Előfizetés

Több mint száz Lendület- és ERC-pályázat nyertese tiltakozik Palkovics László döntése ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.11. 15:47

Fotó: Béres Márton / Népszava
Az Alaptörvényre hivatkoznak, ami azt mondja ki, hogy tudományos kutatások értékelésére kizárólag a tudomány művelői jogosultak.
Több mint száz Lendület- és ERC-nyertes kutató tiltakozik a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal döntése ellen, amely az OTKA alapkutatási pályázatok esetében a szakértői testületek által felállított sorrendet a szakértőkkel való egyeztetés nélkül megváltoztatta.  Levelükben az Alaptörvény X. cikkére hivatkoztak, miszerint
„tudományos igazság kérdésében az állam nem jogosult dönteni, tudományos kutatások értékelésére kizárólag a tudomány művelői jogosultak”.

Az aláírók teljes listája a Lendületes Kutatók '2019 honlapon olvasható. Tiltakozásukat az váltotta ki, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter augusztusban a szakmai kollégium minősítésével szemben ítélt meg pályázati támogatást. A történtek miatt jelentette be lemondását a korábbi OTKA egyik kollégiumának elnöke, Acsády László akadémikus. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Freund Tamás élesen bírálta a döntést, és Palkovics Lászlónak írt levelében megjegyezte, hogy elviekben sem ért egyet azzal, hogy a szakmai tudományos konszenzust képviselő kollégiumok rangsora felülírható legyen. Az viszont példátlan, hogy döntésével a miniszter vagy az NKFIH elnöke a szakmai kollégium minősítésével szemben ítélt meg pályázati támogatást. Arra kérte a tárcavezetőt hogy a bizalom helyreállítása érdekében vizsgálja felül az eredeti kollégiumi döntéslisták megváltoztatását. Freund Tamás levelében végül ebédre hívta meg az MTA székházába a politikust a „részletek megbeszélésére”. Palkovics László nem fogadta el a meghívást.

Belendül a kormányhivatal: azonnal fertőtleníti a kamaraerdei idősek otthonát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.11. 15:42

Fotó: Béres Márton / Népszava
Az idős betegek többsége teljesen tünetmentes, néhányan pedig enyhe tüneteket mutatnak.
Korábban a Népszava is beszámolt arról, hogy a Kamaraerdei Úti Idősek Otthonának 572 lakója közül 25 és közel 300 dolgozója közül 4 esetében mutatták ki a koronavírus-fertőzést az intézményben végzett tesztelések során. Az idős betegek többsége teljesen tünetmentes, néhányan pedig enyhe tüneteket mutatnak, saját biztonságuk és a többi lakó védelme érdekében azonban így is kórházba szállították őket.
Az otthonból kórházba kerülő lakók egyike elhunyt.

A Kormányhivatal XI. Kerületi Hivatala Népegészségügyi Osztálya mindkét helyszínen folyamatosan jelen van, a Kamaraerdei úti otthonban az érintett "C" épületre járványügyi zárlatot rendelt el, pénteken pedig mindkét otthonban fertőtlenítést végeznek - olvasható a közleményben, amelyet az MTI-nek küldtek meg.

Trükkösen juthatott a Kisfaludy-program forrásához L. Simonék panziója

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.11. 15:40
L. Simon László
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
„Megbikázták” egy kicsit a pályázatot, új névvel és címmel indultak a tenderen.
Némi aprópénzért is hajlandó lehajolni L. Simon László fideszes képviselő, aki nem elégedett meg azzal, hogy tavaly 45,5 millió forintot nyert el gárdonyi panziófejlesztésre a Kisfaludy-pályázaton - írja a Blikk. A lap szerint egy, a politikushoz köthető cég idén nyáron is indult a kisebb magánszálláshelyek fejlesztési kiírt állami pályázaton, ahol szobánként maximum 1-1 millió forintos felújítási pénzhez lehetett jutni.
A lap szerint az L. Simon érdekeltségébe tartozó vállalkozás korábban Simon Panzióként nyert. A forrásra a Simon és Simon Kft. pályázott, de azóta, egy apró trükkel átkeresztelték a szállást Bikavölgyi Panziónak és egy új céggel, a Bikavölgyi Panzió Kft.-vel indultak a pályázaton, amelyen négymillió forintot ítéltek meg nekik. 
Tény, hogy a Simon panzió szerepel a 2019-es, támogatott tenderek listáján, az idei listán viszont megtalálható a Bikavölgyi panzió. A "két panzió" ugyanazon címen szerepel a szálláshely-kereső oldalakon, ha pedig a Google térképen kutatnánk a Bikavölgyi után, a program a gárdonyi Simon panzió címét és fotóját fogja feldobni. 
Az Opten céginformációs oldaláról kiderül, hogy a Bikavölgyi Panzió Kft.-t tavaly áprilisban jegyezték be, abban pedig tulajdonos a Simon és Simon Kft. - jogi értelemben tehát tényleg új néven és céggel igényeltek támogatást a turizmusfejlesztő programban, ugyanarra a panzióra. 
Ráadásul hiába trükköztek az átnevezésekkel – jegyzi meg a lap – mivel a pályázók szabályosan egyébként sem indulhattak volna a tenderen. A szabályozás szerint ugyanis a legfeljebb nyolc szobával és 16 férőhellyel rendelkező szálláshelyek jelentkezhettek. A most már Bikavölgyinek hívott panzió pedig ennél jóval nagyobbnak számít: 13 szobájuk és egy hatalmas apartmanjuk van, a saját honlapjuk szerint összesen 39 embert tudnak kényelmesen elszállásolni.
Az újság kereste a politikust, hogy mire fordították az újabb pályázati pénzeket, de L. Simon László eddig nem reagált kérdéseikre.