Előfizetés

Egyre több iskolában van már távoktatás

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.10. 10:36

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A szalagavatók is elmaradhatnak.
Tíz és húsz között van azon iskolák száma, ahol részlegesen - egy-egy osztályt érintve - digitális oktatásra kellett átállni a koronavírus-járvány miatt

- mondta a Nemzeti Pedagóguskar elnöke csütörtökön az állami rádió reggeli műsorában az MTI szerint. Horváth Péter közölte: mindent összevetve hatékonyabb úgy az oktatás, hogy csak abban az esetben állnak át digitális oktatásra, ha felüti a fejét a járvány az adott iskolában. A mostani helyzet mindenkitől nagyobb fegyelmet kíván, sem a gyerekeknek, sem a tanároknak nem könnyű most. A kormányzati ajánlásokat, amelyek például arra vonatkoznak, hogy az iskolák halasszák el ünnepségeiket, minden intézménynek saját magára kell "értelmeznie", a szalagavató elhalasztásával kapcsolatban ugyanakkor nagy egyetértés látszik.

476 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.10. 08:47

Fotó: Shutterstock
234 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.
476 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 10 191 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 630 fő, 3990-en pedig már meggyógyultak.   - közölte csütörtök reggel a kormányzati tájékoztató honlap. Az aktív fertőzöttek száma 5571 fő. Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 234 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.  Hatósági házi karanténban 25 043-an vannak, a mintavételek száma 505 585. Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (4466) és Pest megyében (1464) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (598), Komárom-Esztergom (401), Hajdú-Bihar (363) és Zala megye (349). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Békés (55). 
Felhívják a figyelmet arra, hogy  a járvány nem ért véget, a második hullám hazánkat is elérte, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása. A vírus behurcolása jelenti a legnagyobb veszély a magyar emberek egészségére és munkájára, ezért ismét szigorodtak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén - teszik hozzá.  Azt kérik, hogy a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. 

Százmilliós beszerzéssel repülhetnek be a varázsszőnyegek Kövérék parlamenti ablakán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.10. 08:14

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A korábbi beszerzésekhez képest is többszörös árat kért a „bevált cég” nyolc darab kézi csomózású gyapjúszőttesért.
Igencsak borsos áron, 136 millió forintért vesz gyapjúszőnyegeket a Kövér László házelnök vezette Országgyűlés Hivatal – derül ki az mfor.hu csütörtöki cikkéből. Eszerint a nyári szünetben nem tétlenkedtek: a másodjára kiírt közbeszerzési pályázaton is egy már korábbi beszállító, a békésszentandrási ART-KELIM Kft. lett a nyertes. Ez nem meglepő, a szőnyegekre vonatkozó júniusi kiírás első körben eredménytelenül zárult, mivel az egyetlen pályázó, a már említett ART-KELIM visszavonta ajánlatát az ajánlati kötöttség ideje alatt. A hivatal július 30-án újra elindította a tendert, amelyre – nem meglepetés – ugyanaz a jelentkező adta be pályázatát.  Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe feltöltött dokumentum alapján a 8 darab, összesen 269 négyzetméter területnyi szőnyeg az Országház Nándorfehérvári termébe és annak előterébe, valamint a Pázmándy termébe kerül majd. Ezek kézi csomózással készült mintás gyapjúszőnyegek lesznek, amelyeknek 8 mm flórmagassággal kell rendelkezniük.
A nyertes társaság pontosan nettó 135,6 millió forintért vállalja a kívánt mennyiség és minőség leszállítását. Ez a korábbi beszerzésekhez képest is igencsak magas ár, és az ART-KELIM Kft. csak ezzel a munkával a cég egész éves bevételét bebiztosítja magának, sőt még annál is nagyobb összeghez jut. (A 2019-es beszámoló szerint tavaly valamivel több mint 80 millió forint folyt a cég kasszájába, 2018-ben 125 millió forint.)    A portál emlékeztetett: 2013-ban a hivatal 5 darab, negyedakkora alapterületű  szőnyeget vásárolt ugyanettől a cégtől, akkor nettó 12,2 millió forintért. Két éve pedig a Magyar Nemzeti Bank kötelékébe tartozó Pallas Athéné Alapítványok rendeltek a békésszentandrásiaktól csaknem ugyanekkora mennyiséget, nettó 16,8 millióért.