Előfizetés

Magyar rekord: az uniós átlag tízszeresét szívhatta fel a korrupció

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.09.10. 10:49

Fotó: Bernáth Dániel
Magyarország kapta a legtöbb ajánlást a szabálytalanságok, illetve csalások kiküszöbölésére az EU korrupcióellenes szervezetétől – derül ki az OLAF frissen megjelent éves jelentéséből.
Az OLAF 2015 és 2019 között Magyarországnak címezte a legtöbb ajánlását az uniós kifizetésekkel kapcsolatos szabálytalanságok, csalások felszámolására. Ezek az ajánlások az uniós felzárkóztatási az agrártámogatások 4 százalékára vonatkoztak. A korrupciógyanús pénzfelhasználás mértéke tízszerese az EU-s átlagnak, ami a vizsgált időszakban 0,36 százalék volt. Ezzel a huszonhét tagállam abszolút listavezetője Magyarország.
Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője Facebook-oldalán azt írta, hogy mivel az európai intézmények ellenőrzési kapacitása legfeljebb a közösségi pénzek 5-10 százalékára elegendő, nyugodtan állítható: majdnem minden vizsgált ügyben találtak valami visszaélést. A politikus az OLAF adatai alapján 300-360 milliárd forintra taksálja az összeget, amihez csalás és a korrupció tapadt az EU jelenlegi költségvetési ciklusában. Összehasonlításul Mészáros Lőrinc vagyonát hozza, amit 270 milliárdra becsülnek. Az OLAF – amelynek nincs nyomozati jogköre, bűncselekmény gyanúja esetén az illetékes tagállami hatósághoz kell fordulnia – tavaly öt nemzeti, illetve regionális szintű programmal kapcsolatban kezdeményezett vizsgálatot szabálytalanság vagy visszaélés gyanúja miatt Magyarországon. Ennél több eljárást csak Romániában (11), Olaszországban (9), Görögországban, Lengyelországban és Bulgáriában indított (7-7). Az ellenőrzés során két esetben talált bizonyítékot visszaélésre, ami nem rossz arány az EU átlagában. Tavaly még kilenc hasonló ügyben kezdett vizsgálatot, amelyből hét végződött ajánlások megfogalmazásával. Az OLAF nem hozza nyilvánosságra, hogy pontosan milyen programok és projektek végrehajtásában talált rendellenességet, a közzétételt a tagállami kormányok döntésére bízza. Magyarország viszonylag jól teljesített az antikorrupciós hivatal ajánlásainak végrehajtása terén, legalábbis a brüsszeli kalkulációk szerint. Az OLAF 2015 és 2019 között 33 ajánlást tett, ebből az ügyészség 18-at figyelmen kívül hagyott, és 15 esetben indított nyomozást. Az eljárás végén nyolc ügyet ejtett, hetet pedig vádemeléssel zárt le. Ez azt jelenti, hogy a magyar hatóságok által kezdeményezett vizsgálatok 47 százaléka végződött vádemeléssel, szemben az Egyesült Királysággal kiegészült EU 39 százalékos teljesítményével. Érdemes azonban hozzátenni, hogy az OLAF nem azt vizsgálta, hogy Magyarország hogyan hajtotta végre a szervezet összes ajánlását, hanem csak azokat vette számításba, amelyek nyomán nemzeti eljárás indult. Másként a teljesítmény nem 47, hanem 21 százalékos lenne.

Egyre több iskolában van már távoktatás

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.10. 10:36

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A szalagavatók is elmaradhatnak.
Tíz és húsz között van azon iskolák száma, ahol részlegesen - egy-egy osztályt érintve - digitális oktatásra kellett átállni a koronavírus-járvány miatt

- mondta a Nemzeti Pedagóguskar elnöke csütörtökön az állami rádió reggeli műsorában az MTI szerint. Horváth Péter közölte: mindent összevetve hatékonyabb úgy az oktatás, hogy csak abban az esetben állnak át digitális oktatásra, ha felüti a fejét a járvány az adott iskolában. A mostani helyzet mindenkitől nagyobb fegyelmet kíván, sem a gyerekeknek, sem a tanároknak nem könnyű most. A kormányzati ajánlásokat, amelyek például arra vonatkoznak, hogy az iskolák halasszák el ünnepségeiket, minden intézménynek saját magára kell "értelmeznie", a szalagavató elhalasztásával kapcsolatban ugyanakkor nagy egyetértés látszik.

476 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.10. 08:47

Fotó: Shutterstock
234 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.
476 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 10 191 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 630 fő, 3990-en pedig már meggyógyultak.   - közölte csütörtök reggel a kormányzati tájékoztató honlap. Az aktív fertőzöttek száma 5571 fő. Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 234 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.  Hatósági házi karanténban 25 043-an vannak, a mintavételek száma 505 585. Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (4466) és Pest megyében (1464) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (598), Komárom-Esztergom (401), Hajdú-Bihar (363) és Zala megye (349). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Békés (55). 
Felhívják a figyelmet arra, hogy  a járvány nem ért véget, a második hullám hazánkat is elérte, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása. A vírus behurcolása jelenti a legnagyobb veszély a magyar emberek egészségére és munkájára, ezért ismét szigorodtak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén - teszik hozzá.  Azt kérik, hogy a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.