Színház- és Filmművészeti Egyetem;

2020-09-12 16:43:06

SZFE: Nyílt vasárnap a zárt egyetemen

Az érdeklődők tiszteletbeli hallgatóvá válhatnak a demonstráción. Eközben özönlenek a támogató bejegyzések a színművészetisekhez.

Nyílt nap a Titkos Egyetemen címmel tart szeptember 13-án vasárnap délelőtt tíz óra és délután három óra között demonstrációt a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Hallgatói Önkormányzata (HÖK) – jelezték az eseményt Facebook-oldalukon.

Hozzáfűzték: továbbra sem kaptak érdemi reakciót a két héttel ezelőtt kihirdetett követeléseikre az illetékes minisztériumtól. Leszögezték: 

Éppen ezért szervez a HÖK nyílt napot, amelynek ideje alatt ugyan az SZFE épületébe továbbra is csak az egyetemi polgárok léphetnek be, az előadások és kurzusok azonban néhány óra erejéig kiköltöznek a Vas utcába és környékére. A szervezők arra kérnek mindenkit, hogy a demonstráción feltétlenül viseljen maszkot, és a távolságot, a lehetőségekhez mérten, tartsa.

Mindeközben folyamatosan érkeznek az egyetemük autonómiájáért és az oktatás szabadságáért két hete küzdő hallgatókkal és oktatókkal szolidaritást vállalók Facebook-bejegyzései.

Deák Kristóf Oscar-díjas filmrendező, az SZFE egykori hallgatója is megosztotta gondolatait közösségi oldalán. – Ennek a kis országnak nincs pénze sok, egymással versengő színház- és filmművészeti képzésre. Egy maroknyi majdnem-monopólium képzőhely verseng a tehetséges hallgatókért – hangsúlyozta, és leszögezte:

Deák Kristóf szerint a következő felvételi időszakban már nem lesz akkora az intézmény vonzereje, mert elveszítette legnagyobb tekintélyű tanárait. – Egy 17 éves pályaválasztó számára is egyértelmű lesz: ez már nem az a hely, itt már nem lehet úgy, azt tanulni.  

A filmrendező egyetért a tiltakozó diákokkal, akinek követelései szerinte nem teljesíthetetlenek: 

Nemzetközi és hazai kiállások

Nyílt levélben fejezték ki támogatásukat az SZFE hallgatóival és tanáraival a romániai színházi és zenei előadó-művészeti szervezetek igazgatói.

A romániai, köztük a székelyföldi, így a marosvásárhelyi, sepsiszentgyörgyi, gyergyószentmiklósi, csíkszeredai színházak vezetői, szám szerint 45-en írták alá a nyílt levelet, amely szerint az SZFE „életébe történt ilyen mérvű beavatkozás károsan érinti a teljes kulturális életet”.   

Free SZFE – írta tenyerére a Facebookra feltett fényképén Seth Fisher, az Emmy jelölt és Budapesten forgatott „The Alienist” című televíziós sorozat írója és ügyvezető producere.

Így tettek a Staatstheater Nürnberg (Nürnbergi Állami Színház), a bécsi, Burgteather (Várszínház), a varsói Teatr Powszechny színház, valamint az öt olasz városban is működő Emilia Romagna Színház társulatának tagjai, sőt a németországi „filmgyár”, a  Kundshafter Filmproduction munkatársai is.

Szintén kiállt az egyetemisták mellett a szombathelyi Weöres Sándor Színház 5 fiú című előadásának szlovén alkotócsapata, ahogyan ezt tették a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház színészei.

 – írta a Budapest Bábszínház társulata.