Előfizetés

Újabb székesfehérvári iskolában jelent meg a koronavírus

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.11. 12:51

Fotó: Google Street View
Lassan nem lesz olyan nap, amikor ne találnának az ország valamelyik intézményében új esetet.
Múlt hét pénteken a székesfehérvári Jáky József Szakgimnázium egyik diákja észlelt magán tüneteket, szerdai tesztje pedig pozitív lett

Az érintett természetesen nem jár iskolába, osztálytársai is házi karanténba kerültek. Most online oktatásban vannak. Az oktatók közül hatan érintettek, szeptember 18-ig, vagy két egymást követő negatív teszt eredményéig szintén házi karanténban vannak.  

Ha az iskolaőr csontot tör, arról jelentést kell írnia

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.11. 12:23
Képünk illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Ha pedig valaki videóra veszi a brutális fellépést, a felvételt a rendőrség fogja begyűjteni. Megdöbbentő részletek derültek ki az iskolaőrök feladatairól.
Az nem lehet cél, hogy péppé verjük a gyereket – mondta a Népszavának nyilatkozó iskolaőr, Sándor arról, hogy mit tanultak a a felkészítésüket célzó tanfolyamon. Bár testi kényszert csak végső eszközként vethet be aaz iskolaőrség, a csütörtöki Magyar Közlönyből kiderül, hogy ennek lehetőségére is alaposan felkészültek. Az Országos Rendőr-főkapitányság ugyanis utasítást adott ki, amiben részletesen meghatározza az iskolaőrség irányítási folyamatát, az őr napi szolgálati feladatait, és azt is, hogy milyen esetekben kell jelentést írniuk az őröknek. A több oldalas, főleg szakmai szempontból érdekes leírásban árulkodó mondatok is találhatóak:
„Amennyiben a kényszerítő eszköz (jelen esetben, gumibot, bilincs, könnygázspré – a szerk.) használata nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozott, az összefoglaló jelentést az egyes eseményekkel kapcsolatos parancsnoki kivizsgálások (...) rendjéről szóló 58/2013. (XII. 21.) ORFK utasítás (…) szerinti, az iskolaőr sérelmére elkövetett közfeladatot ellátó személy elleni erőszak esetén az  58/2013. ORFK utasítás Melléklet IV. fejezetében meghatározott tartalmai elemek szerepeltetésével kell elkészíteni.”

A „nyolc napon túl gyógyulót” a Büntető törvénykönyvben súlyos testi sértésnek nevezik, ide tartoznak a csonttörést, agyrázkódást okozó ütések, szúrások, vegyi anyag okozta marási sérülések is.
Egy másik leírás azt rögzíti, mi történik, ha az iskolaőr fellépése a fenti ORFK-utasítás 1. mellékletében felsorolt 29., 29 „K”, 69. B., 69. B „K” helyzetekhez vezet. Bár a közlönyben szereplő megfogalmazás bürokratikus és távolságtartó, az említett mellékletből egyértelműen kiderül, a rendelkezés húsba vágó helyzetről szól: az iskolaőr-szolgálat területileg illetékes vezetőjének öt napon belül jelentenie kell a 
  • Közfeladatot ellátó személy elleni erőszakot, ha azt fegyveresen vagy felfegyverkezve követték el, és az esemény során életveszélyes vagy halálos sérülés történt, vagy a támadás elhárítására lőfegyvert használtak.
  • Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak meghatározott minősített eseteit
  • A Rendőrség személyi állománya tagja, a BM munkatársa által kényszerítő eszközzel okozott, nyolc napon túl gyógyuló sérülést vagy halált.
Jelentést kell írnia ugyanakkor a konfliktusban résztvevő őrnek őröknek is, vezetőik pedig összevetik a beszámolókat. Az utasítás kitér rá, hogy az ilyen ügyek kivizsgálásához a rendőrségnek be kell gyűjtenie minden írott vagy elektronikus feljegyzést, a térfigyelő kamerákkal, mobilokkal készített kép-és hangfelvételeket, sőt, a média munkatársainak felvételeit is.
A dokumentumból azt is megtudtuk, hogy az iskolaőrség munkáját alapvetően az ORFK Bűnügyi Főosztály „Iskolapartnerségi Osztályának” vezetője irányítja majd, vagyis nem a szabálysértési részleget bízták meg az őrök vezetésével. Szintén érdekes részlet, hogy az iskolaőröknek munka után az iskola területén kell hagyniuk a kényszerítő eszközöket és egyenruhájukat – egy jól elzárt tárolóhelyen. 

Fia követheti a lemondott polgármestert Szigliget élén

Vas András
Publikálás dátuma
2020.09.11. 12:12

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A hivatalos adatok szerint eddig két polgármester-jelöltet vettek nyilvántartása a választási bizottságnál, ám lapunk információi szerint összesen hatan jelezték, elindulnának a posztért – hivatalosan hétfőn zárul le a jelölési idő.
Balassát Balassa válthatja Szigligeten, legalábbis, ha a helyi választók az október 18-i időközi önkormányzati voksoláson Balassa Dánielnek szavaznak bizalmat. A Népszava információi szerint ugyanis a települést 18 évig irányító, s a képviselő-testülettel együtt július 22-én lemondott polgármester, Balassa Balázs fia is indul a faluvezetői posztért. Az észak-balatoni település vezetősége meglehetősen váratlanul állt fel a nyár közepén, főleg azután, hogy Balassa Balázs egy nappal lemondása előtt a Hírbalatonnak még arról beszélt, hogy nemcsak a tíz éve bevezetett, szigorú építési szabályokkal próbálják konzerválni a jelent, de két nagy parkolóval, s a falun belüli elektromos buszok csatasorba állításával a forgalmat is csökkentenék, támogatva a kerékpáros turizmust a falu nyugalma, s a jelenlegi, egyedi arculat megőrzéséért. A tervet majd az új faluvezetésnek kell megvalósítania, Balassa Balázs ugyanis azzal indokolta hirtelen lemondását, hogy „ma már nem lehet aszerint az értékrend szerint végezni a munkát, amiben hiszek, és amit képviseltem az elmúlt 22 évben”, s „egyre nehezebben élem meg az igazságtalan, rosszindulatú támadásokat. Rá kellett döbbennem arra, hogy nagyon megváltozott az a közeg, ami körül vesz bennünket, és amiért korábban időt, energiát nem kímélve szerettem dolgozni”. Távozásának konkrét okáról azonban nem beszélt, de megjegyezte bizonyos vállalkozókkal, befektetőkkel szemben úgy érzi, védtelenek, s úgy látja, ezeket a folyamatokat településvezetőként már nem tudja megállítani. – Hétfőn lesz hivatalos, indul-e a fiam – erősítette meg a Népszavának Balassa Balázs, aki arról továbbra sem nyilatkozott, miért állt fel a település teljes vezetése. Felvetésünkre, nem félti-e gyermekét a polgármesterségtől, s hogy ugyanúgy a támadások kereszttüzébe kerül, mint ő, a lemondott faluvezető annyit mondott, apaként természetesen átgondolja, mi lenne a jó a családjának, de úgy véli, eddig képviselőként dolgozó fiának van rálátása Szigliget helyzetére. – Én pedig megpróbálom segíteni, hogy kikerülje azokat a buktatókat, melyeket nekem nem sikerült – tette hozzá. A hivatalos adatok szerint eddig két polgármester-jelöltet vettek nyilvántartása a választási bizottságnál, ám lapunk információi szerint összesen hatan jelezték, elindulnának a posztért – hivatalosan hétfőn zárul le a jelölési idő.