Előfizetés

Fehér oroszlánkölyökre bukkantak egy karambolozó kamion roncsai között

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.10. 09:41
Képünk illusztráció
Fotó: Wang Kai/XINHUA / AFP
Szemtanúk szerint a teherautóban egy tukán is utazott, de az az ütközés után megszökött.
Fehér oroszlánkölyök került elő egy autópálya-baleset után egy kamionból Németországban. A hét hónapos nőstény jól van – közölte szerdán a német állatkert, amely befogadta.
A ritka színű kölyköt azután fedezték fel, hogy egy kamion két másik járművel ütközött össze az A5-ös autópályán Heidelberg közelében kedden. A kamionsofőrt és két utasát, akik mindannyian szlovák állampolgárok, kórházba vitték. A fehér oroszlánkölyköt, amely sértetlenül bukkant fel a roncsok közül, Landau város állatkertjébe szállították. "Éjszaka tejet ivott és egy kis darált húst evett" – mondta el a dpa-nak a Reptilium állatkert munkatársa, Dominik Bischoff. A gondozók Leának nevezték el a kis oroszlánt.
A kamionban a rendőrök megtalálták dokumentumokat, amelyek szerint Lea Szlovákiából Barcelonába tartott, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy útja törvényes volt-e. Szemtanúk szerint a kamionban tukán is volt, a hatalmas és különös csőrű madár azonban a karambol után megszökött.
Szivárványcsőrű tukán Costa Ricán a La Pumas Állatkertben
Fotó: Donar Reiskoffer / Wikipédia

Lángokban áll az Egyesült Államok nyugati partvidéke

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.10. 08:51

Fotó: JOSH EDELSON / AFP
Összefüggő "tűzövezet" alakult ki Mexikótól a kanadai határig.
Kaliforniától Washington államig lángokban áll az Egyesült Államok nyugati partvidéke, ahol erdőket és lakott területeket fenyeget a megállíthatatlanul terjedő erdő- és bozóttűz.
Kaliforniában az elmúlt hetekben már több mint 2,5 millió hektárnyi területet pusztított el a tűzvész, egyszerre 28 helyen ég az erdő és a bozót, és a hét elején Dél-Kalifornia mind a nyolc nemzeti parkját lezárták a tűzvészek miatt. Szerda estig a tűzvészek 8 halálos áldozatot követeltek. Több mint 14 ezer tűzoltó küzd a lángokkal, egyelőre mindhiába. 
Szerdán azonban már nemcsak Kalifornia északi vidékein pusztítottak a lángok, hanem átterjedtek a szomszédos Oregon államra is, és elérték annak egyik északi nagyvárosát, a Washington állam határához közeli Portlandet is.
A San Francisco Chronicle című lap tudósítása szerint San Franciscót szerdán csaknem teljes sötétség borította a sűrű, szinte áthatolhatatlan füst miatt, majd délutánra a sötétséget a lángok bíbor színe váltotta fel. 
"Mint hogyha eljött volna a világvége!"

- idézett a lap egy helybélit.

A Kaliforniával északon szomszédos Oregon kormányzója, Kate Brown példa nélkül állónak nevezte a tűzvészt. Sajtótájékoztatóján azt mondta: öt kisebb várost teljesen elemésztett a tűz, és attól lehet tartani, hogy rekordmagas lesz a természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma. Lángokban áll Oregon déli és középső vidéke, és a kormányzó közlése szerint Dél-Oregon természeti szépségei lényegében elpusztultak. "Ez lehet az állam történetének legnagyobb vesztesége, mind emberéletben, mind természeti és épített örökségben" – fogalmazott Kate Brown.
"Őszinte leszek, további veszteségekre számítunk"

– tette hozzá.

Oregon déli részein több várost kiürítettek, a lakosokat az állam északi vidékeire, menedékhelyekre szállították.
Az amerikai televíziók apokaliptikus képeket mutatnak a nyugati partvidékről. Beszámolóik szerint a szárazság, az óriási hőség és az erős szél "történelmi léptékű pusztítást" okoz. Szerda este már a Kanadával szomszédos Washington államban is égett a táj, és ezzel lényegében Mexikótól a kanadai határig összefüggő "tűzövezet" alakult ki.

Jaguárok rezervátumát fenyegetik a brazíliai tüzek

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.09. 15:53

Fotó: ROGERIO FLORENTINO / AFP
Rekordméretű tűzvész pusztít idén a Föld legnagyobb trópusi mocsarában, ott, ahol a világ legnépesebb populációjának otthont adó rezervátum is található.
Jaguárok rezervátumát fenyegetik a Pantanalban, a Föld legnagyobb trópusi mocsarában tomboló brazíliai tüzek. Ott található a világ legnépesebb jaguárpopulációjának otthont adó rezervátum is – közölték a hatóságok. 
"A katonai tűzoltóság erősítésként két csapatot küldött ki az Encontro das Águas Állami Parkban tomboló tűz elleni harc megsegítésére. Csatlakoznak ahhoz a 45 emberhez, akik már küzdenek a lángok ellen" – áll Mato Grosso állam kormányzatának közleményében.
A Pantanal az amazóniai esőerdő déli pereménél található, Brazíliából átnyúlik Paraguayba és Bolíviába is. Idén rekordmértékű tűzvész pusztít a területen – írja a Phys.org portál.
A terület rengeteg fajnak ad otthont, számos jaguár él itt, a fajt csökkenő egyedszáma miatt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) természetvédelmi szervezet veszélyeztetett fajokat rangsoroló vörös listája a mérsékelten fenyegetett kategóriába sorolta.
Az öt folyó által szabdalt Encontro das Águas Állami Park 109 ezer hektárnyi területen fekszik Brazília nyugati-központi részén. A tűzoltók megpróbálják megvédeni a régió hoteljeit, farmjait és a parkot is a lángoktól – közölték a hatóságok.
A brazil űrkutatási hivatal (INPE) műholdas adatai szerint idén már eddig több tűz lángolt a brazíliai Pantanal területén, mint 2018-ban és 2019-ben összesen. Júliusban 1684 tűzesetet észleltek a régióban, amely több mint háromszorosa a 2019. júliusi mennyiségnek és a legrosszabb hónap a megfigyelések 1998-as kezdete óta. A brazil esőerdőben az elmúlt hónapban az évtized második legmagasabb számú erdőtüzét regisztrálták: összesen 29 307 esetben csaptak fel a lángok.