Előfizetés

Visszaköveteli a TÖOSZ az szja és a gépjárműadó egy részét

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2020.09.12. 12:27

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Átformálná a települések finanszírozását a legnagyobb önkormányzati szövetség, amelynek elnöke újabb öt évre a fideszes Schmidt Jenő lett.
A tavaszról elhalasztott és pénteken a Bács-Kiskun megyei Felsőlajos községben megtartott küldöttgyűlésen a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) tagjai ismét Tab fideszes polgármesterét, Schmidt Jenőt választották a szervezet elnökévé. Társelnökök lettek: Áldozó Tamás (Pápa), Dicső László (Alsómocsolád) és Pergő Margit Cecília (Berhida) polgármesterek, valamint Hodálik Pál, a Békés Megyei Önkormányzat tanácsnoka. A magyar települések több mint fele, majdnem 1700 helyi önkormányzat képviseletében jelen lévő küldöttek egyhangúlag elfogadták a TÖOSZ elvárásait és kezdeményezéseit tartalmazó csomagot, amelynek alapvető célja egy olyan önkormányzati rendszer elérése, ami minden település minden állampolgárának ugyanolyan színvonalú ellátást biztosít, felszámolja az egyenlőtlenségeket. A dokumentum rögzíti, hogy az utóbbi négy évben jelentősen megváltozott a gazdasági és piaci környezet, különösen a mostani járványhelyzet megköveteli, hogy az állam folyamatosan újragondolja a települések feladatfinanszírozását, támogatását.
Új elvekre és a valós igényekhez jobban igazodó támogatási rendszerre van szükség – fogalmaz a szövetség.

Egyértelműen rögzítik, hogy az egészségügyi alapellátási, a művelődési közszolgáltatások, valamint az alsófokú közoktatásban részvevők nyári napközis táborának üzemeltetése ma nincs finanszírozva és ezen változtatni kell.
A TÖOSZ javasolja, hogy a személyi jövedelemadó (szja) egy részét ismét kapják meg a települések, és a gépjárműadó tavasszal, a járványra hivatkozva elvont 40 százalékos részét 2022-től újból hagyja az állam a városoknál és falvaknál, hiszen a 3178 magyarországi település közül majdnem 2300-nak semmilyen más adóbevétele nincs.

A jövő évi költségvetési törvény módosítását is kezdeményezi a legnagyobb önkormányzati szövetség, hogy a turizmusban érintett települések ismét megkapják az idegenforgalmi adót és az eddig ennek megfelelő összegű költségvetési támogatást. A TÖOSZ átalakítaná a helyi adókat is. A helyi iparűzési adót elképzeléseik szerint a cégnél dolgozók állandó lakhelye szerint kellene szétteríteni egy járáson belül. Elismerik, hogy ez a megoldás a megyei jogú városok bevételét csökkentené, de úgy látják, ezt a kört a kormány már megsegítette a Modern Városok Program milliárdjaival. Azt is rögzítik, hogy a szolidaritási hozzájárulás új rendszerével az önkormányzatok elérték a teljesítési képességük maximumát, ezen lazítani kell. Javasolják a földadó bevezetését azoknak a tulajdonosoknak, akik maguk nem termelnek a területen. Kifejti a dokumentum azt az elvárást is, hogy a 2021-2027-es uniós költségvetési ciklus fejlesztési programjaiba már az előkészítő szakaszban vonja be a kormány a települési szövetségeket, hogy valóban fenntartható fejlesztések valósulhassanak meg.
Arra biztatják továbbá a kormányt, hogy végre kösse meg az új szerződést a Norvég Alappal, amely sok önkormányzati program finanszírozásához járult hozzá az utóbbi években és az érintett országok közül már csak Magyarország nem kötött velük új megállapodást.

A szövetség ősszel kidolgozza az öt-húszezer fő közötti kisvárosok fejlesztési terveit, amit 2024-ig akar megvalósítani a kormány. Hasonló tervezéssel segítették a Magyar Falu Program elindítását is. A TÖOSZ küldöttgyűlésének tagjai döntöttek arról is, javasolják a kormánynak a közszolgálati járadék intézményének visszaállítását, hogy a nyugdíj előtt álló, több ciklusban szolgáló településvezetők ne kerüljenek méltatlan helyzetbe, ha a következő választáson már nem tudnak indulni. Végül azonnali lépést vár el a kormánytól az elfogadott dokumentum az önkormányzati köztisztviselők béremelésére, hogy a települések hivatalaiban dolgozók bére azonos mértékű legyen a kormányzati tisztviselők bérezésével.

