Előfizetés

Ha az iskolaőr csontot tör, arról jelentést kell írnia

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.11. 12:23
Képünk illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Ha pedig valaki videóra veszi a brutális fellépést, a felvételt a rendőrség fogja begyűjteni. Megdöbbentő részletek derültek ki az iskolaőrök feladatairól.
Az nem lehet cél, hogy péppé verjük a gyereket – mondta a Népszavának nyilatkozó iskolaőr, Sándor arról, hogy mit tanultak a a felkészítésüket célzó tanfolyamon. Bár testi kényszert csak végső eszközként vethet be aaz iskolaőrség, a csütörtöki Magyar Közlönyből kiderül, hogy ennek lehetőségére is alaposan felkészültek. Az Országos Rendőr-főkapitányság ugyanis utasítást adott ki, amiben részletesen meghatározza az iskolaőrség irányítási folyamatát, az őr napi szolgálati feladatait, és azt is, hogy milyen esetekben kell jelentést írniuk az őröknek. A több oldalas, főleg szakmai szempontból érdekes leírásban árulkodó mondatok is találhatóak:
„Amennyiben a kényszerítő eszköz (jelen esetben, gumibot, bilincs, könnygázspré – a szerk.) használata nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozott, az összefoglaló jelentést az egyes eseményekkel kapcsolatos parancsnoki kivizsgálások (...) rendjéről szóló 58/2013. (XII. 21.) ORFK utasítás (…) szerinti, az iskolaőr sérelmére elkövetett közfeladatot ellátó személy elleni erőszak esetén az  58/2013. ORFK utasítás Melléklet IV. fejezetében meghatározott tartalmai elemek szerepeltetésével kell elkészíteni.”

A „nyolc napon túl gyógyulót” a Büntető törvénykönyvben súlyos testi sértésnek nevezik, ide tartoznak a csonttörést, agyrázkódást okozó ütések, szúrások, vegyi anyag okozta marási sérülések is.
Egy másik leírás azt rögzíti, mi történik, ha az iskolaőr fellépése a fenti ORFK-utasítás 1. mellékletében felsorolt 29., 29 „K”, 69. B., 69. B „K” helyzetekhez vezet. Bár a közlönyben szereplő megfogalmazás bürokratikus és távolságtartó, az említett mellékletből egyértelműen kiderül, a rendelkezés húsba vágó helyzetről szól: az iskolaőr-szolgálat területileg illetékes vezetőjének öt napon belül jelentenie kell a 
  • Közfeladatot ellátó személy elleni erőszakot, ha azt fegyveresen vagy felfegyverkezve követték el, és az esemény során életveszélyes vagy halálos sérülés történt, vagy a támadás elhárítására lőfegyvert használtak.
  • Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak meghatározott minősített eseteit
  • A Rendőrség személyi állománya tagja, a BM munkatársa által kényszerítő eszközzel okozott, nyolc napon túl gyógyuló sérülést vagy halált.
Jelentést kell írnia ugyanakkor a konfliktusban résztvevő őrnek őröknek is, vezetőik pedig összevetik a beszámolókat. Az utasítás kitér rá, hogy az ilyen ügyek kivizsgálásához a rendőrségnek be kell gyűjtenie minden írott vagy elektronikus feljegyzést, a térfigyelő kamerákkal, mobilokkal készített kép-és hangfelvételeket, sőt, a média munkatársainak felvételeit is.
A dokumentumból azt is megtudtuk, hogy az iskolaőrség munkáját alapvetően az ORFK Bűnügyi Főosztály „Iskolapartnerségi Osztályának” vezetője irányítja majd, vagyis nem a szabálysértési részleget bízták meg az őrök vezetésével. Szintén érdekes részlet, hogy az iskolaőröknek munka után az iskola területén kell hagyniuk a kényszerítő eszközöket és egyenruhájukat – egy jól elzárt tárolóhelyen. 

