Előfizetés

Müller Cecília teljes körű látogatási tilalmat rendelt el a kórházakban

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.09. 18:05
Illusztráció.
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A rendelkezések megsértése esetén 30 ezer forinttól ötmillió forintig terjedő egészségügyi bírság szabható ki.
A keddtől hatályos intézkedés vonatkozik a közfinanszírozott és a magánellátókra is. Az NNK közlése értelmében védőfelszerelés biztosítása mellett a látogatási tilalom alatt a súlyos, életveszélyes állapotú vagy végstádiumú betegnél egy hozzátartozó, kiskorú beteg mellett egyik szülője vagy törvényes képviselője, szülő nőnél pedig egy általa megjelölt személy tartózkodhat. A határozat kitér arra, hogy egyedi méltányosság keretében - kockázatbecslést követően - a kórház a kapcsolattatás lehetőségét mérlegelheti, indokolt esetben azt további esetekben is biztosíthatja. A dokumentum szerint, a rendelkezések megsértése esetén 30 ezer forinttól ötmillió forintig terjedő egészségügyi bírság szabható ki.

Hétfőn már az összes szociális intézményben életbe lépett a tiltás

Szeptember 7-től Magyarország összes szakosított ellátást nyújtó szociális intézményében intézmény elhagyási és látogatási tilalmat rendelt el az Országos Tisztifőorvos határozatával. Az intézményeket csak indokolt esetben, például munkavégzés, vagy egészségügyi ellátás miatt, vagy az intézményvezető engedélyével különösen indokolt esetben lehet elhagyni, illetve a fogyatékos személyek, a pszichiátria és szenvedélybetegek ellátását biztosító intézmények szervezett szabadidős céllal hagyhatóak el. Felmentés csak akkor adható, ha valaki végstádiumú hozzátartozójától szeretne elbúcsúzni. A látogatási tilalom nem vonatkozik az éjjeli menedékhelyekre és a hajléktalanszállókra.

Koronavírusos lett a gyulafehérvári érsek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.09. 18:01

Fotó: Veres Nándor / MTI
Kovács Gergely magas lázzal került kórházba, híveit kéri, hogy imádkozzanak érte.
A Gyulafehérvári Római Katolikus Érseki Hivatal közli papjaival és a hívekkel, hogy kedden, szeptember 8-án Kovács Gergely érseket magas lázzal és rossz közérzettel kórházba szállították – írja a romkat.hu portál; a hivatal közleményét a 444.hu találta meg.
A beszámolóból kiderül, hogy az érsek legalább két hete beteg, állapota a püspökszentelés óta (aug. 29) csak romlott. Kezdetben a hűlés tünetei mutatkoztak nála, ezért azonnal kapcsolatba lépett háziorvosával, és segítségét kérte. Kovács Gergely kedd estig, elkülönülve volt a szobájában, hogy ne veszélyeztesse a környezetében élők és dolgozók egészségét.
A hűlésre alkalmazott kezelés nem hozta meg a várt eredményt, maradt a magas láz, száraz köhögés, fejfájás és a rossz közérzet – a kedden elvégzett Covid-19 teszt eredménye pedig pozitív lett.

„Az érsek úr imát kér tőlünk és felszólít arra, hogy vigyázzunk a magunk és mások egészségére!” -írja az érsekség.

Szüneteltetik a tanítást egy Zala megyei település iskolájában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.09. 17:54

Fotó: Google Street View
A gyerekek felügyeletét megoldják.
Koronavírusos lett az egyik pedagógus a Zala megyei Nagyrécse általános iskolájában

- tudta meg az ATV Híradója. Emiatt a  polgármester bejelentette, szüneteltetik az oktatást az intézményben, a gyeremekek felügyeletét megoldják. A csatorna tudósítása szerint a munkába induló szülők egy része megijedt, mert nem tudta, hol helyezzék el a gyerekeiket.  „A szülők egyik napról a másikra nem tudják megoldani, hogy a gyereket elhelyezzék, talán a nagyszülőkhöz vihetik, de ha nem, akkor ott kell hagyni a gyereket az iskolában, az ügyeleten" - panaszolta az egyik szülő az ATV-nek.  Ugyan tanítás nem lesz, de a gyerkeke bemehetnek az iskolába, mert megoldják a felügyeletüket.  "Az iskolában mindenképpen biztosítjuk a szülőknek a gyerekfelügyeletet, mert dolgozniuk kell, és erre ők sem tudtak felkészülni" - mondta el Laskai Béla polgármester. A településvezető arra kérte a helyikeket,
ne essenek pánikba és ne terjesszenek álhíreket, mert amint több információja lesz, azt megosztja.