Karcsú lesz a beígért 1,5 százalékos nyugdíjkorrekció

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.12. 11:45

Fotó: Népszava
Októberre hoznák előre a kiigazítást az érdekvédők, akik szerint veszélyes a kormány belső fogyasztásra épülő gazdaságpolitikája.
Megkésett és kevés a magas infláció miatt beígért visszamenőleges 1,5 százalékos nyugdíjemelés, ami a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő mintegy kétmillió-hatszázezer embernek jár – állítja a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET). A szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy veszélyes következményei vannak és lesznek a kormány belső fogyasztásra épülő gazdaságpolitikájának és érzéketlenségének, annak, hogy nem számol a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezők, így a nyugdíjasok nagy részének egyre kritikusabb helyzetével. A kormány megadja az év elejétől érvényes 2,8 százalékos emelés és az első nyolc hónap 4,3 százalékos nyugdíjas inflációja közti különbözetet, de a szervezet szakértői ennél magasabb várható áremelkedéssel számolnak az év végéig. Az átlagosan 1700 forinttal emelkedő átlagnyugdíj novembertől megközelíti a 144 ezer forintot, de ez az összeg a fogyasztási szerkezet járványhelyzetben tapasztalt átalakulása miatt nem elegendő a nyugdíjasok tisztességes megélhetésére - mutat rá a NYUSZET.
Az idős emberek jövedelmük átlagnál nagyobb részét költik élelmiszerekre, és ez a korábban 30 százalékos arány a vírus megjelenése óta a tapasztalatok alapján tovább nőhetett.

A valós helyzet megismerését ugyanakkor nehezíti, hogy a KSH az inflációt a két évvel ezelőtti fogyasztási szerkezet alapján határozza meg. A NYUSZET szerint jelentős segítség lenne a kiegészítő emelés előrehozása októberre, ahogy változatlanul indokoltnak tartanák egy egyszeri 50 ezer forintos azonnali nyugdíjkiegészítés folyósítását is legalább az átlagnyugdíjnál kisebb ellátásban részesülőknek.

Kötelező iskolai lázmérésről és bő tízezer szabad kórházi ágyról beszélt Orbán (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.12. 11:07

Fotó: Fischer Zoltán / MTI/MTVA
Azt viszont csak jövő szerdán tudhatjuk meg, hogy hol húzzák meg a vírustesztek hatósági árát.
A kórházi kapacitások szinte korlátlanul rendelkezésre állnak: tízezer szabad ágy van, és ellátatlanul egyetlen magyar ember sem marad, ha elkapja a vírust – jelentette ki Orbán Viktor az operatív törzs szombati ülése után. A miniszterelnök a Facebook-oldalán közzétett videóban a koronavírus drasztikus terjedésével kapcsolatban azt mondta:
„Az egészségügy felkészült a járvány következő hullámának a kezelésére”

Mindezt épp aznap közölte, amikor kiderült: minden eddiginél több, 916 új koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon. Az operatív törzs ülésén a jövő szerdai kormányülésre készítettek elő jó néhány döntést. Mint a miniszterelnök fogalmazott: 
  • a maszkviselést a boltokban és közlekedési eszközökön is ki tudjuk kényszeríteni, és ha ezt nem tartják be, ahhoz most már szankciókat kötünk,
  • október 1-jétől kötelező lesz az iskolákba belépéskor a testhőmérséklet mérése,
  • közel vagyunk ahhoz, hogy a tesztek hatósági árát meghatározzuk, és hogy pontosan hány forint lesz, arról a szerdai kormányülésen döntünk,
  • az influenza elleni védőoltást, amit önkéntesen lehet kérni, ingyenessé tudjuk tenni az egész országban.
A lépések zömét egyébként Orbán Viktor már a Kossuth Rádióban a legutóbbi péntek reggeli interjújában is említette. Most hozzátette: eddig három iskolát és 16 óvodát kellett a járvány miatt bezárni.
„A többi helyen az oktatás többé-kevésbé a megszokott rend szerint zajlik”

– mondta.

Ülésezett az operatív törzs
Fotó: Fischer Zoltán / MTI/MTVA
A kormányfő ezt követően gazdasági szakemberekkel is tanácskozott, mert szerinte a védekezésnek csak egyik célja,hogy „mentsük az életet, a másik az, hogy megvédjük Magyaroszág működőképességét. Leszögezte: 
„Nem béníthat meg minket újra a vírus!”

A miniszterelnök egyébként az önmagával való elégedettséget is egyértelművé tette az Operatív Törzs ülésén. Ezuttal - például a két héttel ezelőttitől eltérően - a résztvevőkön maszk volt, és amint arra a hvg.hu felhívta a figyelmet, a kormányfő olyan maszkot húzott, amelyen fehér alapon magyar zászló látszott, illetve a rajta lévő szöveg azt üzente: “the coolest hungarian”, vagyis a legmenőbb magyar.