Fia követheti a lemondott polgármestert Szigliget élén

Vas András
Publikálás dátuma
2020.09.11. 12:12

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A hivatalos adatok szerint eddig két polgármester-jelöltet vettek nyilvántartása a választási bizottságnál, ám lapunk információi szerint összesen hatan jelezték, elindulnának a posztért – hivatalosan hétfőn zárul le a jelölési idő.
Balassát Balassa válthatja Szigligeten, legalábbis, ha a helyi választók az október 18-i időközi önkormányzati voksoláson Balassa Dánielnek szavaznak bizalmat. A Népszava információi szerint ugyanis a települést 18 évig irányító, s a képviselő-testülettel együtt július 22-én lemondott polgármester, Balassa Balázs fia is indul a faluvezetői posztért. Az észak-balatoni település vezetősége meglehetősen váratlanul állt fel a nyár közepén, főleg azután, hogy Balassa Balázs egy nappal lemondása előtt a Hírbalatonnak még arról beszélt, hogy nemcsak a tíz éve bevezetett, szigorú építési szabályokkal próbálják konzerválni a jelent, de két nagy parkolóval, s a falun belüli elektromos buszok csatasorba állításával a forgalmat is csökkentenék, támogatva a kerékpáros turizmust a falu nyugalma, s a jelenlegi, egyedi arculat megőrzéséért. A tervet majd az új faluvezetésnek kell megvalósítania, Balassa Balázs ugyanis azzal indokolta hirtelen lemondását, hogy „ma már nem lehet aszerint az értékrend szerint végezni a munkát, amiben hiszek, és amit képviseltem az elmúlt 22 évben”, s „egyre nehezebben élem meg az igazságtalan, rosszindulatú támadásokat. Rá kellett döbbennem arra, hogy nagyon megváltozott az a közeg, ami körül vesz bennünket, és amiért korábban időt, energiát nem kímélve szerettem dolgozni”. Távozásának konkrét okáról azonban nem beszélt, de megjegyezte bizonyos vállalkozókkal, befektetőkkel szemben úgy érzi, védtelenek, s úgy látja, ezeket a folyamatokat településvezetőként már nem tudja megállítani. – Hétfőn lesz hivatalos, indul-e a fiam – erősítette meg a Népszavának Balassa Balázs, aki arról továbbra sem nyilatkozott, miért állt fel a település teljes vezetése. Felvetésünkre, nem félti-e gyermekét a polgármesterségtől, s hogy ugyanúgy a támadások kereszttüzébe kerül, mint ő, a lemondott faluvezető annyit mondott, apaként természetesen átgondolja, mi lenne a jó a családjának, de úgy véli, eddig képviselőként dolgozó fiának van rálátása Szigliget helyzetére. – Én pedig megpróbálom segíteni, hogy kikerülje azokat a buktatókat, melyeket nekem nem sikerült – tette hozzá. A hivatalos adatok szerint eddig két polgármester-jelöltet vettek nyilvántartása a választási bizottságnál, ám lapunk információi szerint összesen hatan jelezték, elindulnának a posztért – hivatalosan hétfőn zárul le a jelölési idő.

Szabad préda lesz a Klubrádió frekvenciája

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.11. 12:12
illusztráció
Fotó: Szalmás Péter / Népszava
„Ismételt jogsértésekre” hivatkozva nem hosszabbított használati jogot a Médiatanács, jövőre a Klubrádiónak is pályáznia kell saját hullámhosszára.
„Törvényi kizáró ok” miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa nem újította meg a Klubrádió Budapest 92,9 MHz frekvenciára szóló jogosultságát, és megkezdte a pályázati eljárás előkészítését – jelentette be pénteki közleményében a Médiatanács.  

Harcolhatnak a saját hullámhosszukért

A szervezet a Klubrádió szolgáltatójának „ismételt jogsértéseivel” indokolta a döntést, bár azt nem fejtették ki, mit értenek ezalatt. Mint írták, „a rádió hétéves működése során több alkalommal megsértette a médiatörvény rendelkezéseit”, az ezek miatt kirótt bírságokat pedig mindig tudomásul vették és befizették a bírságösszegeket is. A tanács szerint ők nem is járhatnának el másképp, a médiatörvény szerint ugyanis „a médiaszolgáltatási jogosultság megújítását kizáró ok, ha a médiaszolgáltató a működése során a médiatörvény rendelkezéseit ismételten vagy súlyosan megszegi.” 
A döntés szerint a Klubrádió frekvenciája 2021. február 21-e után újra megpályázható lesz, és a rádió szolgáltatója is indulhat majd a saját korábbi hullámhosszára kiírt tenderen.

Lapunk megkereste az ügyben a Klubrádiót, szerettük volna megtudni, hogy mik a Médiatanács által emlegetett jogsértések, és mi a rádió véleménye a tanács döntéséről. Hardy Mihály, a rádió főszerkesztő-helyettese visszahívást ígért az ügyben. Ha megismerjük a Klubrádió álláspontját, frissítjük cikkünket. Bár választ nem kaptunk, a rádió közleményben reagált a Médiatanács bejelentésére. "...  A Médiatanács ma közzétett határozatában a médiatörvény többszöri megszegésével indokolja a döntését. Ez az állítás a Klubrádió álláspontja szerint nem felel meg a valóságnak. A Klubrádió vezetői és munkatársai keresik a jogi- és egyéb eszközöket annak érdekében, hogy Magyarország utolsó, több százezer embert naponta hitelesen tájékoztató, független rádiója ne némuljon el.” - írták.

19 év után a civileknek is menniük kellett

A Médiatanács hasonló okra, ismételt jogsértésre hivatkozva vonta el tavaly az ország legnagyobb civil nonprofit adója, a Civil rádió frekvenciahasználati jogát is is, 25 év után. A civilrádiósok szerint olyan apróbb hibákért marasztalták el őket korábban, és büntették őket 100 ezer forintra, mint hogy nem megfelelő arányban sugároztak hazai és külföldi zenét. 
„… a törvény betarthatatlan. A magyar zenei piac egyszerűen nem termel annyi zeneszámot, hogy folyamatos változatos kínálatot biztosítsunk belőle, de abszurd módon, ha egy magyar kamarazenekar előadásában Kodály Psalmus Hungaricusát sugározzuk, az sem számít magyar zenének, mert a címe nem az”

– mondta akkor Népszavának Tóth Mónika, a Civil Rádió munkatársa.

Örülhet a Karc FM

Eközben a Médiatanács elfogadta a Győr 96,4 MHz körzeti rádiós frekvenciapályázati felhívásának tervezetét közösségi jellegű használatra. Örülhet a kormánypárti szellemiségű Karc FM szolgáltatója is, a Médiatanács ugyanis hozzájárult ahhoz, hogy a Karc FM Média Kft. a Sopron 98,4 MHz frekvencián két hónapos haladékkal, legkésőbb december 8-án kezdje meg közösségi adását.