Előfizetés

Üzleti titok a nagy futballkísérlet

Batka Zoltán Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2020.09.10. 06:00

Fotó: FRANCK FIFE / AFP
Míg a kormány egyre szigorúbb járványintézkedésekről dönt, az UEFA zavartalanul árulja a jegyeket a budapesti Szuperkupára, amiről üzleti titokra hivatkozva nem árul el részleteket.
A szerződésben foglalt titoktartási klauzula miatt a megrendezésről szóló megállapodás nem osztható meg – ezzel a fordulattal hárította el az érdemi válaszadást tegnap az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA), amelyet a szeptember végére tervezett, budapesti szuperkupa miatt keresett meg lapunk újra. Mint emlékezetes, az UEFA maga fogalmazta meg, hogy járványügyi szempontból „pilot” azaz kísérleti-, tesztmeccseként tekint a Bayern München és a Sevilla mérkőzésre, amelyet 20 ezer néző élőben láthat. Ehhez képest alig két héttel a tervezett kísérlet előtt sem számol be az UEFA arról: miként fogják vizsgálni, hogyan terjed a vírus a 6 ezer külföldi és 14 ezer magyar szurkoló között? Csak az általános szabályokról, a negatív teszt szükségességéről, a lázmérésről és a maszkviselésről tájékoztattak. Mint emlékezetes, a szervezet augusztus végén még azzal hárította el a nagy kísérlet részleteire vonatkozó kérdéseinket: „Nem tudunk részletekkel szolgálni.” Az UEFA-t nem csak azért kerestük meg újra, hogy kiderüljön, milyen kutatási módszerekkel tesztelik majd Budapestet. Azért is, mert a hazai járványügyi helyzet fényében meglepő módon tovább árulja a jegyeket a mérkőzésre: szerdán is hírlevélben buzdították vásárlásra a futballrajongókat. Pedig épp tegnap döntött újabb járványügyi szigorításokról a kormány. 
Mivel korábban a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely arra utalt, hogy a járványhelyzettől is függ, milyen körülmények között rendezik a meccset, megkerestük a kancelláriát, hogy megtudjuk, továbbra is úgy látják-e, nincs akadály a mérkőzésnek. A Kormányzati Tájékoztatási Központ kitérő választ adva csak annyit közölt: a meccsről az UEFA és a Magyar Labdarúgó Szövetség dönt. Ez a távolságtartás annyiban meglepő, hogy tegnap is aggasztó járványügyi adatok láttak napvilágot – 411-el nőtt a fertőzöttek száma és ketten meghaltak a vírus miatt itthon –, továbbá a kormány szerdán is egy sor olyan intézkedést hozott, ami azt jelzi: a kabinet mind kockázatosabbnak látja a járványhelyzetet. Az országos tisztifőorvos keddtől teljes körű látogatási tilalmat rendelt el az ország valamennyi kórházában. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közleménye szerint az intézkedés a közfinanszírozott és a magánintézményekre egyaránt érvényes, de néhány esetben felmentést kaphatnak a hozzátartozók. A súlyos, életveszélyes állapotban vagy végstádiumban lévő betegek egy hozzátartozója védőfelszerelésben bemehet az intézménybe, ahogy a gyerek egyik szülője is, és a szülőszobában is ott lehet a baba érkezésekor az, akit a szülő nő szeretne maga mellett tudni. Ha egy kórház nem tartja be a szigorú szabályokat, akár ötmillió forintos büntetésre is számíthat. Müller Cecília országos tisztifőorvos egy tegnapi szakmai konferencián azt is kifejtette, hogy a koronavírus-járvány miatt naponta hétezren jelentkeznek tesztelésre, ezért kellett több betegkocsit beállítani a tesztek szállítására, a laboratóriumi háttér elegendő a minták feldolgozásához. Kásler Miklós is újabb utasítást adott ki a járvány terjedésének fékezésére. Az emberi erőforrások minisztere betiltotta az egészségügyi, szociális és köznevelési ágazatban a szakmai rendezvények többségét, főként online konferenciákat lehet tartani. Ha mégis szükséges a jelenlét, a védekezés már ismert módszereit kell alkalmazni. Az országos tisztifőorvos a tegnapi konferencián egy kérdésre válaszolva azt mondta, ha lesz valamikor védőoltás a koronavírus ellen, azt első körben az egészségügyben dolgozóknak kell megkapni, majd a magas kockázatú csoportokba tartozóknak, illetve a közszolgáltatásokban alkalmazottaknak, így a pedagógusoknak. Az oltóanyag elosztására készen van a terv. Az utóbbi napok iskolai és óvodai fertőzéseit elszigetelt eseteknek tartja Müller Cecília. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa közben arról beszélt, megriasztja az oltóanyagok kifejlesztésének gyorsasága, és nem tartja kizártnak, hogy több védőoltás kombinációja lesz majd a hatásos megoldás.

