Előfizetés

Ciprus miatt késhetnek a Minszk elleni uniós szankciók

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.10. 18:23

Fotó: Turkish Presidency / Murat Cetin / AFP/Anadolu Agency
Azt szeretnék, hogy az EU előbb a törökökkel foglalkozzon.
Ciprus ellenzése késlelteti a fehéroroszországi választási csalásért és a tüntetők elleni erőszakos fellépésért felelős személyek elleni európai uniós szankciók elfogadását

– közölte brüsszeli hírforrásokra hivatkozva az MTI. Az állami hírügynökség névtelenséget kérő diplomácia forrásokra hivatkozva azt írja, a szigetország azt sürgette, hogy az EU először inkább határozzon szigorúbb szankciókról Törökország ellen, a Földközi-tenger keleti részén folyó illegális próbafúrások körüli vita miatt. Az európai uniós szankciók bevezetése egyhangú döntést igényel a huszonhét tagállam részéről. Sajtójelentések szerint még nem biztos, hogy a tagállami külügyminiszterek következő, szeptember 21-i találkozóján megoldást lehet találni a kérdésre, azonban az ugyancsak szeptember végén rendezendő EU-csúcson az állam- és kormányfők is tárgyalni fognak a Törökországgal egyre romló kapcsolatokról. 
Az EU eddig két személyt helyezett büntetőintézkedések hatálya alá a Földközi-tenger keleti térségében végzett és jogellenesnek tartott török fúrási műveletekkel kapcsolatban.

Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő az augusztus közepén tartott rendkívüli külügyi tanács keretében az EU teljes szolidaritásáról biztosította Görögországot és Ciprust. Emellett felszólította Törökországot, hogy azonnal szüntesse be a helyzet elmérgesedését okozó, nyersanyag-kutatásra irányuló tevékenységét és kötelezze el magát a párbeszéd folytatása mellett.

Az augusztus eleji szintre emelkedett az új fertőzöttek száma Oroszországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.10. 17:29

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az aktív esetek száma 680-nal 165 734-re csökkent.
Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzések száma az elmúlt nap alatt 5363-mal 1 046 370-re emelkedett a csütörtökön közölt hivatalos adatok szerint. Ez az augusztus 3. óta mért legmagasabb napi növekmény. A terjedés üteme immár 26. napja nem haladja meg a 0,5 százalékot, az új esetek 24,3 százaléka tünetmentes. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott új koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok (6 362 440), India (4 465 863) és Brazília (4 197 889) után. Az aktív esetek száma 680-nal 165 734-re csökkent. A halálozások száma 128-cal 18 263-re, a felépüléseké pedig 5915-tel 862 373-ra emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 39,5 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 286 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 208 801 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Eddig kétmillió tesztet végeztek Romániában, öt százalékuk új fertőzést igazolt

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.09.10. 17:10

Fotó: Nicolas Economou / AFP/NurPhoto
Horvátországban és Szlovéniában enyhén csökkent a napi új fertőzöttek száma.
Romániában meghaladta a kétmilliót csütörtökön a járvány kezdete óta elvégzett koronavírus-tesztek száma, öt százalékuk vezetett újabb fertőzött beazonosításához. A csütörtöki jelentés szerint
az utóbbi 24 órában 1380-nal 99 684-re nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma.

A napi esetszám 15 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát, de nem kiugró érték az utóbbi másfél hónap hétköznapi adataihoz képest, amikor a hétvéginél több (mintegy 25 ezer) teszt elvégzése több új eset beazonosításához vezet. Csütörtökön újabb 47 koronavírusos beteg haláláról számoltak be a hatóságok, ami néhány százalékponttal haladja meg az utóbbi két hét halálozási átlagát.
A járvány eddig 4065 áldozatot követelt Romániában.

