Előfizetés

Munkanélküliek százezreiért aggódik a szakszervezet: a tb-rendelet visszavonását követelik

V. A. D.
Publikálás dátuma
2020.09.11. 17:08
Képünk illusztráció.
Fotó: Népszava
Azonnal vonja vissza a kormány a tb-rendeletet, amely szerint már az életmentésért is fizetni kell azoknak, akik hat havi társadalombiztosítási hátralékot halmoznak fel – reagált közleményben a Magyar Szakszervezeti Szövetség a legújabb szigorításra.
Elfogadhatatlan a sürgősségi ellátás, az életmentés kifizettetése a tb-hátralékosokkal – közölte a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), amely felszólította a kormányt, azonnal vonja vissza az új tb-rendeletet. Mint Kordás László, a MASZSZ elnöke fogalmazott: a hatalom a járvány első hullámában legalább kétszázezer munkanélkülivé vált embert hagyott az út mellett, és hiába ígérte a miniszterelnök, a kormány nem segített rajtuk. Ők minden keservesen megkeresett fillérüket a megélhetésre fordítják, így elképzelhető, hogy nem futja nekik a havi 7-8 ezer forintos tb-járulékra. Közülük vélhetően rengetegen már hátralékosok. Sokan pedig nem tudják, hogy a fizetés nélküli szabadság idejére a munkáltató nem fizeti a társadalombiztosítási járulékot sem, ezt a kieső részt magának a munkavállalónak kellene külön pótolnia. A MASZ elnöke emlékeztetett: tavaly decemberben az akkor jóváhagyott új tb-törvényt is élesen bírálták, és levélben szólították fel Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá. Pedig az még „csak" a járóbeteg ellátást, a gyógyítást vonta meg azoktól a hátralékosoktól is, akik a szociális helyzetük miatt helyben sem tudnak fizetni. Áder akkor hangulatkeltésnek minősítette az advent idejére időzített szakszervezeti tiltakozást, miközben ő ugyanebben az ünnepi hangulatban aláírásával szentesítette a legelesettebbeket is kirekesztő tb-törvényt. Ez az újabb rendelet azonban még a tavalyinál is durvább – állítja Kordás László. Akkor a kormány legalább azt bizonygatta, hogy a sürgősségi beavatkozás „természetesen" továbbra is mindenkinek ingyenes lesz. Hát eddig tartott – állapította meg.    A MASZSZ elnöke az orvosokért is aggódik. El sem tudja képzelni, hogyan fogja megmondani egy gyógyításra, életmentésre felesküdött ember a betegének: nem tud rajta segíteni, ha nem fizeti ki a beavatkozás akár több százezer forintos költségét. Ezzel a rendelettel a hatalom az orvosokra hárítja a döntés felelősségét, ami szintén embertelen megoldás.

Rejtélyes szempontok alapján oszt pénzt önkormányzatok között a kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.11. 09:52

Fotó: Rolf Richardson / AFP
Esztergomnak 150 millió forint jutott.
Meglehetősen érthetetlen logika alapján kapnak egyesek önkormányzatok pénzt a kormánytól.

A koronavírus-járvány alatt több (jellemzően ellenzéki) helyhatóságtól is elvontak pénzt. Mások azonban kimondottan jól jártak. Mint az mfor.hu írja, van egy módja ugyanakkor annak, hogy miként tudnak mégis pénzt szerezni az önkormányzatok: külön pályázat és kérelem benyújtása nélkül a kormány vissza nem térítendő egyedi támogatást nyújthat egyes kiválasztott településeknek. A szerdai Magyar Közlönyben megjelent lista szerint hét település járt jól, összesen 354 millió forintot kaptak a kormánytól. A nagy nyertes Esztergom, ahol 150 milliós támogatást adtak útfelújításra és parkoló építésre. Különös kapcsolat lehet, hogy a város polgármestere az a Hernádi Ádám, aki a MOL-vezető, Hernádi Zsolt unokaöccse.
A városvezetőnek amúgy is remek kormányzati bekötése van, hiszen 4 évet dolgozott a miniszterelnök kabinetében.

A portál megjegyzi, mindezek ellenére nem lehet azt mondani, hogy az önkormányzatok dúskálnak a pénzben. Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke az mfor.hu-nak is elmondta korábban, hogy az iparűzési adóból és az idegenforgalmi adóból idén jelentős bevételektől esnek el a települések. Ezt a kiesést 600 milliárd forintra becsülte. Úgy jósolta, hogy csődhelyzet a nyár közepéig nem lesz, mert július végéig elegendő lehet az önkormányzatok tartaléka. Ellenben szerinte szeptemberben már sokan fordulnak majd pótlólagosan kiesett bevételek megtérítésért az államháztartáshoz.
Közben a kormány ott szorongatja az önkormányzatokat, ahol csak tudja.

Korábban a Népszava számolt róla be, megadta a kegyelemdöfést a kormány az önkormányzatoknak azzal, hogy a cégeknek nem idén, hanem majd csak a jövő évi adóbevallással együtt, májusban kell megfizetniük az idei évben esedékes helyi iparűzési adó teljes összegét – legalábbis így értelmezi számos polgármester a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot és az azt megalapozó jogszabály tervezetét. Az önkormányzatok csődtől tartanak, ami ebben a körben azt jelenti, hogy ha nem képesek kifizetni a 90 napon túli tartozásaikat, akkor adósságrendezési eljárást kötelesek kérni maguk ellen a bíróságon, ahol pénzügyi gondnokot neveznek ki hozzájuk, aki megtervezi a gazdasági talpraállás lépéseit.

357,61 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.11. 08:21
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest csütörtök estétől péntek reggelig a nemzetközi bankközi piacon.
Az euró 357,61 forintra erősödött reggel hétkor a csütörtöki 357,12 forintról.
A dollár jegyzése 300,78 forintról 302,13 forintra emelkedett, a svájci frank pedig 331,32 forintról 332,11 forintra drágult.
Az euró gyengült a dollár szemben: péntek reggel 1,1837 dolláron állt a csütörtök esti 1,1867 dollár után.