Szigorítás a távolsági közlekedésben

 A Volánbusz járatain és a MÁV vonalain kötelező a maszk viselése, szeptember 15-től a jegyellenőrök leszállíthatják a szabályszegőket és rendőri segítséget is kérhetnek, ha valaki nem veszi fel az álarcot, az illető 10-50 ezer forintos szabálysértési bírságra is számíthat.Tegnap napközben elterjedt, hogy akár százezer forintos bírságra számíthatnak azok a buszvezetők és vasúti kalauzok, akik fedetlen arccal engednek fel utasokat a járatokra és szerelvényekre, de este a közlekedési társaságok közleménye cáfolta ezt.

Orbán Viktor maszkot húzott egy videókonferencián

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.09. 22:23
Orbán Viktor védőmaszkot visel egy videókonferencián, 2020. szeptember 9-én
Fotó: Facebook / Orbán Viktor
A miniszterelnök Facebook-oldalán osztotta meg a nehezen magyarázható képet, teljesen kiborítva a kommentelőket.
Angela Merkel német kancellárral is tárgyalt egy szerdai online konferencián Orbán Viktor, mintegy hangolva a szeptember végi uniós csúcsra – írta meg a Népszava is, a cikkhez pedig a Miniszterelnöki Sajtóiroda teljesen adekvát fotóját használtuk fel: Orbán Viktor egy padra támaszkodva, monitorok előtt uniós vezetőkkel egyeztet.

A libernyákoknak már ez sem elég jó?

Csakhogy a miniszterelnök Facebook-oldalán egészen váratlan, és értelmezhetetlen fotót osztott meg ugyanarról a sajtóeseményről: 
ezen a képen ugyanis kedvenc, nonfiguratív mintás szövetmaszkját viselte. Egy videókonferencián.

Ahol az ismert képek tanúsága szerint rajta kívül csak a fotós volt jelen, ráadásul annak társaságában sem viselte végig a maszkot. 
A helyzetet, ha lehet csak bonyolította, hogy eggyel korábbi, szintén a tárgyalásról kitett posztjában Orbán (vagy sajtósa) egy barackos-szőlős gyümölcsöstálat méltatott, a „A magyar őszibarack a legjobb őszibarack” - felkiáltással – a következő fotón viszont az látszott, hogy a tálon inkább csak a legjobbnak nevezett őszibarack maradt meg, a szőlő nagy része elfogyasztásra került.
A fotók alatt kirobbant a kommentháború: többen azon ironizáltak, hogy egy online tárgyaláshoz miért húzott maszkot, a miniszterelnök elszánt védelmezői viszont azzal vágtak vissza, hogy „a libernyákoknak” már az sem jó, ha Orbán felveszi a védőfelszerelést. Természetesen szóba került a meg nem evett barack is. 

Hordja, ha épp kedve van hozzá

Bár a helyzet vicces is lehetne, valójában komolyabb tétje van: Orbán Viktor ugyanis a legtöbb, általa vagy a hivatala által bemutatott képen a szükséges esetben sem hord maszkot, nem tartja a másfél méteres védőtávot sem. Az operatív törzs ülésén például könyöktávolságban, maszk nélkül, zárt légtérben ült együtt az ország járványidőszakban legfontosabbnak számító vezetőivel – és személyes védekezést mindig hangsúlyozó Müller Cecília országos tisztifőorvossal.
A közösségi oldalán közzétett, szeptember 1-jei fényképen ugyanígy, 50 centis távolságról, maszk nélkül nyilatkozik a közmédia munkatársainak Bledben,
 azután, hogy szintén maszk nélkül csevegett Janez Jansa szlovén miniszterelnökkel és a térség vezetőivel.
Ha Orbán Viktor egy látványosabb kép kedvéért egy online tárgyaláson viszont felveszi az ott és akkor teljesen szükségtelen védőmaszkot, akkor követőinek azt üzeni, hogy
a védőfelszerelés valójában divatkiegészítő: egy szövetdarab, amit kedvünk és nem szükség szerint hordunk,

és persze akkor, ha felelős ember benyomását szeretnénk éppen kelteni.

