ezzel a többiek, köztük a jegyvizsgálók egészségét is veszélyeztetik.   Ugyanakkor azt is megírtuk nemrég, hogy a MÁV a múlt hónapban bejelentette: a támadások megelőzése érdekében augusztus 31-től kötelező a testkamera használata a vasúti jegyvizsgálóknak a bántalmazásokban leginkább érintett budapesti elővárosi vasútvonalak kijelölt járatain.

Elegük lett az embereknek a koronavírusból Szlávik János szerint

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.09. 12:57
Képünk illusztráció
Fotó: Béres Márton / Népszava
A fiatalok egyre lazábban veszik a rendszabályokat.
A bevásárlóközpontokban, éttermekben alig hordnak maszkot
sokaknak elege van a koronavírusból

- jelentette ki a Klubrádióban a Dél-pesti Centrumkórház (Szent László kórház) infektológus főorvosa. Szlávik János szerint ők döntenek, hogy nem védik meg magukat, pedig nem csak magukra kellene gondolniuk, hiszen másokat is megfertőzhetnek. Újabb megszorításokat lehetne hozni, ezt a járványgörbe alapján döntik el a többnapos átlagokat elnézve. A vírus terjedésének magakadályozására továbbra is jó  a maszk, a megfelelő védőtávolság és a fertőtlenítés. Hangsúlyozta: ez komoly vírus, képes maradandó károsodásokat okozni és megölni embereket. Az eddigi adatok alapján látszik, hogy jóval veszélyesebb, mint az influenza, sokszorosa a halálozási arány, ráadásul az influenza ellen van védőoltás. A fiatalok magatartásával kapcsolatban azt mondta,  ők lazábbak, többet buliznak, kevesebben vesznek fel maszkot, ráadásul közöttük többen lehetnek tünetmentes fertőzöttek, és ez a koronavírus egyik legnagyobb veszélye.

Simonka szerint papírgalacsinokat dobáltak portréjára az ügyészségen és arra fogadtak, ki fogja őt először levadászni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.09. 11:53

Fotó: Béres Márton / Népszava
Az, aki egy fideszest le tud vadászni, biztosan első lesz az elsők között - véli a kormánypárti képviselő.
Hosszas, már-már szinte baráti interjút közöl a Pestisrácok nevű fideszes revolverblog Simonka Györggyel. A politikust bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással és vesztegetéssel vádolja az ügyészség. Ebben többek között egy igen érdekes okfejtéssel áll elő, milyen magasabb érdekek állhatnak az ellene folyó eljárás mögött. "A törvények megkerülésével próbáltak engem olyan helyzetbe hozni, hogy végül trófeaként akasszák fel a fejemet az irodájuk falára. Mindezt azért, hogy kapjanak még egy csillagot, még magasabb rangba tudjanak kerülni." - mondja az ügyészekről. 
Ezek az emberek mérlegelik, mi történik egy esetleges kormányváltás után és "akkor az, aki egy fideszest le tud vadászni, biztosan első lesz az elsők között."

Majd egy elsőre hihetetlen történetet is közöl: "olyan információm is van, hogy kitették az arcképemet a KNYF falára, majd papírgalacsinnal dobálták és fogadásokat kötöttek, hogy ki fogja az én fejemet eltalálni, ki lesz az az ügyész, aki az én fejemet le fogja vadászni. " Ráadásul szerinte a házkutatást vezető ügyész közölte, nem barátja a neki és kijelentette, azt szeretné, ha húsz évet ülne.   Az ellen indított eljárást törvénytelennek tartja, szerinte egy kitalált koncepció mentén zajlik az eljárás.  A Pestisrácok megkereste a Legfőbb Ügyészséget is Simonka György szavai kapcsán. A szervezet szóvivője, Fazekas Géza azt közölte,  "a bíróság a megtartott előkészítő ülésen a vádiratot törvényesnek találta. A vádat előkészítő ügyészek közül az ügyészségről „senkit nem rúgtak ki”, az ügy miatt senkinek nem szűnt meg az állása."
A teljes interjú ide kattintva olvasható el.