A júliusban megszavazott új karanténtörvény arra kötelezte a hatóságokat, hogy – az új esetek mellett – naponta közöljék az újratesztelés nyomán ismét pozitívnak bizonyult, korábban beazonosított fertőzöttek számát is, de ez utóbbiról nem tesz közzé összesítést a stratégiai kommunikációs törzs (GCS). A GCS azt is rendszeresen közli, hogy a kiértékelt tesztek közül hányat készítettek orvosi javallatra és hányat az érintettek saját kérésére. Az eredményeket azonban nem részletezik ugyanilyen bontásban, így csak feltételezhető, hogy az eleve fertőzésgyanús embereknél végzett teszteknél magasabb arányban diagnosztizálnak koronavírust, mint a saját kérésre készített – a járvány szempontjából véletlenszerű lakossági mintavételnek számító – tesztelések esetében.
A csütörtöki 25 ezer teszt közül 15 ezer készült orvosi előírás, 10 ezer saját kérés alapján.

Ha mind a kétmillió teszt véletlenszerűen készült volna, akkor az új fertőzést igazoló tesztek ötszázalékos arányából arra lehetne következtetni, hogy nagyságrendileg Románia lakosságának legfeljebb öt százaléka kaphatta el a koronavírus-fertőzést. Hasonló következtetésre jutottak a román hatóságok az országos szerológiai teszt eddigi részeredményei alapján is: csaknem nyolcezer ember vérmintája alapján úgy értékelték, hogy a lakosság 3,9 százalékánál alakulhatott ki ellenálló képesség a koronavírussal szemben. Ez azt jelenti, hogy a 19,3 milliós Romániában eddig csaknem 750 ezren kapták el a fertőzést, tehát a fertőzöttek alig több mint tíz százalékát sikerült beazonosítani.
Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint
kedden 77-tel 3389-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma.

Szerdán még rekordszámú, 79 új esetről számoltak be. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 135 maradt. A diagnosztizált betegek közül 26-an vannak kórházban, és közülük ötöt ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 634. Szlovéniában a napi esetek számának növekedése miatt szerdán este rendkívüli ülést hívott össze a kormány, amelyen a kabinet koronavírus-járvánnyal foglakozó szakbizottsága is részt vett. Jelko Kacin szóvivő ezután a sajtónak úgy nyilatkozott: egyelőre nem vezetnek be új szigorításokat. Bojana Beovic, a szakbizottság elnöke javasolta a kormánynak, hogy a 14 napos kötelező hatósági karantén időtartamát Ausztriához hasonlóan tíz napra csökkentse. Úgy vélte: ezzel enyhítenék azokat a gazdasági károkat, amelyeket a vállalkozók szenvednek el a szigorítások miatt.
Horvátországban a válságstáb jelentése szerint
az elmúlt 24 órában 291-gyel nőtt, és elérte a 12 917-et az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma.

Szerdán még 341 esetről számoltak be. Szerdán két új haláleset történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 208-ra nőtt. A betegek közül 320-an vannak kórházban, közülük 27-en lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív betegek száma 2567, és 8711-en vannak hatósági karanténban. Horvátországban a szigorítások megyénként változnak, és főleg a különböző rendezvényeken részt vevők számának korlátozására vonatkoznak. Ugyanakkor szabályozzák az éttermek, a kávézók és az éjszakai bárok működését is. A Kvarner-öbölben és Isztriában
csütörtökön egy órára bezártak az éttermek és a kávézók. A demonstráció célja azt volt, hogy a vendéglátóiparban dolgozók felhívják az illetékes hivatalok figyelmét arra, milyen károkat okoznak a gazdaságnak a járvány megfékezésre hozott rendeletek.

Több ezer munkahely került veszélybe ebben az ágazatban – figyelmeztettek, valamint szolidaritásra hívták fel az állampolgárokat. Vedran Jakominic, a kvarner-öböli és isztriai vendéglátósok egyesületének elnöke a sajtónak úgy nyilatkozott: az Európai Unión belül Horvátországban fizetik a legtöbb áruforgalmi adót (áfa) a vendéglátásban, 25 százalékot. Mint mondta, a csütörtöki akció nem demonstráció a szó szoros értelmében, inkább figyelemfelhívás a régóta húzódó problémákra. Továbbá aggodalmának adott hangot, hogy ha így folytatódik, tavaszra nem lesz munkájuk a vendéglátósoknak, egyrészt a különböző szigorítások, másrészt az emberek félelmei miatt.