Müller Cecília: naponta hétezren kérnek koronavírus-tesztet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.09. 21:26
Illusztráció
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Annyian szeretnék tesztelteni magukat, hogy azt már a mentők sem bírták kapacitással.
A koronavírus-járvány miatt naponta hétezren kérnek tesztet, ezért is kellett növelni a tesztek szállításához szükséges betegkocsik számát. A tesztek kiértékeléséhez a laboratóriumi kapacitás elegendő - mondta az országos tisztifőorvos egy online egészségügyi szakmai konferencián szerdán Budapesten. Az MTI tudósítása szerint Müller Cecília kiemelte: most, a második hullám idején is a kockázati csoportokba tartozók – idős, krónikus betegek – védelmére kell koncentrálni, ezért is hozott a napokban olyan utasítást, amely ismét szigorúan korlátozza a szociális intézményekben a kijárási, látogatási és felvételi lehetőséget. 
Az IME egészségügyi szaklap országos egészség-gazdaságtan konferenciáján kérdésre válaszolva azt mondta, ha lesz is oltás, azt mindenképpen az "első vonalban" dolgozóknak kell megkapniuk; az egészségügyben dolgozóknak, majd a magas kockázatú csoportokba tartozóknak, illetve az ország közszolgáltatásában részt vevőknek, valamint a pedagógusoknak. Hozzátette:"megvan az az ütemterv, amely alapján az oltóanyagot biztosítani fogjuk."
A szakember a pedagógusokat is arra kérte, csak egészségesen vegyék fel a munkát, több esetben ugyanis már tüneteket mutató pedagógus ment be az iskolába. Megítélése szerint az iskolakezdésre hozott intézkedések beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, ha vannak vagy lesznek is fertőzések, azok szerinte csak izolált esetek.
Sok ismeretük gyűlt össze a koronavírus-járvány első hulláma alatt - mondta, hozzátéve: a járvány alakulását folyamatosan figyelemmel kísérik, de vannak olyan közegészségügyi, egyéni higiéniai szabályok, amelyeket továbbra is be kell tartani. Ilyen a távolságtartás, a maszkhasználat és a rendszeres kézfertőtlenítés. Kitért arra is, hogy míg márciusban a 19 év alatti fertőzöttek száma kilencven volt, mostanra ez megváltozott, egyértelműen a fiatal felnőtt - 20-29 éves - korosztályt érinti a megbetegedés, és ezért is alacsonyabb a halálozási arány.  Müller Cecília kedden egy abszurd jelenetektől sem mentes jótékonysági eseményen is megjelent, és vért adott, a sajtót leginkább érdeklő témákról - az ingyenes tesztekről, a pedagógusok bevizsgálásáról - azonban nem akart beszélni.

A valódi veszély az, ha nem hiszünk a veszélyben

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa arról beszélt, hogy sokan még mindig nem veszik komolyan a járványt, a megbetegedés lehetőségét, és ez valós veszélyt jelenthet. Azt mondta, az elmúlt hónapokban "sokat tudtunk meg a vírusról", arról, hogyan betegíti meg a tüdőt és más szerveket, sikerült feltárni a vírus genetikai szerkezetét, azonban gyógyszert vagy védőoltást eddig nem tudtak a kutatók kifejleszteni.   Utóbbival kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy bár több kutatás indult a hatékony gyógyszerek és védőoltások kifejlesztésére – Szlávik becslése szerint jelenleg 100-200 közötti a védőoltás-kifejlesztéshez kapcsolódó preklinikai vizsgálatok száma – abban"ne reménykedjünk, hogy hónapokon belül lesz vakcina"..   Szlávik János hozzátette: adott esetben az is előfordulhat, hogy többfajta oltást kell majd kombinálni a fertőzés megelőzéséhez, és egy-egy fertőző betegség esetében hosszú évek alatt sikerült kifejleszteni az adott oltást.