Előfizetés

56-osok ismernek magukra az SZFE hallgatóiban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.13. 13:39

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
„Hatvannégy évvel ezelőtti magunkra ismerünk bennetek” – írja rokonszenvnyilatkozatában öt egykori, az 1956-os forradalomban egyetemistaként szerepet játszó személy.
András Sándor, Gömöri György és Márton László az egykori Egyetemi Ifjúság napilap szerkesztői, Pomogáts Béla, az egykori Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ) elnöke, valamint Unger László az emigráns MEFESZ elnöke nyilatkozatában úgy fogalmaz: „Aggódva figyeljük a történteket, Európa szerte ismert és elismert egyetemetek szétverésének kísérletét. Figyeljük küzdelmeteket az egyetem autonómiájáért, mert hatvannégy évvel ezelőtti magunkra ismerünk bennetek. Tudjuk, természetesen, hogy a helyzet más. Mi – többek között – a marxizmus-leninizmusnak nevezett áltudomány-ideológia egyeduralma ellen lázadtunk, rátok »nemzetinek» csúfolt centralizációt és bólogatójános kurátorokat akarnak erőltetni. Bennünket szovjet megszállók fegyveres erőszaka fenyegetett, benneteket választott hivatásotok gyakorlásától próbálnak megfosztani, egy független művészi intézmény elfoglalásával és ideológiai »megtisztításával« fenyegetnek.
Az SZFE hallgatóihoz címzett nyilatkozat így fejeződik be: „Nem adhatunk tanácsokat, nem ígérhetünk többet, mint szolidaritást, nem kérhetünk mást, mint, hogy fogadjátok el baráti kézszorításunkat, abban a reményben, hogy a hatalom végül is – kemény ellenállásotoknak eredményeképpen – visszakozik.

Karácsony: Nincs szabad százmilliárdunk, nem vehetjük át a kormány feladatait

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.13. 12:06
Karácsony Gergely főpolgármester
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A főpolgármester szerint értelmetlen Orbán számháborúja, ráadásul Budapestnek nem tartalékai, hanem adósságai vannak.
„Gyerekkoromban én is szerettem a számháborút, de most más időket élünk. Legyen világos: a fővárosnak nincs pénze arra, hogy a kormány feladatait átvegye. Nincs szabad 100 milliárdunk, 150 milliárdos mínuszban vagyunk” – üzente Orbán Viktornak Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely.
A főpolgármester arra reagált, hogy a miniszterelnök szombaton a köztévének adott interjúban megismételte korábbi állásfoglalását: a fővárosi turizmus és vendéglátóipar megmentése Budapest dolga lenne, a fővárosnak pedig van is erre még 100 milliárd forintnyi megtakarítása még Tarlós István főpolgármesteri érájából – kezeljék hát Karácsonyék a válságot.
Karácsony Gergely emlékeztetett rá: a 150 milliárdos kiesést nem csak a járvány és gazdasági visszaesés okozza, abban tetemes részt tesznek ki a kormányzati megszorítások.

„Márpedig akinél a pénz, annál a felelősség. Javaslom, az EU helyreállítási alap csillagászati összegeinek felét a kormány adja tovább lakosságarányosan az önkormányztatoknak, akik – pártállástól függetlenül – sokkal hasznosabban fogják ezt felhasználni, mint a kormány” – írta a főpolgármester.

Rogán lakhelyénél akciózott a Momentum, konzultációs fecnikkel szórták tele az udvart (videó)

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.13. 11:21
A Momentum aktivistái, amint a konzultációs ívek cafatjait öntik Rogán Antal udvarába. Középen, háttal Hajnal Miklós elnökségi tag látható
Fotó: Momentum
Az aktivisták így emlékeztették a propagandaminisztert: a kampányra fordított kétmilliárd forintból kórházak, iskolák is vehettek volna fertőtlenítőszert. A Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint a momentumosok a miniszter szomszédjának a kertjébe szórták a fecniket.
Zsákszámra dobálták a konzultációs íveket Rogán Antal budai, Csalán utcai házának udvarába a Momentum munkatársai, a kiadványokból pedig a „Hazug” szót ragasztották ki a kerítésre.
Az akcióról videót is töltöttek fel a párt Facebook-oldalára. A „kézbesítésben” résztvevő Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja közölte:
„A kormány legutóbbi, koronavírusról szóló propagandakonzultációja kétmilliárd forintjába került a magyar embereknek. Orbán Viktor kormánya az országot fenyegető legnagyobb veszélyben is arra költi a közpénzt, hogy magának kampányoljon és adatokat gyűjtsön. Ezekért a manipulációs kampányokért Rogán Antal propagandaminisztériuma felel: az ő feladata, hogy a Fidesz politikailag profitáljon a válságból – akkor is, ha emiatt nem jut pénz szappanra és fertőtlenítőszerre a kórházakban és iskolákban. Ha az ország vezetői nem jachtozással töltötték volna a nyarat és nem hazugságokra és propagandára herdálták volna el ezt a közvagyont, nem káosszal indulna a második hullám. Az elmúlt hónapokban a Momentum pultjaihoz több tízezer kamukonzultációs ívet hoztak a szimpatizánsaink, hogy ezzel is üzenjenek a kormánynak: nem kérnek a hazugságukból.” 
Mint a Népszava megtudta, a begyűjtött íveknek csak egy kis részét szórták be a villa kertjébe, azokat is összetépve. A konzultációs ívek így legalább egyértelműen annak tűnnek, amik: papírhulladéknak – mondta lapunknak Németh Gyöngyvér, a párt sajtószóvivője. A Momentum ezeket a lapokat is nyilvántartásba vette, az összegyűjtött íveket pedig a nap folyamán számolják át. A jövő hét folyamán így az is kiderülhet, milyen eredménnyel járt a Szél Bernadett, Hadházy Ákos és az ellenzéki pártok által meghirdetett ívgyűjtő akció.  Az Index úgy tudja, hogy a beszórt fecnik valójában Rogán kertszomszédjánál landoltak, így neki okoztak bosszúságot. Kérdésünkre a szóvivő ezt nem tudta megerősíteni, sem cáfolni. Azt ugyanakkor hozzátette: tudomása szerint az aktivistákat a helyszínen nem próbálták megállítani, és rendőrségi eljárás sem indult az ügyben.   A Magyar Hírlap kérdésére Rogán minisztériuma, a Miniszterelnöki Kabinetiroda megerősítette: a miniszter a villa legfelső emeletén lakik, a momentumosok viszont a földszinti lakás kertjébe szórták a fecniket – az ATV pedig úgy tudja, hogy a meglepett és dühös szomszéd ezért ki is hívta a rendőrséget.